Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CBS: Prijzen van motorbrandstoffen omhooggeschoten

Datum nieuwsfeit: 25-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS Webmagazine

Duur tanken

Sinds begin vorig jaar zijn de prijzen van motorbrandstoffen omhooggeschoten. Aan de pomp kost lpg in het eerste kwartaal van 2000 ruim 35% meer dan in het eerste kwartaal van 1999. Euro 95 werd 17% duurder, diesel bijna een kwart.

Deze prijsstijgingen komen vooral, doordat de basisprijs - de prijs exclusief accijns en btw - van de brandstof is gestegen. Zo ging de basisprijs van lpg in deze periode met bijna 50% omhoog en die van euro 95 en diesel met meer dan 60%.

Basisprijzen motorbrandstoffen (excl. accijns en btw)

Over een langere periode gerekend, ligt de stijging van de brandstofprijzen vooral aan de hogere accijns. In de afgelopen tien jaar heeft namelijk de basisprijs van benzine, diesel en lpg verschillende malen flink geschommeld. De accijns is echter voortdurend omhoog gegaan.

Zo steeg tussen het eerste kwartaal van 1991 en dat van 2000 de basisprijs van euro 95 met 43%. De accijns op deze benzine nam met 61% toe en de btw met bijna 40%. Aan de pomp werd euro 95 in deze tien jaar de helft duurder.

Ook diesel werd de helft duurder. De basisprijs steeg echter met nog geen 30%. De accijns op diesel is daarentegen bijna verdubbeld en de btw nam met 44% toe.

Prijzen motorbrandstof aan de pomp

Ruud Luijendijk

Voor meer informatie: (infolen@cbs.nl)

© Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen, 2000 Bronvermelding is verplicht. Verveelvoudiging voor eigen gebruik of intern gebruik is toegestaan.

Laatst gewijzigd: 25 april 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie