Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Landelijke demonstratie tegen criminalisering activisten

Datum nieuwsfeit: 27-04-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSBERICHT 26-4-2000

GroenFront! en Mars op de Oranjes:
Landelijke demonstratie tegen repressie en criminalisering activisten

Morgen begint een landelijke demonstratie om 19.00u aan het Plein Vredenburg in Utrecht. De demonstratie is georganiseerd vanwege het nieuwe beleid van Justitie jegens GroenFront!, waarbij "voor het meest minimale een meest maximale straf zal worden geëist," aldus persofficier van Justitie Donker in Dordrecht (tegen het ANP). Het Comité Mars op de Oranjes (COMODO), dat op koninginnedag een antinationalistisch en antikapitalistisch volksfeest in Leiden organiseert, sluit zich bij de demonstratie omdat het door media en bestuur stelselmatig is gecriminaliseerd.
De demonstratie is de eerste grote actie in een reeks die in het kader staat van 'Mayday 2000', de wereldwijde antikapitalistische actiedag op 1 mei aanstaande.

Drie maanden gevangenis geëist
Het openbaar ministerie in Dordrecht heeft aangekondigd in een rechtszaak aanstaande vrijdag drie maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf te eisen tegen acht GroenFront!-activisten, die vorige week een bouwterrein bezet hielden. De aanklacht is artikel
461 WvS, bekend van de blauwe bordjes. Normaliter is de boete daarvoor f60. Volgens persofficier Donker kan justitie de volharding van de geweldloze activisten tegen de Betuwelijn echter niet meer tolereren. Donker zegt dat de hoofdofficieren, burgemeesters en korpschefs van het hele Betuwe-traject een gezamenlijk keihard beleid hebben uitgestippeld. Onderdeel daarvan is om arrestanten die weigeren hun naam te geven - iets dat niet verplicht is - vast te houden tot aan hun rechtszaak.
Daarom zitten drie van de acht arrestanten al vanaf vorige week donderdag in de cel.

Dat justitie serieus is bleek uit vier nieuwe arrestaties afgelopen vrijdag, toen GroenFront! activisten de gebruikelijke 'lawaaidemo' hielden bij het politiebureau in Dordrecht. Justitie vond dat tegen een hek tikken met een steen om geluid te maken viel onder artikel
141, 'openlijke geweldpleging in vereniging'. Twee van hen zijn ook gedagvaard aanstaande vrijdag. In eerste instantie beweerde een politiewoordvoerder zelfs dat er met stenen was gegooid, maar dit werd al snel weer ingetrokken.

Hooliganswetten niet alleen voor hooligans
"Het blijkt dat het, vanwege onze uitgesproken geweldloze opstelling en de algemene steun die we krijgen in de Betuwe, ontzettend lastig is om ons er met criminaliserende propaganda onder te krijgen, de gebruikelijke tactiek van de overheid. Nu we met ons lente-offensief bewezen hebben keihard door te gaan met antikapitalistische acties na de ontruiming van de Betuwepanden, willen ze ons met keiharde juridische repressie uitschakelen. Wat dit duidelijk maakt, is dat we in Nederland in snel tempo afglijden naar een pseudodemocratische politiestaat.
Daarom willen we morgen voor vrijheid van meningsuiting en tegen kapitalisme en het nieuwe artikel 141, wetten voor preventief aanhouden enzovoort demonstreren. Uit het nieuwe justitiebeleid blijkt dat de zogenaamde hooliganswetten absoluut niet alleen voor hooligans gebruikt zullen worden. Dan hadden ze ook gewoon af kunnen doen met een noodverordening of noodwet," aldus Sandra van GroenFront!.

