Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Greenpeace rapport over lekkende pijpleidingen Rusland

Datum nieuwsfeit: 25-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Greenpeace Nederland


Amsterdam, 25 april 2000.

Lekkende pijpleidingen veroorzaken dramatische vervuiling in Siberië

RUSSISCHE KERNCENTRALES DICHT DOOR ENERGIEBESPARING

Alle 29 kerncentrales in Rusland kunnen de deuren sluiten als de lekken worden gedicht in het omvangrijke stelsel van olie- en gaspijpleidingen in dit land. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport van Greenpeace. De milieuorganisatie roept westerse en Russische bedrijven en internationale financiële instituten, zoals de Wereldbank, op geld beschikbaar te stellen voor de reparatie van de lekkende pijpleidingen.

Greenpeace lanceert het rapport "Cutting Losses -a win/win- scenario for Russia" daags voor de jaarlijkse herdenking van de nucleaire ramp bij de kerncentrale Tsjernobyl, woensdag precies veertien jaar geleden. In plaats van geld te pompen in het opknappen van oude en gevaarlijke kerncentrales (waaronder elf centrales van het type Tsjernobyl), zou het westen fondsen moeten vrijmaken voor het dichten van de gaten in de duizenden kilometers pijpleiding in Rusland. De publicatie van het rapport is tevens de start van een nieuwe campagne van Greenpeace om de vervuiling door olie- en gaslekkages in Rusland een halt toe te roepen.

Het in het rapport gebruikte conservatieve scenario gaat uit van een jaarlijks verlies van 15 miljoen ton olie en ruim 38 miljard kubieke meter aardgas. De terughoudende schattingen die aan het rapport ten grondslag liggen vallen waarschijnlijk in het niet bij de werkelijke omvang van de lekkages. Als het olie- en gaspijpleidingstelsel in Rusland aan internationale normen zou voldoen, kunnen alle 29 kerncentrales worden gesloten. De hoeveelheid energie die wordt bespaard door het voorkomen van olie- en gaslekkages is voldoende om ruim anderhalf keer zo veel elektriciteit te produceren als de nucleaire industrie in Rusland nu doet.*

Het vernieuwen van het pijpleidingstelsel in Rusland is op korte termijn noodzakelijk vanwege het verwoestende effect van de lekkages van olie en gas op mens en milieu. Door vervuiling van rivieren als de Ob en de Jenisej in Siberië komen jaarlijks duizenden tonnen olie in de Noordelijke IJszee terecht. De olie bedreigt naast de visstand en de rendierstand ook de bewoners. De kwaliteit van het drinkwater is onbetrouwbaar geworden door de vervuiling. De levensverwachting van de oorspronkelijke bewoners van het Arctisch gebied in Rusland is sinds het begin van de olie- en gaswinning in
1959 afgenomen van 61 naar 45 jaar.


* De energetische waarde van de te voorkomen olie- en gaslekkages bedraagt per jaar ruim 214 miljard kWh. De productie van kernergie in Rusland leverde in 1999 120 miljard kWh op.

Voor meer informatie:

Annemiek van der Molen (persvoorlichting), 020-5249535 of 06-53106593. Martijn Lodewijkx (olie & gas campagne), 020-5249533 of 06-53504703. Femke Bartels (nucleaire campagne) op 020-5236294 of 06-53504729.

Olie en Gas > Olie en gas in Rusland > Gevolgen voor mens en milieu > Westers oliegeld in Rusland > Rapport "Cutting Losses" > Wat doet Greenpeace?


Greenpeace Nederland, Keizersgracht 174, 1016 DW Amsterdam, 020 - 4223344, Giro 44, www.greenpeace.nl, (info@ams.greenpeace.org)
disclaimer

ontwerp: studio de nes

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie