Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

UT: Nieuwe stap in onderzoek behandeling kanker

Datum nieuwsfeit: 27-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Twente


00/46 27 april 2000

Nieuwe stap in onderzoek behandeling kanker

Hoe kun je ervoor zorgen dat een medicijn voor de noodzakelijke periode in de juiste concentratie op de juiste plaats komt, en zonder gezond weefsel aan te tasten? Al jaren werken onderzoekers van de Universiteit Twente (UT) aan verschillende vormen van gecontroleerde medicijnafgifte systemen in de vorm van kunststof bolletjes en vezels. Polymeerchemicus Margie Topp produceerde en onderzocht bolvormige structuren gemaakt van temperatuurgevoelige polymeren, die je uit elkaar kunt laten vallen door de temperatuur te regelen. Vrijdag 28 april promoveert zij op dit onderzoek aan de Universiteit Twente. Haar onderzoek is een aanzet tot de bestrijding van 'harde tumoren'. De toepasbaarheid van haar systeem moet nog in een vervolgonderzoek worden getest.

Er kleven twee grote nadelen aan medicijnen tegen kanker (cytostatica). Ze zijn meestal niet selectief, waardoor het medicijn ook gezond weefsel aantast. En ze zijn vaak niet stabiel, waardoor artsen hoge concentraties van het medicijn toedienen. Door het cytostaticum 'in te pakken' zijn beide nadelen sterk te verminderen. Margie Topp maakte en onderzocht voor dit doel 'micellen', bolvormige structuren, opgebouwd uit polymeren van ethyleenglycol en N-isopropylacrylamid. Micellen zijn zo klein, dat ze moeiteloos in de bloedbaan circuleren totdat ze ophopen in een tumor, waar ze het medicijn afleveren. Doordat de gebruikte polymeren temperatuurgevoelig zijn, kan men de structuur van de micellen uit elkaar laten vallen door de lichaamstemperatuur te veranderen waarbij het medicijn vrijkomt. Zo heb je het tijdstip van afgifte van het cytostaticum in de hand.

Blokcopolymeren

Voor de opbouw van deze micellen zijn zogenaamde 'blokcopolymeren' gebruikt. Ze bestaan uit twee delen: een blok dat goed in water oplost en een temperatuurgevoelig blok, dat net beneden onze lichaamstemperatuur wel maar bij 37 oC of daarboven niet oplost. Dat betekent dat deze blokcopolymeren bij lichaamstemperatuur micellen vormen: ze groeperen zich zodanig, dat hun wateroplosbare blokken de temperatuurgevoelige delen afschermen van het water. De micellen zijn ongeveer 100 nanometer groot en bestaan uit een paar honderd blokcopolymeren. In deze micellen kan het cytostaticum adriamycine worden opgeslagen, in een hoeveelheid die hoog genoeg is om mogelijkerwijs effectief te kunnen zijn in het lichaam.

Levend radicaal

Het polymeriseren vond plaats door middel van 'radicaal polymerisatie'. Elk molecuul dat later moet uitgroeien tot een blokcopolymeer draagt een radicaal waaraan de groei plaatsvindt tot het polymeer de gewenste lengte heeft. Radicalen zijn zeer reactieve deeltjes die ook onderling kunnen reageren, waardoor zij hun reactiviteit verliezen. Het unieke in het onderzoek van Topp is, dat dit voor deze polymeren niet het geval is. Ondanks het feit dat de moleculen groeperen tot micellen tijdens de polymerisatie en deze een paar honderd van deze radicalen bevatten, bleken de radicalen niet in staat met elkaar te reageren en bleven zij zelfs gedurende extreem lange tijd leven. Dergelijke 'levende' systemen hebben als voordeel dat de lengte en daarmee de eigenschappen van de polymeren goed te controleren zijn.Noot voor de pers:

Foto's of andere illustraties kunnen gemaakt worden of zijn te bestellen.

Contactpersoon Communicatie en Transfer: Mw.drs. B. Koopmans, tel. (053) 489 4366,

e-mail: (b.j.m.koopmans@veb.utwente.nl)

Internet: www.utwente.nl

© Universiteit Twente 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie