Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verhuizen voor nieuwe baan negatieve invloed op schoolsucces

Datum nieuwsfeit: 27-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Amsterdam


Verhuizen voor een nieuwe baan heeft negatieve invloed op schoolsucces kinderen

Persbericht 27 april 2000

Mavo-leerlingen die tijdens hun opleiding van school veranderen doen het in de jaren na de schoolverandering een stuk slechter dan leerlingen die niet van school wisselen. Veel van hen zakken af naar lagere niveaus zoals het lbo. Bij vwo-leerlingen is dit negatieve effect van schoolverandering ook geconstateerd, maar in geringere mate. De slechte prestaties zijn waarschijnlijk het gevolg van een verhuizing van de ouders na echtscheiding of als consequentie van een verandering van baan.

Tot deze conclusie komen studente Annelies Vermeij en Jaap Dronkers, hoogleraar empirische sociologie, in een onderzoek dat zij op 2 mei om 15.30 uur presenteren op de Sociaal-Wetenschappelijke Studiedagen, die op 2 en 3 mei 2000 worden gehouden. Plaats van handeling is het Vossius Gymnasium, Messchaertstraat 1 te Amsterdam. De titel van het onderzoek luidt Thuisblijven bij tante Truus toch beter voor de kinderen? en verwijst naar een uitspraak van Onno Ruding, voormalig minister van financiën. Het is voor het eerst dat het effect van verhuizen op het schoolsucces in Nederland wordt onderzocht. De gegevens die voor het onderzoek zijn gebruikt komen uit het CBS cohortonderzoek VOCL '89. Dit onderzoek volgt de schoolloopbanen van leerlingen die in 1989 in de eerste klas van de middelbare school zaten.

Vermeij en Dronkers onderzochten uit het cohort de leerlingen die vóór hun schoolverandering geen slechte prestaties leverden. Het gaat om ongeveer 3000 vwo leerlingen en 4000 mavo leerlingen. De auteurs concluderen dat het negatieve effect van verhuizing niet alleen optreedt als de verhuizing het gevolg is van echtscheiding, maar ook als verhuizen voortkomt uit het aannemen van een nieuwe baan. Volgens de auteurs blijkt hieruit dat ouders en kinderen niet dezelfde belangen hebben bij een beslissing om al dan niet te verhuizen. Hoewel geografische mobiliteit misschien gunstig is voor het de arbeidsmarkt en het welzijn van de ouders, kan het veranderen van school vooral bij de lagere typen middelbaar onderwijs ten koste gaan van de schoolprestaties van de kinderen.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie