Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verstoorde familieverhoudingen in toneelstuk PENS

Datum nieuwsfeit: 26-04-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Kunstgebouw

PERSBERICHT


6 april 2000

Verstoorde familieverhoudingen in PENS
Judith de Rijke regisseert haar nieuwe stuk in Sassenheimse bollenschuur
In een oude bollenschuur aan de Teylingerlaan in Sassenheim gaat woensdag
26 april PENS in première, een nieuw toneelstuk van de jonge schrijfster en regisseur Judith de Rijke. Zij schreef PENS speciaal voor deze locatie: een in onbruik geraakt, vervallen maar markant gebouw. Het verleden ligt erin besloten. Vijf acteurs, onder wie Jacques Commandeur, spelen het verhaal over een familie uit de Bollenstreek. De première is tevens de opening van het project 'De Kunst van Scheppend Water, Zuid-Holland Cultuurprovincie
2000'.

PENS vertelt de geschiedenis van een familie die eens in het bezit was van bloeiend bollenbedrijf. Jaren geleden is de aarde onvruchtbaar geraakt. Toch is het gezin - vader, moeder, zoon en dochter - de lege bollenschuur blijven bewonen. Wat bindt toch deze familieleden aan die tochtige, koude plaats waar geen bol nog uit de grond komt? Hebben ze iets begraven, diep onder de aarde? De vader hoort stemmen, 's nachts. De moeder waant zich achtervolgd en zwaait driftig met haar mes. De zoon gluurt en begluurt, hij weigert nog langer te praten. En de dochter stort tranen uit, eenzaam, over de droge rode aarde. Als een engel op bezoek komt, volgt de onafwendbare ontknoping.

Familie
Het stuk van Judith de Rijke handelt over verstoorde familieverhoudingen. De Rijke neemt in haar stukken vaker de familie als uitgangspunt. Ondanks hun verlangen naar liefde lijkt het haar personages onmogelijk de bestaande gedragspatronen te doorbreken. Ze raken verstrikt in krachten die sterker zijn dan henzelf. Binnenin hen woeden driften die er niet uit kunnen. Wat rest zijn hun onaflatende pogingen elkaar toch te bereiken.
Bollenschuur
PENS is geschreven voor deze bollenschuur, een historische locatie in Sassenheim. De schuur heeft zijn eigen theatrale mogelijkheden, waardoor bijvoorbeeld het spel op verschillende niveaus plaats kan vinden. De constructie met de balustrades rondom de hoge vide is net zo bijzonder als de sfeer van het gebouw: een vervallen plek, waar eens werd gewerkt en geleefd. De acteurs, Jacques Commandeur, Annelies van der Bie, Gusta Geleijnse, Inge Paulussen en Mads Wittermans, repeteren er al vanaf maart, waardoor de bollenschuur méér is geworden dan alleen een decor. Het werd de onontkoombare plek waar PENS zich afspeelt.

PENS gaat in première op 26 april, en is tevens de opening van het project De Kunst van Scheppend Water, Zuid-Holland Cultuurprovincie 2000. Het stuk is te zien van woensdag tot en met zaterdag, tot en met 27 mei. Kaartverkoop vindt plaats via de Uitlijn, 0900-0191 (75 cpm).

De Kunst van Scheppend Water
'De Kunst van Scheppend Water' is een initiatief van de provincie Zuid-Holland. Na de Cultuursteden (1994-1998) en Cultuurregio (1999) is in
2000 de provincie Zuid-Holland Cultuurprovincie. De beheersing van water speelt een cruciale rol in Zuid-Holland. Zonder de bescherming door duinen, dijken en deltawerken staat een groot deel van de provincie onder water. Eeuwenlang heeft men met de schep in de hand gewerkt aan de aanleg van dijken en het behoud van de duinen die bescherming bieden tegen de rivieren en de zee. Prachtige polders zijn ontstaan door de beheersing van het water. De Zuid-Hollandse waterhuishouding schept een gunstig klimaat voor de akkerbouw, de glastuinbouw en de bloembollenteelt. Kortom: de provincie Zuid-Holland ontleent haar bestaansrecht letterlijk en figuurlijk aan het 'Scheppend Water'.

Hoofdevenementen
'De Kunst van Scheppend Water' vindt plaats van april tot en met oktober
2000 en bestaat uit drie hoofdevenementen, die elk op een andere manier de combinatie van water, kunst en kunstmatigheid weerspiegelen: de theatervoorstelling PENS, het publieksevenement de Zuid-Hollandse Waterdagen en het architectuurproject Amfibisch Wonen. De Zuid-Hollandse Waterdagen is een breed publieksevenement in het weekeinde van 6, 7 en 8 juli. Op verschillende plaatsen zijn cultureel-recreatieve activiteiten, steeds gerelateerd aan waterbeheersing en waterhuishouding. In de ontwerpwedstrijd Amfibisch Wonen, een architectuurprijsvraag op internet, vindt de prijsuitreiking plaats op vrijdag 28 april. Deze prijsvraag gaat over nieuwe manieren van bouwen en wonen op locaties waar de grens tussen water en land niet of nauwelijks te trekken is. De resultaten van de wedstrijd worden gepresenteerd in een tentoonstelling in Kinderdijk in oktober 2000.

De Kunst van Scheppend Water, Zuid-Holland Cultuurprovincie 2000, is een initiatief van de provincie Zuid-Holland en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland, N.V. Electriciteitsbedrijf Zuid-Holland en het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland. Dit cultuurevenement wordt uitgevoerd onder de verantwoordelijkheid van Kunstgebouw, stichting Kunst en Cultuur Zuid-Holland.

Noot voor de pers (

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie