Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Presentatie Wijwatervaatjes in hobby-vitrine bibliotheek Oss

Datum nieuwsfeit: 27-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Openbare Bibliotheek Oss

4 april 2000

Presentatie Wijwatervaatjes in hobby-vitrine Bibliotheek Oss

Vanaf 6 april is er een presentatie van wijwatervaatjes te zien in de hobby-vitrine van de Bibliotheek Oss. De presentatie is samengesteld door Barbara Bakker. De wijwatervaatjes kunnen tot 27 april bekeken worden tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Barbara Bakker houdt zich al vele jaren, ca. 15 jaar, bezig met het verzamelen van wijwatervaatjes. Voor haar is het een leuke, boeiende en bijzondere hobby. Haar verzameling wijwatervaatjes bestaat uit veel verschillende soorten en maten. Vooral het materiaal waaruit de vaten bestaan is zeer uiteenlopend. In de hobby-vitrine zijn vaatjes te zien van porselein / biscuit, kristal, tin, hout, plastic, gips, celluloid. Vooral wijwatervaatjes van celluloid zijn erg bijzonder. Deze komen nog maar weinig voor omdat het materiaal zeer breekbaar is. En door het vele gebruik sneuvelen ze al snel.

Het wijwatervat komt van de cantharus' ofwel een grote vaas, die in de eerste eeuwen van het christendom bij de ingang van de basilieken stond. Deze vaas was gevuld met niet gewijd water, om handen, voeten en hoofd te reinigen alvorens het heiligdom te betreden. Wegens plaatsgebrek en het in onbruik geraken van de gewoonte handen en voeten te wassen alvorens het heiligdom te betreden, maakte de cantharus al vlug plaats voor minder monumentale vazen en urnen. De kerk begon al vanaf de 4e eeuw met het zegenen van het water en in de 10e eeuw gaf zij er een vernieuwde betekenis aan om zo het gebruik in stand te houden. Dit gebeurde door voor de waterwijding officiële gebeden te gebruiken. Daarom ontstonden er al erg vroeg wijwatervaten die in de cultus en het dagelijks leven gebruikt werden. Deze wijwatervaten bestonden en bestaan nog in twee vormen het vaste' wijwatervat, meestal achter in de kerk geplaatst, en de wijwateremmer, die bij de ritus gebruikt werd.

In de 16e eeuw werd het gebruik van wijwater en heiligenbeelden verboden. Aan het eind van de 16e en begin 17e eeuw ontstonden er in de katholieke streken de huiswijwatervaten in de traditionele zin van het woord dus met een wandplaat en een bakje. Ze werden in allerlei materialen uitgevoerd en boden vele mogelijkheden om door hun iconografische voorstellingen de gelovigen te onderrichten en te sterken in hun geloof. Op de wandplaat komen meestal christelijke motieven en uitbeeldingen voor. Zoals ook te zien is bij de wijwatervaatjes in de hobby-vitrine.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie