Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Resultaten AKZO Nobel: stevige opwaartse trend zet door

Datum nieuwsfeit: 25-04-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Stevige opwaartse trend voortgezet, nettoresultaat 30% hoger in eerste kwartaal

Scherp gestegen bedrijfsresultaat voor Pharma, Coatings en Chemicals

Arnhem, 25 april 2000 - Akzo Nobel heeft in het eerste kwartaal van 2000 uitstekende resultaten behaald met een nettowinst van EUR 219 mln, een stijging van 30% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Belangrijke gegevens


· Nettoresultaat EUR 219 mln, 30% hoger

· Nettoresultaat per aandeel EUR 0.77 (Q1 1999: EUR 0.59)
· Netto-omzet1 EUR 3,3 miljard, 17% hoger

· Afzet 6% hoger

· Bedrijfsresultaat1 EUR 392 mln, 28% gestegen
· Marge (ROS) duidelijke stijging tot 11,8% (1e kwartaal 1999: 9,1%)
· Pharma - verder versterkt door groei en acquisities Omzet EUR 0,9 miljard, 43% hoger
Bedrijfsresultaat EUR 171 mln, 37% hoger

· Coatings - goede start van het jaar
Omzet2 EUR 1,3 miljard, 14% hoger
Bedrijfsresultaat2 EUR 97 mln, 37% hoger

· Chemicals - beste kwartaal aller tijden
Omzet EUR 1,1 miljard, 15% hoger
Bedrijfsresultaat EUR 126 mln, 33% hoger

· Interestdekking gestegen naar 5,8

Fritz Fröhlich, Akzo Nobels Chief Financial Officer: "Met EUR 3,3 miljard was de omzet 17% hoger dan in het eerste kwartaal van 1999 (exclusief Acordis). Het nettoresultaat van EUR 219 mln vertoonde een aanzienlijke verbetering van 30%, met een belangrijke resultatenstijging en margeverbetering voor alle drie groepen. Dit is een bevestiging van de opwaartse trend die zich in het afgelopen jaar reeds begon af te tekenen. De marge voor de doorlopende activiteiten is verbeterd van 10,8% naar 11,8% en door de desinvestering van Fibers is de algehele marge in totaal met 2,7% verbeterd vergeleken met het eerste kwartaal van 1999."

De omzet bedroeg EUR 3,3 miljard, exclusief Acordis, een stijging van 17% ten opzichte van het eerste kwartaal van 1999. De afzet groeide qua volume 6%, waarbij de verkooprijzen gemiddeld 2% hoger waren. Acquisities - voornamelijk Hoechst Roussel Vet (HR Vet) - en desinvesteringen leidden per saldo tot een omzettoename van 2%. Valutaomrekening, van met name de US dollar, had een positief effect van 7% voor alle groepen.

Het bedrijfsresultaat vertoonde in het eerste kwartaal een forse stijging van 26% tot EUR 392 mln. Het bedrijfsresultaat als percentage van de omzet was 11,8% tegenover 9,1% in het eerste kwartaal van 1999, hetgeen de meer evenwichtige en op groei gerichte samenstelling weergeeft van Akzo Nobels activiteiten.

Pharma: voortzetting interne groei, versterkt door de acquisitie van HR Vet Netto-omzet EUR 0,9 miljard (1e kwartaal 1999: EUR 0,6 miljard) Bedrijfsresultaat EUR 171 mln (1e kwartaal 1999: EUR 125 mln)
· Omzet 43% hoger

· Bedrijfsresultaat 37% hoger (ROS een gezonde 19,2%)
· Organon: opwaartse trend voortgezet

- Registratie van pentasacchariden: streven naar tweede helft van 2000
- XyvionTM: mogelijke vertraging van introductie
· Intervet: integratie HR Vet verloopt soepel

Het bedrijfsresultaat van Pharma steeg met 37%. Alle business units droegen daaraan bij. Bij de activiteiten gericht op de gezondheidszorg van de mens bleef de gang van zaken voortreffelijk. De strategie van interne groei werd actief voortgezet door verdere uitbreiding van de verkoopstaf en de researchprogramma's. De diergeneeskundige activiteiten vertoonden, mede door de acquisitie van HR Vet, een forse resultatengroei.

"Organon zet de groei door, met Remeron®, Livial® en Puregon® aan kop. Wij blijven onze krachtige R&D-pijplijn verder exploiteren en streven ernaar om in de tweede helft van dit jaar een aanvraag in te dienen voor de registratie van pentasacchariden in Europa en de Verenigde Staten. Besprekingen met de FDA over de bijsluiter en de introductie van XyvionTM lopen nog en een vertraging van de introductie is mogelijk. Nadere informatie zal te zijner tijd worden verstrekt. De integratie van de activiteiten van HR Vet verloopt soepel en versterkt onze leidende positie in de diergezondheidszorg", aldus de heer Fröhlich.

