Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Geschiedenis Nederlandse handelshuizen in kaart gebracht

Datum nieuwsfeit: 27-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Utrecht


26 april 2000
Succesvol samenwerkingsproject van historici en bedrijfsleven

Geschiedenis Nederlandse handelshuizen in kaart gebracht

Al eeuwen lang speelt de handel een centrale rol in de Nederlandse economie. De Gouden Eeuw ontleende er zijn rijkdom aan en tot op de dag van vandaag fungeert de handel als een van de belangrijkste schakels in het economische leven. In opdracht van Hagemeyer N.V. voerde het Onderzoeksinstituut voor Geschiedenis en Cultuur (OGC) van de Faculteit der Letteren van de Universiteit Utrecht een onderzoek uit naar de geschiedenis van de Nederlandse handelshuizen. Het resultaat van dit contractonderzoek, het boek `Thuis op de wereldmarkt' wordt op 27 april gepresenteerd.

Bijzondere bedrijfstak

Nederlanders zijn door de eeuwen heen een volk van handelaren geweest. De handel, schakel tussen producent en consument, fungeert als de olie in de machine van het economische leven. Maar wie hielden zich er eigenlijk mee bezig? Wat deden zij, waarom en hoe?

Dr. Joost Jonker, een van de onderzoekers: "De namen van handelsgeslachten als de families Trip en Van Eeghen, en van enkele bedrijven als de VOC, Internatio en Hagemeyer zijn bekend, maar aard en functie van hun bezigheid bleven tot nu toe goeddeels in het duister. In onze studie beschrijven we de Nederlandse handelsgeschiedenis vanaf de vooravond van de Gouden Eeuw tot het einde van de twintigste eeuw vanuit het perspectief van de handelshuizen. Het boek schetst daarmee de ontwikkeling van een bijzondere bedrijfstak die een heel eigen plaats inneemt in de goederenstroom tussen producent en consument."

(Bedrijfs)geschiedenis beschreven

Het eerste exemplaar van het boek `Thuis op de wereldmarkt' wordt aangeboden op de aandeelhoudersvergadering van Hagemeyer op 27 april. Daarna is het verkrijgbaar in de boekhandel. Dr. Joost Dankers, coördinator contractresearch van het OGC, over dit bijzondere project: "Als OGC zijn we al een aantal jaren bezig met contractresearch in opdracht van bedrijven en instellingen die hun eigen geschiedenis beschreven willen hebben. Zo hebben we onder andere gewerkt voor de Rabobank en voor Hoogovens, maar ook voor kleinere bedrijven. Uniek aan het project in opdracht van Hagemeyer is dat het geen bedrijfsgeschiedenis-in-strikte-zin is, maar de geschiedenis van een hele bedrijfstak door de eeuwen heen. Het boek is daarmee een interessant product geworden van de vruchtbare samenwerking tussen economisch-historici en het bedrijfsleven. Dat zou wat ons betreft nog veel vaker moeten gebeuren."

Voor meer informatie over het boek `Thuis op de wereldmarkt' en OGC contractresearch:
Dominique de Vet, voorlichter Faculteit der Letteren
(030) 253 6357/6106.

Presentatie eerste exemplaar: 27 april 2000. Uitgave: Joost Jonker en Keetie Sluyterman, Thuis op de wereldmarkt. Nederlandse handelshuizen door de eeuwen heen (Sdu, 's-Gravenhage, 2000). Het boek verschijnt ook in het Engels.

Home UU Uw reactie Find

Laatst gewijzigd: 26 april, 2000
Communicatie Service Centrum
Heidelberglaan 8

3584 CS Utrecht
Telefoon (030) 2533550 / 2532572
Mediavragen per Email: (UUmedia@csc.usc.uu.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie