Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Dertig dollarcent winst per Xerox-aandeel vóór doorbelasting

Datum nieuwsfeit: 26-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CEO Rick Thoman: "Er is goede vooruitgang geboekt, maar nog veel te doen."

30 dollarcent winst per Xerox-aandeel vóór doorbelasting herstructureringen

Amstelveen, 26 april 2000
Xerox heeft in het eerste kwartaal 2000 een winst van 30 dollarcent geboekt, de twee eerder aangekondigde doorbelastingen van herstructureringskosten niet meegerekend. Koerseffecten niet meegerekend, groeide de omzet in het eerste kwartaal met 6%, 3% exclusief de overname van de printerdivisie van Tektronix. Inclusief koerseffecten en de overname van Tektronix' printerdivisie bedroeg de totale omzet in het eerste kwartaal 4,4 miljard dollar; in dezelfde periode vorig jaar bedroeg de omzet 4,3 miljard dollar. "Onze medewerkers hebben de verwachtingen waargemaakt en op veel terreinen is vooruitgang geboekt," aldus Rick Thoman, president en chief executive officer van Xerox. "Maar er staat ons nog veel te doen."
De winst in het eerste kwartaal bedroeg 220 miljoen dollar, een daling van 36% ten opzichte van de winst van 343 miljoen dollar in de eerste drie maanden van 1999. Na doorbelasting van 444 miljoen dollar kosten na belastingen in verband met het grootscheepse herstructureringsprogramma dat op 31 maart werd aangekondigd, alsmede de onderzoeks- en ontwikkelingskosten voortvloeiende uit de Tektronix-overname (27 miljoen dollar voor belastingen), werd in het eerste kwartaal een verlies geboekt van 243 miljoen dollar.

Verschillende factoren die in de tweede helft van 1999 de resultaten van Xerox negatief beïnvloedden, verbeterden gedurende het eerste kwartaal van 2000. In Brazilië en bij Fuji Xerox werden betere resultaten geboekt, problemen met de klantenadministratie in de Verenigde Staten werden opgelost en het na-effect van het millennium nam af.

Andere zaken die vorig jaar de resultaten drukten, zullen ook in de komende maanden van 2000 nog voelbaar zijn: de toegenomen concurrentiedruk, negatieve koerseffecten - die de winst per aandeel met ruim vijf dollarcent deden dalen - en de inspanningen die zijn gemoeid met het op orde brengen van klantrelaties na de reorganisatie naar een verkoopapparaat dat zich moet gaan specialiseren in branchegerichte oplossingen. "De reorganisatie van het verkoopapparaat had een duidelijke impact op de resultaten in het eerste kwartaal," aldus Thoman. "Later dit jaar zullen we echter de vruchten gaan plukken van een hogere productiviteit in de verkoop van branchegerichte oplossingen."

Koerseffecten niet meegerekend, groeide de omzet uit General Markets Operations (GMO) met 19%. GMO omvat onder meer de overgenomen Tektronix-divisie, het indirecte verkoopkanaal, internetverkoop en telefonische verkoop in Noord-Amerika en Europa. In de Developing Market Operations (DMO), die Latijns-Amerika, China, Rusland, India, het Midden-Oosten en Afrika beslaan, werd een omzetgroei van 15% geboekt. De omzet voor koerseffecten uit de Industry Solutions Operations - de branchegerichte oplossingen - bleef gelijk. Sterke verkoopcijfers op het gebied van patentlicenties en softwareoplossingen resulteerden in een omzetgroei van ongeveer 40 miljoen dollar.

In het eerste kwartaal kondigde Xerox een aantal belangrijke nieuwe producten aan die later dit jaar op de markt zullen komen. Daaronder een nieuwe serie van DocuColor digitale printsystemen met snelheden van 45 en 60 pagina's per minuut (ppm), en een DocuTech productieprinter met een snelheid van 155 ppm. Xerox kondigde ook een strategische alliantie aan met Fuji Xerox en Sharp voor de productie en verkoop van een nieuwe klasse inkjetprinters voor kleine kantoren en thuisgebruik. De omzet uit kleurproducten steeg in het eerste kwartaal met 64% (26% exclusief Tektronix), aangevoerd door de goedverkopende DocuColor 12 en Document Center Color Series 50 digitale copier/printers, en de Tektronix kleurenprinterlijn.

Volgens Rick Thoman zal het financiële jaar 2000 van Xerox twee zeer verschillende helften laten zien: "Ook in het tweede kwartaal verwachten we nog de nadelige gevolgen van de reorganisatie van het verkoopapparaat, de verhevigde concurrentie, de herstructurering van onze klantadministratie en de negatieve koerseffecten. Maar in de tweede helft van dit jaar zullen we weer significante winstgroei boeken, en in 2001 verwachten we weer winstgroeicijfers tussen de 15 en 20%."

Op 31 maart jongstleden kondigde Xerox een wereldwijd herstructureringsprogramma aan om haar concurrentiepositie te verbeteren en haar kostenstructuur verder aan te passen aan de eisen van de digitale industrie. De onderneming belaste 625 miljoen dollar voor belastingen door (444 miljoen dollar na belastingen) om de kosten van dit programma te dekken. De herstructurering omvat onder meer het verdwijnen van 5200 arbeidsplaatsen, het sluiten en consolideren van faciliteiten en de afschrijving van bepaalde activa.

The Document Company Xerox
The Document Company Xerox is wereldwijd marktleider in producten, systemen, services en supplies voor document processing en document management. Naast toonaangevende copiers, printers - zowel zwart/wit als (steun)kleur - en multifunctionele apparatuur biedt Xerox een breed pakket aan IT-diensten, op het gebied van documentproductie, electronisch documentbeheer, documentaire informatiesystemen, kennismanagement en workflow, netwerken en ondersteuning. Als technologisch solutions provider voor de SOHO-, kantoor-, productie- en service-omgeving en bedrijfskritische documentbeheertoepassingen is Xerox actief in meer dan 130 landen. Xerox realiseerde in 1999 met haar kernactiviteit document processing wereldwijd (exclusief Japan) een omzet van US $ 19,2 miljard. Bij de Nederlandse vestigingen van Xerox in Amstelveen (hoofdkantoor), Zeist (verkooporganisatie) en Venray (productie, recycling en Europees logistiek centrum) zijn in totaal meer dan 3.000 mensen werkzaam.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie