Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie Erasmus: HIV-2 beperkter te behandelen dan HIV-1

Datum nieuwsfeit: 26-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Erasmus Universiteit Rotterdam

26 april 2000

HIV-2 beperkter te behandelen dan HIV-1

Wereldwijd is HIV type l het meest bekende virus dat AIDS bij mensen veroorzaakt. In 1985 werd echter ook HIV type 2 geïdentificeerd, een virus dat naast HIV type 1 belangrijk is als oorzaak van AIDS in West Afrika.

Hoewel de structuur en de wijze van vermenigvuldiging van HIV-1 en HIV-2 sterk overeenkomen, is het verloop van de ziekte en de kans op overdracht verschillend. Via immigranten en seksuele partners van West Afrikanen heeft het HIV-2 zich in beperkte mate verspreid buiten Afrika. Mw. M.E. van der Ende verrichtte onderzoek onder bezoekers van de HIV-polikliniek in Rotterdam om inzicht te verkrijgen in factoren die het verschil in ziektebeloop kunnen verklaren. Zij komt tot de conclusie dat HIV-2 beperkter te behandelen is dan HIV-1. Op 26 april 2000 verdedigt mevrouw Van der Ende aan de Erasmus Universiteit haar proefschrift Humaan immunodeficientie virus type 2: pathogenese en antiretrovirale therapie.

In de onderzoeksperiode 1995 1999 bezochten in Rotterdam 766 personen de HIV-polikliniek. Hiervan waren 67 personen afkomstig van zeven West Afrikaanse landen. Veertig procent van hen bleek HIV-2 seropositief.

Slechts één procent van een groep HIV-2 geïnfecteerde individuen ontwikkelt per jaar een verminderde afweer, tegenover 10% van een groep HIV-1 geïnfecteerde mensen. Dit past bij de observaties dat de meeste HIV-2 seropositieve personen een veel langer ziektevrij beloop hebben. Bovendien blijkt de kans op besmetting vijf tot tien keer lager na een onbeschermd seksueel contact voor HIV-2 ten opzichte van HIV-1. De kans op besmetting met HIV-1 van moeder op kind in Afrika varieert van 25 tot 48%. Voor HIV-2 infectie is dit veel minder, namelijk van 0 tot 4%. Tevens werd het effect van de combinatie therapie, zoals die voorgeschreven wordt aan HIV-1 seropositieve individuen, bestudeerd in alle HIV-2 geïnfecteerde personen die hiervoor in aanmerking kwamen.

Uit het onderzoek van de promovenda kwam naar voren dat de hoeveelheid virus in de weefsels van HIV-2 seropositieve personen vijf keer lager is vergeleken met de gemeten hoeveelheden virus in HIV-1 geïnfecteerde individuen, en in het bloed zelfs honderd keer lager. Uit Van der Endes onderzoek kon dit niet worden verklaard door specifieke eigenschappen van één van de twee virussen. Er zijn ook geen duidelijke gastheer gerelateerde factoren naar voren gekomen. Het lijkt er mogelijk meer op dat een of andere interactie tussen het virus en het afweersysteem van de gastheer resulteert in een lage vermenigvuldigingssnelheid van HIV-2 in het menselijk lichaam. Dit verklaart het trage ziektebeloop bij HIV-2 geïnfecteerde individuen, wat gelijkenis vertoont met het beloop bij een kleine groep HIV-1 seropositieve zogenaamde "non-progressers". Een andere belangrijke bevinding was dat HIV-2 voor een aantal geneesmiddelen minder gevoelig bleek en sneller resistent was. Er zijn ook enkele patiënten die met beide virussen geïnfecteerd zijn. Concluderend kan men stellen dat een HIV-2 infectie meestal een lange periode geen behandeling behoeft. Echter, de beschikbare mogelijkheden voor behandeling van HIV-2 infectie zijn beperkt vergeleken met die van een HIV-1 infectie.

Promotor: prof.dr. A.D.M.E. Osterhaus, Virologie

Noot voor de pers
Promotie woensdag 26 april, 15.45 uur
Plaats: Hoboken, collegezaal 7
Info: bij de promovenda, tel. 010 463 9222 *34268; e-mail: (vanderende@inw2.azr.nl)
of bij de afdeling Interne en Externe Betrekkingen, tel. 010 408 1777

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie