Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

FNV blij met rookvrije werkplek

Datum nieuwsfeit: 26-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
FNV


FNV blij met rookvrije werkplek

De FNV kan zich helemaal vinden in de uitspraak van de Bredase rechter, dat niet-rokers recht hebben op een rookvrije werkplek. De grootste vakcentrale verwacht dat nu meer werkgevers zullen overgaan tot bescherming van niet-rokers tegen gezondheidsschade door meeroken.
Wel vindt de vakcentrale dat rokende werknemers de kans moeten krijgen om aan hun ongezonde verslaving toe te geven, bijvoorbeeld in speciale rookruimtes. Ook zouden werkgevers in hun rookbeleid stoppen-met-roken-cursussen kunnen aanbieden.
De rechter baseert zijn uitspraak op de zorgplicht uit het Burgerlijk Wetboek en de regels voor arbeidsomstandigheden. De kern hiervan is de wettelijke plicht van de werkgever om de gezondheid van zijn werknemers te beschermen tegen gevaarlijke stoffen. Al lang bestaande verplichtingen van de werkgever en rechten van werknemers zijn hiermee in feite bevestigd. Niet-rokers krijgen hierbij een forse steun in de rug. Werkgevers zullen in toenemende mate overgaan tot het verbieden van roken op het werk.

De FNV wijst erop dat nog steeds zo'n 30 procent van de werknemers rookt. Werkgevers zouden er goed aan doen voor de rokers mogelijkheden te scheppen om zonder overlast voor de niet-rokers op bepaalde plaatsen te kunnen roken, bijvoorbeeld op een eigen afsluitbare werkplek of in speciale rookruimtes. Een recht op roken in het bijzijn van niet-rokers is er uitdrukkelijk niet. Wanneer straks blijkt dat de achterban daarom vraagt, zal de FNV het onderwerp mogelijk ook tot onderwerp van CAO-overleg maken.

26 april 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie