Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Veel bedrijven lukt het niet jaarcijfers sneller te brengen

Datum nieuwsfeit: 25-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
KPMG


25-04-2000
Veel bedrijven in Europa nog niet klaar voor snellere publicatie jaarcijfers

Veel bedrijven in Europa streven ernaar eerder met hun cijfers naar buiten te komen, maar zijn daar organisatorisch nog niet klaar voor. Het grootste struikelblok bij het komen tot een snellere publicatie vormt de gebrekkige kwaliteit van de cijfers die worden aangeleverd door de diverse werkmaatschappijen en business units. Vooral bedrijven in Duitsland, Zweden en Zwitserland zien dit als het grootste probleem. Daarnaast vormen de matige automatiseringssystemen bij de werkmaatschappijen een belemmering. Ondanks de recente update van de meeste EDP-systemen in het kader van de millenniumovergang vormt de kwaliteit van de systemen bij de ondernemingen een groot probleem. De noodzaak om de door werkmaatschappijen geleverde cijfers te controleren zorgt er bovendien voor dat veel kostbare tijd verloren gaat. Hoewel de tijd tussen de balansdatum en de publicatie van de jaarcijfers steeds minder wordt, hebben de beste 25 procent van de deelnemende bedrijven gemiddeld nog altijd zon 20 werkdagen nodig. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG Consulting onder 250 Europese ondernemingen naar de mate waarin de bedrijven werken aan versnelling van publicatie.

Uit het onderzoek blijkt voorts dat steeds meer ondernemingen gespecialiseerde consolidatiesoftware gebruiken in plaats van spreadsheet-systemen. Zestig procent van de onderzochte ondernemingen gebruikt op dit moment deze software, 30% spreadsheet-systemen en 12% ERP-software. Door de steeds betere kwaliteit van de consolidatie- en rapportagemodules van ERP-systemen verwacht KPMG echter dat ERP-systemen in de toekomst meer als alternatief voor gespecialiseerde consolidatiesoftware zullen worden gezien. Als gevolg van de toenemende internationalisering neemt het gebruik van internationale verslaggevingsregels toe. Een kwart van de bedrijven gebruikt alleen internationale standaarden en 30% gebruikt internationale verslaggevingsregels in combinatie met lokale standaarden. De geografische segmentatie vormt de belangrijkste reden voor bedrijven om internationale standaarden te hanteren. Ondernemingen met veel buitenlandse dochters grijpen sneller naar de US Gaap of IAS-richtlijnen om de vergelijkbaarheid van de cijfers tussen de diverse dochters en andere ondernemingen te verbeteren.

Het versnellen van de publicatie van halfjaar- en jaarcijfers is volgens KPMG voor veel beursgenoteerde ondernemingen een pure noodzaak. In navolging van het buitenland blijkt ook in Nederland een behoefte te bestaan bij het beleggend publiek om zo snel mogelijk over de cijfers te beschikken. De kapitaalmarkt wordt steeds opener en de beleggers zijn niet meer aan landsgrenzen gebonden. Daar waar men koersstijgingen verwacht of men het vertrouwen heeft dat er sprake is van een solide belegging, daar vloeit het kapitaal heen. Eén van de manieren om vertrouwen te wekken bij beleggers is het hebben van een voorspelbare resultatenontwikkeling, een andere manier is te zorgen dat je snel met cijfers naar buiten komt. Een bedrijf dat snel kan publiceren toont aan haar administratieve organisatie en interne besturing op orde hebben.

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie