Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

VWS: Subsidie voor veiliger vrachtwagens

Datum nieuwsfeit: 26-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
FietsRAI


SUBSIDIE VOOR VEILIGER VRACHTWAGENS april/2000 401

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft een subsidieregeling afgekondigd om te bereiken dat vrachwagens een beter zichtveld krijgen. Door de zogenoemde dode hoek waarmee vrachtwagens te kampen hebben, vallen er jaarlijks doden in het verkeer en raken negentig mensen zwaargewond. Het zijn voornamelijk fietsers en voetgangers die slachtoffer worden.

De zichtveldsnip is de nieuwe subsidieregeling voor vrachtwagenbezitters al gedoopt. Vrachtwagenbezitters die het zichtveld van hun vrachtwagen willen verbeteren door de dode hoek op te heffen, krijgen van het ministerie van Verkeer en Waterstaat honderd gulden. Omdat vrachtwagens een dode hoek hebben, is er elk jaar een aantal zeer ernstige ongelukken waarbij vooral fietsers en voetgangers het slachtoffers zijn. TNO heeft meerdere systemen getest die deze dode hoek effectief kunnen opheffen: zoals een extra bolle spiegel en een camerasysteem. Voor elke vóór 3 februari 2000 gekochte vrachtauto die tijdens de APK-keuring wordt voorzien van zon systeem, ontvangt de eigenaar honderd gulden van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Sinds de jaren zeventig hebben de meeste vrachtwagens geen bijrijder meer. De chauffeur moet zelf met behulp van de spiegels het verkeer aan alle kanten van de wagen in de gaten houden. We willen niet alleen het zicht aan de rechterkant van bestaande vrachtautos en bestelautos verbeteren, maar ook het probleem bij de bron aanpakken, aldus minister Netelenbos tijdens haar toespraak bij de introductie van de regeling. De minister riep voertuigfabrikanten op nieuwe wagens standaard met een zichtveldverbeterend systeem te leveren. Scania, Daf en Volvo doen al mee. Daardoor krijgen in elk geval zeven van de tien nieuwe vrachtwagens standaard een extra bolle spiegel.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie