Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aantal computers basisonderwijs verdrievoudigd

Datum nieuwsfeit: 26-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, directie Voorlichting
Datum: 26-04-2000 Home

Persbericht
Nummer: 46

Resultaten monitor ICT 98/99 basisonderwijs:

Aantal computers basisonderwijs verdrievoudigd

Ruim 90 procent van de leraren in het primair onderwijs gebruikt wekelijks computers in de klas. In vergelijking met twee jaar geleden is het aantal computers op basisscholen verdrievoudigd. Gemiddeld staan er nu op elke basisschool 22 computers. Dat brengt de verhouding op 1 computer per 16 leerlingen. In de ict-monitor over 1997-1989 was dit nog 23. Ruim eenderde van de scholen beschikt over een aansluiting op internet*. Dit blijkt uit de ict-monitor 1998-1999 voor het primair onderwijs, die minister Hermans vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De ict-monitor verschijnt jaarlijks en is onderdeel van een onderzoek naar de invoering van ict in het onderwijs. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Onderzoek Centrum van de faculteit der Toegepaste Onderwijskunde van de Universiteit Twente.

Het onderzoek wijst uit dat ict is in te zetten op elke school, los van het onderwijskundige concept. De beste resultaten worden echter behaald op scholen die rekening houden met de verschillen tussen leerlingen. Leraren geven aan dat de motivatie van leerlingen om te werken met ict groot is en dat leerstof via de computer heel efficiënt kan worden geoefend.

De computervaardigheid van de leraren zelf gaat voortdurend vooruit. De kennis en vaardigheden van de leraren om de computer in te zetten als didactisch instrument laat echter nog te wensen over. De komende jaren wordt daaraan extra aandacht besteed.

Veel scholen zoeken naar oplossingen voor ondersteuning bij beheer en onderhoud van apparatuur en netwerken. Daardoor zijn in het hele land regionale samenwerkingsverbanden tussen scholen, onderwijsondersteuningsdiensten, bedrijven, banken en overheden ontstaan.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie