Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bekroning beste idee bestrijding armoede Rotterdam

Datum nieuwsfeit: 26-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Rotterdam


Bekroning beste idee ter bestrijding van armoede en sociaal isolement

Samen met zelforganisaties worden vertrouwenspersonen opgeleid die op bezoek gaan bij taalgenoten die in een sociaal isolement verkeren. De vertrouwenspersonen brengen de migranten in contact met bestaande wijkvoorzieningen en verwijzen zonodig door naar hulpverleningsinstellingen. Dit idee van de Stichting Hindoestaanse Vrouwen Rotterdam werd vanavond door wethouder Sjaak van der Tak van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekroond met de prijs voor het beste idee ter bestrijding van armoede en sociaal isolement. Twee andere ideeën kregen nominaties, terwijl een vierde idee een eervolle vermelding kreeg.

Op initiatief van de wethouder werden in de afgelopen maanden zes bijeenkomsten georganiseerd waarin maatschappelijke organisaties werden uitgenodigd om hun eigen ideeën ter bestrijding van armoede en sociaal isolement te presenteren. Meer dan veertig organisaties presenteerden zich tijdens deze avonden met één of meer voorstellen. De voorstellen vormen een aanvulling op het gemeentelijk armoedebeleid dat voortvloeit uit het collegeprogramma Bestrijding Armoede en Sociaal Isolement.

Het voorstel van de Stichting Hindoestaanse Vrouwen Rotterdam werd bekroond omdat het vernieuwend is, relatief eenvoudig te realiseren en gebruik maakt van zelforganisaties van migranten.Bovendien sluit dit idee aan op het gemeentelijk beleid om zo veel mogelijk naar cliënten toe te gaan. De indieners kunnen het idee zelf uitvoeren en daarmee een brug slaan met andere instanties zoals de Allochtonentelefoon van de SOS Telefonische Hulpdienst en de door de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid op te zetten Formulierenbrigade. De Stichting Hindoestaanse Vrouwen Rotterdam wint met dit voorstel een beeldje van Corrie Ammerlaan-van Niekerk getiteld "Jas" en een oorkonde. Bovendien stelt de gemeente de initiatiefnemers in staat om het idee uit te voeren. Dat kan zijn door het beschikbaar stellen van geld, menskracht of deskundigheid.

Een van de andere twee nominaties betreft een idee van de Cliëntenraad van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij stelden voor om een zgn. 'Calamiteitenregeling' in het leven te roepen. Dat is een databank waarin namen van uitkeringsgerechtigden zijn opgenomen die willen meehelpen bij grote evenementen zoals Koninginnendag, de Marathon en de Wereldhavendagen.In de databank zouden ook vrijwilligers moeten worden opgenomen die zich willen inzetten voor de veiligheid in hun buurt. De gemeente gaat onderzoeken of ook dit idee kan worden uitgevoerd.

De derde nominatie betreft enkele ideeën die te maken hebben met vakantie voor mensen met een laag inkomen. De Stichting Buitenlandse Werknemers Rotterdam stelt voor om een vakantieverblijf in te richten waarvan uitkeringsgerechtigden met kinderen gebruik kunnen maken. Daaraan gekoppeld zou een uitleenwinkel voor vakantiebenodigdheden moeten worden opgericht. De gemeente acht deze ideeën bijzonder sympathiek maar niet op korte termijn te realiseren.

Tot slot kreeg het CNV een eervolle vermelding voor hun idee 'wijkwerknetten'. Daarbij gebruiken gemeenten en deelgemeenten de Wet Samen om te laten zien welke inspanningen door haar gesubsidieerde instellingen hebben verricht om de instroom van allochtone werknemers te bevorderen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie