Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tentoonstelling Belgische Rode Kruis in Eerste Wereldoorlog

Datum nieuwsfeit: 26-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Prinses Astrid opent tentoonstelling in het In Flanders Fields Museum over het Rode Kruis in de Eerste Wereldoorlog

Prinses Astrid, voorzitter van het Belgische Rode Kruis, opende op woensdag 26 april in het In Flanders Fields Museum in Ieper een tentoonstelling gewijd aan de hulpverlening tijdens de Eerste Wereldoorlog. De tentoonstelling besteedt vooral aandacht aan de werking van het Belgische Rode Kruis tijdens dit conflict.

Tegelijkertijd met deze tentoonstelling opende Prinses Astrid in het Museum de herwerkte 'rodekruismuur'. Deze muur bevindt zich op het einde van het Museum en vormt een link tussen de Eerste Wereldoorlog en de conflicten die tot op vandaag plaatsvinden. Onderdeel hiervan is de 'première' van een video met beelden van recente conflicten. De video geeft ook een opsomming van de meer dan 100 conflicten tussen
1919 en 2000.

De tentoonstelling is opgebouwd aan de hand van een aantal voorwerpen, afkomstig uit het rodekruisarchief en uit verschillende binnen- en buitenlandse archieven: boeken, documenten, brieven, affiches, foto's, tekeningen, fiches... Een groot deel ervan wordt voor het eerst tentoongesteld.

Eén van die voor het eerst getoonde documenten op de tentoonstelling is een gedeeltelijke lijst van gewonden die in het rodekruishospitaal 'L'Océan' in De Panne werden verzorgd. Dit hospitaal - een omgebouwd hotel op de zeedijk van De Panne, dichtbij de frontlijn - ontvangt op
20 december 1914 de eerste gekwetsten. In totaal zullen tijdens de oorlog in L'Océan 36.000 gekwetsten verzorging krijgen.
Voor het eerst worden ook de fiches van de schrijver Ernest Claes en de schilder Maurice Langaskens, die tijdens de Eerste Wereldoorlog krijgsgevangen waren, tentoongesteld. Het Internationale Rodekruiscomité heeft op het einde van de oorlog ongeveer 7 miljoen van dergelijke fiches van krijgsgevangenen gemaakt. Dankzij dit steekkaartensysteem werden 2 miljoen krijgsgevangenen gelokaliseerd, geïdentificeerd én in contact gebracht met hun familie.

De tentoonstelling loopt van 26 april 2000 tot en met 7 januari 2001 in het In Flanders Fields Museum, Grote Markt 34 in Ieper, elke dag van 10 tot 18 uur (vanaf oktober van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur). De voorwerpen worden beschreven in een catalogus, die ook een korte inleiding over het tentoonstellingsthema bevat.

Ieper, 26 april 2000

Voor meer informatie:
Leen Tullen, tel. kantoor: 02-645.45.01, gsm: (075)64.00.23, fax: 02-646.04.41, e-mail: perszaken@redcross-fl.be
of Tuur Hoste, tel. kantoor: 02-645.45.46, gsm: 0476-50.50.58 Rode Kruis-Vlaanderen-Perszaken, Vleurgatsesteenweg 98, 1050 Brussel.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie