Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Paasacties in Twente bieden inspiratie'

Datum nieuwsfeit: 25-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSBERICHT 4 (24-4-2000) Werkgroep Paasmars

PAASACTIES IN TWENTE BIEDEN INSPIRATIE

Het Paasvredesactiekamp en de Paasmars voor Ontwapening en Vrede, dit jaar op Tweede Paasdag in Twente, werden door de vele deelnemers als zeer inspirerend ervaren.

Paasvredesactiekamp

De omstreeks 40 activisten, meest jongeren, van het actiekamp hadden tijdens de dagen voorafgaand aan de Paasmars (in Hengelo) al een druk actieprogramma achter de rug. Ze organiseerden bij de fabriek van Hollandse Signaal Apparaten (HSA) een strijdbare fakkelwake, hielden een rolschaatswedstrijd op de landingsbaan van de F-16-basis Twente en schilderden anti-nucleaire leuzen op de hoofdkantoren van UCN en Stork. Dit fraaie schilderwerk werd door de omstreeks 300 Paasmarsdemonstranten met instemming begroet.

Paasmars

's Ochtends, op het verzamelpunt bij Stork waren er al meer dan 200 vredesmensen uit het hele land. Ze werden verwelkomd met de aantrekkelijke klanken van Volksmuziekorkest Horus.

Handtekeningen tegen wapenhandel

Margreet Aalbers, van de werkgroep Paasmars, meldde het enthousiaste publiek dat er in 3 weken tijd 4000 handtekeningen tegen de wapenhandel waren opgehaald. Een mooi resultaat, dat aangeeft dat de Paasactivisten kunnen rekenen op sympathie uit de samenleving.

Op bezoek bij de wapenindustrie in Twente

Ed Bruinvis, van het Platform tegen Wapenhandel, hield een doortimmerd betoog over Stork als wapenproducent en opende daarmee de rij van spreeksters en sprekers over de kwalijke activiteiten van de Twentse en tevens grootste Nederlandse wapenbedrijven. Bij HSA leidde Jan Schaake, Twents activist, op kundige wijze Frank Slijper (AMOK-Noord), Elise Leijten (Werkgroep Paasmars) en Yvonne (Paasvredesactiekamp) in. Ook speelde het Duitse duo "Christian und Onkel" daar hun vredesrepertoire dat tot meezingen noodde en Paashaas Carolien tot een vrolijk dansje aanzette.

Een tiental demonstranten voerde, gekleed in witte met 'bloed' besmeurde pakken een realistisch oorlogstoneel op. Achter de uiterst zwaar uitgevoerde hekken van HSA hielden bewakers met verrekijkers de vreedzame demonstranten in het oog.

Na de HSA liepen de demonstranten in optocht weer terug naar het centrum van Hengelo. Op het grasveld voor het UCN-kantoor werden de activiteiten van de Ultra-Centrifuge fabriek Nederland tegen het licht gehouden. Dirk Bannink, anti-nucleair activist van het eerste uur en verbonden aan "World Information Service on Energy" (WISE) zette de activiteiten van UCN-Urenco uiteen en gaf aan dat de Nederlandse staat voor 98% eigenaar is van UCN, het Nederlandse productiebedrijf van verrijkt uranium. Wilja Jurg, met Natasha Gerson auteur van "Geen reden voor ongerustheid" vestigde de aandacht op de zeer nonchalante en zelfs misdadige "verwerking' van UCN-afval. Rob Boogers, van Akties tegen Kernwapens, riep vervolgens op om op 1 oktober mee te doen aan de burgerinspectie op atoombasis Volkel.

Informatiemarkt en debat

De voorlaatste etappe van de actiedag bracht de Paasmarsers bij de Waterstaatskerk, waar een informatiemarkt op het plein met aandacht werd bezocht. Binnen in de voormalige kerk trok het eerste forum over "Wapenhandel = moordhandel" omstreeks honderd belangstellenden en het tweede over "Wapens versus Zorg" zo'n vijftig. Tijdens beide discussierondes bleek de noodzaak voor verdieping van de kennis over de wapenindustrie en de noodzaak van voortgaande actie.

Maaltijd

Het laatste programmapunt bracht 80 hongerige volhouders naar het jongerencentrum "Metropool", waar kollectief Rampenplan voor een gezonde en lekkere veganistische maaltijd zorgde.

Tijdens de maaltijd werd teruggeblikt op de dag. De organisatoren werd lof toegezwaaid, de inhoud van de toespraken en de twee forums werd geprezen en er werden alweer plannen gesmeed voor de Paasmars en het Vredesactiekamp in 2001. Diverse deelnemers, waaronder ook IKV-ers, toonden zich blij verrast over het grote jeugdige aandeel in de Paasacties en over het krachtige pleidooi voor ontwapening.

Tsjernobyl

De deelnemers van het Paasactiekamp op een prachtige plek in de buurt van Delden hebben nog 3 actiedagen voor de boeg. Hoogtepunt vormt de herdenking van de nucleaire ramp in Tsjernobyl op woensdag 26 april precies 14 jaar geleden. De herdenking vindt plaats bij het productiebedrijf van UCN in Almelo. Woensdag om 13 uur wordt er verzameld op de Koornmarkt in Almelo.

De werkgroep Paasmars

Paasvredesaktiekamp: 06-23555247, 06-51152499.

U ontvangt dit bericht via een tijdelijke verzendlijst voor de media, t.b.v. Paarmars en Paasvredesactiekamp, samengesteld door Omslag. Meer info op www.ddh.nl/vrede/paasmars

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie