Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oort-lezing over zwarte gaten

Datum nieuwsfeit: 27-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

donderdag 27 april, 20.00 uur
Oort-lezing

spreker: prof.dr. Reinhard Genzel (Max Planck-Institut für extraterrestrische Physik te Garching (Duitsland))
titel: Zwarte gaten in centra van melkwegstelsels: feit of fictie? N.B. de lezing wordt in het Engels uitgesproken. Sinds de ontdekking van quasars bijna veertig jaar geleden, vermoeden astronomen dat deze helderste bronnen in het heelal worden gevoed door het toestromen van grote hoeveelheden materie naar zwarte gaten. Maar zijn dit werkelijk ZWARTE gaten en bestaan ze echt? Onlangs zijn er sterke aanwijzingen gevonden voor het bestaan van een zwart gat in het centrum van onze eigen Melkweg, een onderwerp dat Jan Hendrik Oort na aan het hart lag. Uit de bewegingen van individuele sterren zeer dicht bij het centrum van de Melkweg kan worden afgeleid dat zich hier een zwart gat met een massa van zo'n drie miljoen keer die van de Zon bevindt. In de kernen van andere dichtbijgelegen melkwegstelsels zijn aanwijzingen gevonden voor de aanwezigheid van nog zwaardere zwarte gaten. Deze objecten zouden mogelijk reeds gedurende de eerste actieve fase van het heelal gevormd zijn. Dit alles wijst erop dat zwarte gaten inderdaad bestaan en dat ze niet zo zeldzaam zijn als vroeger werd gedacht.
De Oort-lezing wordt jaarlijks georganiseerd ter herinnering aan deze grote Leidse sterrenkundige. De lezing belicht een actueel sterrenkundig onderwerp en is bedoeld voor een breed geïnteresseerd publiek.
Plaats: Academiegebouw, Rapenburg 73 te Leiden
Meer informatie en/of gratis toegangskaarten: mw. Y. Slegtenhorst, (bij voorkeur per) e-mail: (slegten@strw.leidenuniv.nl) , telefoon 071 527 58 53

(*) Nadere inlichtingen geneeskundige promoties: Bureau Voorlichting LUMC, tel. 071-5268005

Meer informatie: mw.dr. B.T. Hogenelst, Internationalisering, Communicatie en Studenten;
Tel. 071-5273282 / Email (B.T.Hogenelst@bvdu.leidenuniv.nl) / 28 maart 2000, 16:34 uur

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie