Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

VU-geoloog publiceert in wetenschappelijk tijdschrift Nature

Datum nieuwsfeit: 27-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vrije Universiteit Amsterdam

(veb@dienst.nl)

VU-geoloog publiceert in Nature

VU-geoloog dr. Igor Nikogosian (Faculteit der Aardwetenschappen, afdeling Petrologie) heeft, in samenwerking met geologen en geochemici van het Max Planck Institut für Chemie (Mainz) en het Vernadsky Institute of Geochemistry (Moskou), onderzoek verricht naar de chemische samenstelling van zogeheten ´smelt-insluitsels´. Dit zijn druppeltjes smelt die ingevangen zijn tijdens groei van een kristal. De nauwkeurige bestudering van smelt-insluitsels bevestigt de heersende hypothese dat ´gerecycelde´ oceanische korst aanwezig is in diepe bronnen van door ´hot-spots´ gedreven magmatisme.

De bevindingen van de onderzoekers worden op 27 april aanstaande gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Het beschreven onderzoek levert een belangrijke bijdrage aan de ontrafeling van geochemische cycli, processen die samenhangen met -en beïnvloed worden door- het plaattektonische systeem van de aarde, dat wil zeggen, het ontstaan, de omzetting en de subductie van oceaan- en continentkorsten.

Samenvatting van het artikel:

De hypothese dat het materiaal dat smelt onder ´hotspots´ een fractie van gerecycelde oceanische korst bevat wordt tegenwoordig algemeen geaccepteerd. Deze oceanische korst verdwijnt bij subductiezones in de mantel, en bestaat uit sedimenten, bazalten en gabbros. In bulk monsters van vulkanen die zich boven een ´hotspot´ bevinden (zoals Hawaii), zijn de specifieke chemische kenmerken van de oorspronkelijke oceanische korst erg verdund, en daarom moeilijk te traceren. Het onderzoek maakt melding van smelt insluitsels met verhoogde strontium gehaltes in het mineraal olivijn afkomstig van de vulkaan Mauna Loa (Hawaii). De sporenelement karakteristieken van deze smelt insluitsels lijken sterk op die van diepere gedeelten van de oceanische korst die bestaat uit gabbro´s. Gabbro´s bestaan voor een groot gedeelte uit het mineraal plagioklaas, dat onder andere veel van de elementen strontium en aluminium bevat. Omdat het aluminium in tegenstelling tot strontium niet sterk is aangereikt in de smelt insluitsels, kan de gabbro echter niet direct verantwoordelijk zijn voor de hoge strontium-concentraties. De auteurs stellen voor dat de gabbro gedurende subductie van de oceanische kost eerst omgezet wordt naar het gesteente eclogiet, dat geen plagioklaas bevat, maar het mineraal granaat. Daarbij blijft de chemische samenstelling van de plagioklaas (hoge strontium concentraties) behouden in het gesteente eclogiet. Deze eclogiet wordt dan ingevangen door een ´hotspot´ en zorgt voor de plagioklaas-kenmerken in de smelt-insluitsels.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie