Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA tegen sluiting vestigingen Gezondheidsdienst voor Dieren

Datum nieuwsfeit: 25-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CDA TWEEDE KAMERFRACTIE

CDA : besluit Faber Dierengezondheidsdienst kortzichtig
Den Haag,
Persbericht

CDA: sluiten vestigingen Gezondheidsdienst voor Dieren kortzichtig

Het CDA is onaangenaam verrast door het besluit van staatssecretaris Faber om de vestigingen van de Gezondheidsdienst voor Dieren in Boxtel en Drachten te sluiten. De staatssecretaris wil de Gezondheidsdienst concentreren in Deventer. Zij kondigt dit vandaag aan, terwijl de Kamer op 11 mei een overleg over de toekomst van de Gezondheidsdienst heeft gepland.

Woordvoerder Joop Atsma: 'Ons bezwaar tegen dit plotselinge besluit is inhoudelijk èn procedureel. Het is natuurlijk heel vreemd dat de staatssecretaris dit besluit nu neemt terwijl de Kamer op 11 mei over de GD spreekt. Het is ongepast en onterecht dat vandaag het personeel wordt ingelicht. Het overleg met de Kamer is kennelijk 'voor spek en bonen'. De staatssecretaris zegt dat de GD een zelfstandige organisatie is waar zij geen vat op heeft. Zij staat dus machteloos en wil ook geen invloed op de reorganisatie van deze dienst. Inderdaad, de overheid is sterk op afstand gaan staan, maar de vraag is of dat terecht is. Juist daarom willen wij het overleg in de Kamer. Het gaat immers om dierengezondheid, voedselveiligheid en kwaliteit. Een dienst als de GD moet minder aan de markt en meer aan de overheid gekoppeld zijn. Bovendien is concentratie op één plek een slechte zaak. Wij willen een fundamentele discussie over de GD maar de staatssecretaris stelt ons nu voor voldongen feiten. Het argument dat ze geen invloed meer heeft door de huidige structuur is overigens onzinnig. Kennelijk is ze zelf vergeten dat de overheid bij de verplichte entprogramma.s financier is. Het gaat dan om miljoenen overheidsgeld. De staatssecretaris zou niet alleen om principiele redenen, -nl de verantwoordelijkheid van de overheid voor voedselveiligheid-, grip moeten willen hebben en houden op de Gezondheidsdienst. Ook financieel heeft ze wel degelijk wat in de melk te brokkelen. De staatssecretaris kan haar verantwoordelijkheid niet ontlopen. Het CDA wil een volwaardig overleg op 11 mei zodat dit kortzichtige besluit teruggedraaid kan worden.'

Woordvoerder: Joop Atsma 0512-363668
Voor verdere informatie: Bieke Oskam 070-3182509
25 apr 00 18:45

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie