Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Olympic Sailing Team presteert goed ondanks slecht weer

Datum nieuwsfeit: 26-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
KNWV

DATUM: 26-4-2000

WEDSTRIJDZEILEN - Hyeres

Fortis Dutch Olympic Sailing Team presteert goed in ruwe
weersomstandigheden

In het zonnige Zuid Franse Hyeres zette de wind vandaag flink door. De ruwe weersomstandigheden, 22 knopen wind (windkracht 6) uit het oosten zorgden voor spectaculaire situaties op het water. In de Nederlandse selectiestrijd nam de spanning bij de 470 dames toe. Team Heiner voer weer sterk en revancheerde zich daarmee na het iets slechtere
resultaat van gisteren. Margriet Matthijsse gaat nog steeds aan de leiding zelfs na een diskwalificatie in de laatste wedstrijd. Marga Stalman verraste vriend en vijand en staat nu op een zeer respectabele tweede plaats bij de Mistral Dames.

Soling
Team Heiner hoort bij de wereldtop in de Soling klasse en liet dat vandaag weer zien. Met overtuiging voer het team over de baan en staat nu tweede in het algemeen klassement. De kletsnatte Heiner kwam eerder van terug en voer de laatste wedstrijd niet. *Om voldoende tijd te hebben, alles te repareren en morgen uitgerust aan de start van de matchrace te verschijnen, zijn we naar binnen gegaan terwijl er nog een vierde race gevaren wordt. Dat wordt dan onze tweede aftrek.* Team Heiner heeft net zo veel punten als de Deen Jesper Bank die aan de leiding gaat. Bank won tijdens de Olympische Spelen in Barcelona nog goud in de Soling. Morgen gaan de eerste acht in de Soling door naar het match racen.

De Soling van Heiner had een enorm gat achter in de spiegel. Dirk de Ridder licht toe. *De wind nam zoals voorspeld aardig toe in de tweede race. We kwamen als 7e rond de eerste boei. In het daaropvolgende ruimewindse rak was het vooral meters goed maken en ons positioneren om wat boten in te halen en ineens ** kaboem!!!! Bij de gijpboei hoorden wij een enorme klap, de boot schudde. Het was Sheiduko, de Rus, die kwam na zijn eigen gijp verkeerd uit en voer vol bij ons op de spiegel. We hebben de wedstrijd nog uitgezeild. Het was waanzinnig spectaculair wedstrijdzeilen. We wisten als 2e rond de onderboei te gaan en finishen als tweede.*

Europe
Margriet Matthijsse voer weer voorin vandaag. Na haar blessure en een gedwongen rust periode, kan je concluderen dat ze sterk teruggekomen is. Ze laat zien nog steeds een van de betere Europe Zeilsters ter wereld te zijn. Vooral aangezien dat ze goed presteert in
uiteenlopende omstandigheden. Vandaag met veel wind doet ze het uitermate goed maar ook gisteren met het lichte weer wist ze haar wedstrijden te winnen. Na vandaag gaat ze aan de leiding met een DSQ (diskwalificatie) in de laatste wedstrijd. Coach Jaap Zielhuis is zeer tevreden met haar resultaat. *De laatste wedstrijd werd haar
gretigheid met het starten beloond met een diskwalificatie. Ze had na die derde wedstrijd al besloten om het voor gezien te houden voor die dag en was onderweg naar binnen om te rusten. Vandaag en gisteren vier wedstrijden varen is wat teveel van het goede nu. Maar werd de laatste wedstrijd afgelast door het comité. Daar heeft ze wel mazzel mee.*.
Laser
In de Gold fleet (de beste 42) heeft Serge Kats gaat het wat minder makkelijk dan gisteren. Wereldkampioen Robert Scheidt komt bijna letterlijk en figuurlijk boven drijven en wint de alle drie
wedstrijden vandaag. Kats deed het redelijk goed met een zevende, derde en zesde plaats. Daarmee staat hij op de vierde plaats in het klassement. Tussen Kats en Scheidt zit maar vier punten en daarmee benadert Kats zijn doelstelling, om de zich bij de eerste drie te nestelen.

Finn
Voor Martijn van Muyden is het zaak om een A limiet te varen in Hyeres of de SPA Regatta (plaats bij de eerste zes) daarmee zou hij een belangrijke stap zetten in de richting van zijn kwalificatie voor de Olympische Spelen. Maar zover is het nog niet. In de onderlinge strijd met zijn rivaal Stefan de Vries deed hij echter goede zaken. De Vries staat 21 en Van Muyden staat acht.


470 Dames
Vorig jaar tijdens Hyeres was Carolijn Brouwer nog verwikkeld in een heftige selectie strijd met Margriet Matthijsse in de Europe, die ze uiteindelijk verloor. Dit keer neemt ze het, met haar bemanning Alexandra Verbeek op tegen Lisa Westerhof en Ardis Bolweg in de 470 klasse. En het blijft spannend. Westerhof gaat nog steeds aan de leiding in de onderlinge strijd. Maar Brouwer en Verbeek laten een stijgende lijn zien. De twee Nederlandse teams staan respectievelijk 7 en 10. Terwijl Brouwer en Verbeek naar de warmte van het appartement snellen licht privé coach Maurice Paardenkooper toe. *Die stijgende lijn is hoopgevend. Ze hebben er ook heel hard voor gewerkt. Wij hebben getraind, getraind en nog eens getraind. Zoals het nu gaat dringen ze door tot de top tien en dat is het doel geweest. Maar we hebben een ontzettend druk programma voor de boeg. Eerst Hyeres, dan de WK dan SPA en dan direct daarna het EK. Naar de punten kijken wij niet. Ze moeten gewoon goed varen. Al die limieten en selectie eisen proberen we te negeren. Ze moeten gewoon goed wedstrijdzeilen, niet meer niet minder.

De 470 is een snelle en lichte boot waarin je boven de 20 knopen ongelimiteerd mag pompen. *Pffheeewww*zegt Carolijn Brouwer. *Dat is wel even werken, maar het is ook wel te gek varen voor de wind. Elke golf en elke windvlaag proberen wij de boot meer snelheid te geven door met de zeilen en ons lichaam de boot extra vooruit te duwen. Af en toe moeten wij even tot tien tellen en dan gaan we weer.* Over de selectie zegt Brouwer hetzelfde als haar coach, *We moeten gewoon goed varen de komende twee evenementen en de rest is dan bijzaak.*

Mistral Vrouwen
Marga Stalman voer vandaag de sterren van de hemel met een 1e, 2e en een 3de plaats. KNWV Coach Jacco Koops noemde het een wereldprestatie.
*Drie mensen uit de wereldtop zijn er niet, maar dan is dit nog een hele goede prestatie,* aldus Koops.

Uitslagen Semaine Olympique Hyeres 24-28 april 2000

Laat meer artikelen zien over: WedstijdSport: ZeilenNoot voor de pers: Onze PR afdeling besteedt veel zorg aan de
publicatie van haar (nieuws)artikelen. Desondanks bestaat er de mogelijkheid dat er onjuiste informatie vermeld staat in dit artikel. Indien u denkt dat dit het geval is dan kunt u een bericht sturen naar onze Online PR service door het formulier in te vullen, een postzegel is niet nodig.
Voor informatie en/of uitslagen kunt u contact opnemen met het KNWV, Yvonne Graffner ((yvonne.graffner@knwv.nl)). Bellen kan natuurlijk ook:(030) 656 65 70.

xx


_

KNWV - Postbus 87 - 3980 CB Bunnik - Tel.: 030-6566550 - Fax: 030-6564783 - (info@knwv.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie