Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Landelijke demonstratie tegen criminalisering activisten

Datum nieuwsfeit: 27-04-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSBERICHT 26-4-2000

GroenFront! en Mars op de Oranjes:
Landelijke demonstratie tegen repressie en criminalisering activisten

Morgen begint een landelijke demonstratie om 19.00u aan het Plein Vredenburg in Utrecht. De demonstratie is georganiseerd vanwege het nieuwe beleid van Justitie jegens GroenFront!, waarbij "voor het meest minimale een meest maximale straf zal worden geëist," aldus persofficier van Justitie Donker in Dordrecht (tegen het ANP). Het Comité Mars op de Oranjes (COMODO), dat op koninginnedag een antinationalistisch en antikapitalistisch volksfeest in Leiden organiseert, sluit zich bij de demonstratie omdat het door media en bestuur stelselmatig is gecriminaliseerd.
De demonstratie is de eerste grote actie in een reeks die in het kader staat van 'Mayday 2000', de wereldwijde antikapitalistische actiedag op 1 mei aanstaande.

Drie maanden gevangenis geëist
Het openbaar ministerie in Dordrecht heeft aangekondigd in een rechtszaak aanstaande vrijdag drie maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf te eisen tegen acht GroenFront!-activisten, die vorige week een bouwterrein bezet hielden. De aanklacht is artikel
461 WvS, bekend van de blauwe bordjes. Normaliter is de boete daarvoor f60. Volgens persofficier Donker kan justitie de volharding van de geweldloze activisten tegen de Betuwelijn echter niet meer tolereren. Donker zegt dat de hoofdofficieren, burgemeesters en korpschefs van het hele Betuwe-traject een gezamenlijk keihard beleid hebben uitgestippeld. Onderdeel daarvan is om arrestanten die weigeren hun naam te geven - iets dat niet verplicht is - vast te houden tot aan hun rechtszaak.
Daarom zitten drie van de acht arrestanten al vanaf vorige week donderdag in de cel.

Dat justitie serieus is bleek uit vier nieuwe arrestaties afgelopen vrijdag, toen GroenFront! activisten de gebruikelijke 'lawaaidemo' hielden bij het politiebureau in Dordrecht. Justitie vond dat tegen een hek tikken met een steen om geluid te maken viel onder artikel
141, 'openlijke geweldpleging in vereniging'. Twee van hen zijn ook gedagvaard aanstaande vrijdag. In eerste instantie beweerde een politiewoordvoerder zelfs dat er met stenen was gegooid, maar dit werd al snel weer ingetrokken.

Hooliganswetten niet alleen voor hooligans
"Het blijkt dat het, vanwege onze uitgesproken geweldloze opstelling en de algemene steun die we krijgen in de Betuwe, ontzettend lastig is om ons er met criminaliserende propaganda onder te krijgen, de gebruikelijke tactiek van de overheid. Nu we met ons lente-offensief bewezen hebben keihard door te gaan met antikapitalistische acties na de ontruiming van de Betuwepanden, willen ze ons met keiharde juridische repressie uitschakelen. Wat dit duidelijk maakt, is dat we in Nederland in snel tempo afglijden naar een pseudodemocratische politiestaat.
Daarom willen we morgen voor vrijheid van meningsuiting en tegen kapitalisme en het nieuwe artikel 141, wetten voor preventief aanhouden enzovoort demonstreren. Uit het nieuwe justitiebeleid blijkt dat de zogenaamde hooliganswetten absoluut niet alleen voor hooligans gebruikt zullen worden. Dan hadden ze ook gewoon af kunnen doen met een noodverordening of noodwet," aldus Sandra van GroenFront!.

COMODO: criminalisering in de media
Het Landelijk Comité Mars op de Oranjes (COMODO) is een nieuw initiatief voor vrijwillige, decentrale samenwerking en vrijheid in tegenstelling tot gedwongen deelname aan natiestaat, nationalisme en de kapitalisme. Als symbool voor nationalisme en de upperclass richt COMODO zich op de monarchie, evenals de breedgedragen Movement against the Monarchy (MAM) in Engeland. COMODO heeft tot voor kort weinig uitlatingen gedaan over haar plannen voor activiteiten in Leiden op koninginnedag. Desalniettemin beweerden bestuur en politie meteen met relschoppers te doen te hebben en al snel werd er druk gespeculeerd over het afsluiten van de Leidse binnenstad en een noodverordening. "Wij hebben nooit ook maar enige bedreiging geuit richting koningin of wie dan ook, maar men haalt meteen het stereotype beeld van 'chaoten', wat dat dan ook mogen zijn, uit de kast omdat wij een radikaal antinationalistisch standpunt innemen. De manier waarop daarop gereageerd wordt toont alleen maar hoezeer nationalisme leeft. Daar interesseren de media zich echter niet in, zij zijn alleen maar uit op spektakel en politie en politici maken daar gretig gebruik van," aldus Antoine Archos van COMODO.
Fax aan politie drukt geweldloosheid uit
Om duidelijkheid te scheppen stuurde COMODO vandaag een fax aan de Leidse burgemeester Postma en korpschef Straver. Het comité benadrukt dat zij niet uit is op een fysieke confrontatie met de monarch of de politie, maar op een ideologische.
(...) zij impliceerden meteen een relbeluste houding van onze kant en dergelijke, wat zij meenden te kunnen afleiden van ons logo, een guillotine, internationaal historisch symbool voor antimonarchisme. Dit logo spreekt ons zeer aan, omdat het een radikale uitstraling heeft en wij zijn geen fan van halfslachtige maatschappelijke veranderingen of doekjes voor het bloeden, wanneer er op deze wereld nog zoveel bloed vloeit. Bloed, wat veelal terug te voeren is op allerhande nationalistische neigingen en kapitalistische structuren, instandgehouden door een 'upperclass' waar het koningshuis zowel deel van uitmaakt als symbool voor is.
De volledige fax is te lezen op de website van COMODO, squat.net/beakomt.
Arrestaties voor 'valsheid in geschrifte'
COMODO en het 'MayDay collectief', dat een meerdaagse 'actierave tegen het asfaltkapitalisme' organiseert vanaf zondag, hebben echter ook te maken met justitiële problemen. Een gezamenlijke flyer om de acties aan te kondigen in de vorm van een treinkaartje leidde al tot drie arrestaties voor 'valsheid in geschrifte'. "Wij wilden met het nep-treinkaartje aangeven dat de acties, twee alternatieve volksfeesten, openstaan voor iedereen. Natuurlijk vinden we het leuk als mensen denken: hee, wat is dit en hopelijk vervolgens: antikapitalisme, feest? Maar verder zijn ze overduidelijk nep. Dit is gewoon getreiter," aldus Carla van MayDay.

Wereldwijde antikapitalistische actiedag
De demonstratie tegen repressie en criminalisering donderdag, de mars op de oranjes zaterdag en de meerdaagse actierave tegen asfaltkapitalisme zijn alleen nog maar de acties die plaatsvinden in Nederland. Na acties tegen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in Genève (mei '98) en Seattle (november '99), de G8/Eurotop in Keulen (juni '99) en IMF/Wereldbank top in Washington (twee weken geleden), neemt de wereldwijde antikapitalistische beweging zelf het initiatief met 'Mayday 2000' op 1 mei, de dag die symbool staat voor solidariteit en verzet.
In 1886 opende op die dag de politie van Chicago het vuur op 80.000 demonstranten die streden voor de achturige werkdag. Niet alleen vonden vele demonstranten de dood, ook werd een vijftal anarchisten de schuld gegeven. Vier werden opgehangen, de vijfde pleegde zelfmoord. Jaren later werden ze alsnog onschuldig verklaard. Helaas heeft lange tijd de discussie over vrije, niet hiërarchische alternatieven voor kapitalisme verbonden aan deze dag plaats moeten maken voor pompeuze toespraken van autoritaire communisten en vakbondsleiders, maar ruim tien jaar na de val van de muur is er weer ruimte voor een niet-autoritair antikapitalistisch en ecologisch gedachtengoed. In periods of collective action and experience new futures can be imagined and turned into concrete realities, aldus de internationale Mayday website www.mayday2k.org.

Een paar activiteiten: anarchist bookfair in Baltimore, VS; campusbezetting in Arcata, Californië, VS; nep-modeshow, 'guerillatheatre' en snelwegbezetting in Columbia, Missouri, VS; verkiezingscampagne van 'The Corrupt Party', Engeland; arbeidersdemonstratie, Manchester, Engeland; 'guerrilla gardening' - aanplanten van groen in de stad op een wel heel speciale manier, Londen, Engeland; streetrave, Hamburg, Duitsland; acties tegen uitzetten van vluchtelingen, Lugano, Zwitserland; gezamenlijke directe actie door studenten, arbeiders en etnische minderhedenclubs, Nigeria; antinucleair konvooi, Australië; streetrave, Sydney, Australië; 'critical mass' fietsdemonstratie, Hamilton, Nieuw Zeeland.

Antikapitalistisch actie-overzicht Nederland en perskontakten

don 27-4 landelijke demonstratie tegen repressie en criminalisering van activisten

19.00u, Plein Vredenburg, Utrecht
Perskontakt: 030 2870711, (groenfr@dds.nl) / (beakomt@squat.net) / (mayd@dds.nl)
vri 28-4 rechtszaken tegen GroenFront! activisten

14.00u (8 pers., art. 461) en 15.00u (2 pers., art. 141), Steegoversloot 36, Dordrecht
Perskontakt: 030 2870711, (groenfr@dds.nl)

zat 29-4 'mars op de oranjes', volksfeest tegen nationalisme en kapitalisme
11.00u, Hooglandse Kerkgracht, Leiden
Perskontakt: 06 23390616 / 06 55827549, (beakomt@squat.net)
zon 30-4, 1-5 en verder, directe actierave tegen het mechanische asfaltkapitalisme

14.00u op 30-4 wordt voorverzameld in Leiden, maar de locatie is nog geheim. Journalisten kunnen zich vooraf opgeven via (mayd@dds.nl) of 06
16252347.

maa 1-5 actie tegen uitzendburo's

14.00u, voorverz. Oudegracht 229, Utrecht
Perskontakt: 06 21933779, (utrecht@dwars.org)

Websites

GroenFront! www.antenna.nl/nvda/groenfront
COMODO squat.net/beakomt
MayDay2000, NL www.antenna.nl/bn/mayday
MayDay2000, internat. www.mayday2k.org

DEMO TEGEN REPRESSIE AS DONDERDAG 19.00u PLEIN VREDENBURG UTRECHT

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...