Coatings: goede start van het jaar
Netto-omzet EUR 1,3 miljard (1e kwartaal 1999: EUR 1,2 miljard) Bedrijfsresultaat EUR 97 mln (1e kwartaal 1999: EUR 84 mln)
· Omzet1 14% hoger

· Bedrijfsresultaat1 37% hoger (ROS een veelbelovende 7,2%)
· Sterke stijging industriële activiteiten

· Car Refinishes vestigt opnieuw record

· Stevige start voor Decorative Coatings-activiteiten
Het bedrijfsresultaat van de doorlopende Coatings-activiteiten was 37% hoger. Met name de industriële activiteiten groeiden aanzienlijk, terwijl Car Refinishes wederom een recordresultaat realiseerde. Decorative Coatings maakte dit jaar een goede start.

"Wij blijven de vruchten plukken van de 'nummer één'-positie die wij bij coatings innemen. De marges bewegen zich in de goede richting. In praktisch alle opzichten voldoet de Coatings-groep aan onze verwachtingen en laat een aanzienlijke verbetering zien in het eerste kwartaal", verklaarde de heer Fröhlich in zijn toelichting.

Chemicals: beste kwartaal aller tijden
Netto-omzet EUR 1,1 miljard (1e kwartaal 1999: EUR 1,0 miljard) Bedrijfsresultaat EUR 126 mln (1e kwartaal 1999: EUR 95 mln)
· Omzet 15% hoger

· Bedrijfsresultaat 33% (ROS een robuuste 11,1%)
· Afzetvolume 4% hoger, met 3% hogere verkoopprijzen
· Sterke prestatie van alle business units, met name van Base Chemicals, Surface Chemistry, Functional Chemicals en Polymer Chemicals
· Herstructurering en voortgaande aanpassing van de 'product mix' bewijzen hun waarde
· Verbetering bij bleekchemicaliën in Noord-Amerika
Het bedrijfsresultaat van Chemicals groeide 33%, met een margeverbetering naar een stevige 11,1%. Vooral Base Chemicals, Surface Chemistry en Functional Chemicals realiseerden hogere resultaten. De gang van zaken bij Polymer Chemicals bleef uitstekend, terwijl bleekchemicaliën betere resultaten behaalden in Noord-Amerika. Resins begon enige invloed te ondervinden van gestegen grondstofprijzen.

Fröhlich: "Door de sterke groei van de economie in Europa en Amerika en het herstel dat zich aftekent in de meeste Aziatische landen kunnen de activiteiten van Chemicals nu de vruchten plukken van de voortdurende aanpassing van de 'product mix' in lijn met ons streven naar hogere winstmarges. Dit heeft geresulteerd in een sterk kwartaal met een 4% hoger afzetvolume en 3% hogere verkoopprijzen; alle business units leverden bijna een topprestatie".

Hogere interestdekking

De financieringslasten daalden tot EUR 68 mln (1999: EUR 70 mln). Dit is te danken aan het lagere schuldenniveau, gedeeltelijk tenietgedaan door het effect van hogere wisselkoersen. De interestdekking steeg naar 5,8.

Projectgoedkeuringen stegen van EUR 80 mln in het eerste kwartaal van 19991 naar EUR 130 mln in 2000, met name veroorzaakt door Pharma en Coatings. De investeringsuitgaven in het eerste kwartaal bedroegen EUR 135 mln en waren daarmee gelijk aan het niveau van 19991. De afschrijvingen waren EUR 155 mln (19991: EUR 140 mln).

Verwachting - groei met dubbele cijfers

Akzo Nobel verwacht een groei van het nettoresultaat voor het gehele jaar die met dubbele cijfers wordt geschreven, hoewel het groeitempo lager zal zijn dan in het eerste kwartaal. Bij deze wordt uitgegaan van voortzetting van de huidige economische omstandigheden en word geen rekening gehouden met buitengewone en incidentele resultaten.

Akzo Nobel, met hoofdzetel in Arnhem, levert wereldwijd producten voor de gezondheidszorg, verven en lakken, en chemische producten. Over 1999 bedroeg de geconsolideerde omzet (exclusief Acordis) ca. EUR 12 miljard (NLG 26 miljard). Begin 2000 telde de onderneming 68.000 medewerkers in 75 landen. De financiële resultaten over het tweede kwartaal van 2000 zullen op 26 juli worden bekendgemaakt.

Internet: www.akzonobel.com

Noot voor de redactie /

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...