COMODO: criminalisering in de media
Het Landelijk Comité Mars op de Oranjes (COMODO) is een nieuw initiatief voor vrijwillige, decentrale samenwerking en vrijheid in tegenstelling tot gedwongen deelname aan natiestaat, nationalisme en de kapitalisme. Als symbool voor nationalisme en de upperclass richt COMODO zich op de monarchie, evenals de breedgedragen Movement against the Monarchy (MAM) in Engeland. COMODO heeft tot voor kort weinig uitlatingen gedaan over haar plannen voor activiteiten in Leiden op koninginnedag. Desalniettemin beweerden bestuur en politie meteen met relschoppers te doen te hebben en al snel werd er druk gespeculeerd over het afsluiten van de Leidse binnenstad en een noodverordening. "Wij hebben nooit ook maar enige bedreiging geuit richting koningin of wie dan ook, maar men haalt meteen het stereotype beeld van 'chaoten', wat dat dan ook mogen zijn, uit de kast omdat wij een radikaal antinationalistisch standpunt innemen. De manier waarop daarop gereageerd wordt toont alleen maar hoezeer nationalisme leeft. Daar interesseren de media zich echter niet in, zij zijn alleen maar uit op spektakel en politie en politici maken daar gretig gebruik van," aldus Antoine Archos van COMODO.
Fax aan politie drukt geweldloosheid uit
Om duidelijkheid te scheppen stuurde COMODO vandaag een fax aan de Leidse burgemeester Postma en korpschef Straver. Het comité benadrukt dat zij niet uit is op een fysieke confrontatie met de monarch of de politie, maar op een ideologische.
(...) zij impliceerden meteen een relbeluste houding van onze kant en dergelijke, wat zij meenden te kunnen afleiden van ons logo, een guillotine, internationaal historisch symbool voor antimonarchisme. Dit logo spreekt ons zeer aan, omdat het een radikale uitstraling heeft en wij zijn geen fan van halfslachtige maatschappelijke veranderingen of doekjes voor het bloeden, wanneer er op deze wereld nog zoveel bloed vloeit. Bloed, wat veelal terug te voeren is op allerhande nationalistische neigingen en kapitalistische structuren, instandgehouden door een 'upperclass' waar het koningshuis zowel deel van uitmaakt als symbool voor is.
De volledige fax is te lezen op de website van COMODO, squat.net/beakomt.
Arrestaties voor 'valsheid in geschrifte'
COMODO en het 'MayDay collectief', dat een meerdaagse 'actierave tegen het asfaltkapitalisme' organiseert vanaf zondag, hebben echter ook te maken met justitiële problemen. Een gezamenlijke flyer om de acties aan te kondigen in de vorm van een treinkaartje leidde al tot drie arrestaties voor 'valsheid in geschrifte'. "Wij wilden met het nep-treinkaartje aangeven dat de acties, twee alternatieve volksfeesten, openstaan voor iedereen. Natuurlijk vinden we het leuk als mensen denken: hee, wat is dit en hopelijk vervolgens: antikapitalisme, feest? Maar verder zijn ze overduidelijk nep. Dit is gewoon getreiter," aldus Carla van MayDay.

Wereldwijde antikapitalistische actiedag
De demonstratie tegen repressie en criminalisering donderdag, de mars op de oranjes zaterdag en de meerdaagse actierave tegen asfaltkapitalisme zijn alleen nog maar de acties die plaatsvinden in Nederland. Na acties tegen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in Genève (mei '98) en Seattle (november '99), de G8/Eurotop in Keulen (juni '99) en IMF/Wereldbank top in Washington (twee weken geleden), neemt de wereldwijde antikapitalistische beweging zelf het initiatief met 'Mayday 2000' op 1 mei, de dag die symbool staat voor solidariteit en verzet.
In 1886 opende op die dag de politie van Chicago het vuur op 80.000 demonstranten die streden voor de achturige werkdag. Niet alleen vonden vele demonstranten de dood, ook werd een vijftal anarchisten de schuld gegeven. Vier werden opgehangen, de vijfde pleegde zelfmoord. Jaren later werden ze alsnog onschuldig verklaard. Helaas heeft lange tijd de discussie over vrije, niet hiërarchische alternatieven voor kapitalisme verbonden aan deze dag plaats moeten maken voor pompeuze toespraken van autoritaire communisten en vakbondsleiders, maar ruim tien jaar na de val van de muur is er weer ruimte voor een niet-autoritair antikapitalistisch en ecologisch gedachtengoed. In periods of collective action and experience new futures can be imagined and turned into concrete realities, aldus de internationale Mayday website www.mayday2k.org.

Een paar activiteiten: anarchist bookfair in Baltimore, VS; campusbezetting in Arcata, Californië, VS; nep-modeshow, 'guerillatheatre' en snelwegbezetting in Columbia, Missouri, VS; verkiezingscampagne van 'The Corrupt Party', Engeland; arbeidersdemonstratie, Manchester, Engeland; 'guerrilla gardening' - aanplanten van groen in de stad op een wel heel speciale manier, Londen, Engeland; streetrave, Hamburg, Duitsland; acties tegen uitzetten van vluchtelingen, Lugano, Zwitserland; gezamenlijke directe actie door studenten, arbeiders en etnische minderhedenclubs, Nigeria; antinucleair konvooi, Australië; streetrave, Sydney, Australië; 'critical mass' fietsdemonstratie, Hamilton, Nieuw Zeeland.

Antikapitalistisch actie-overzicht Nederland en perskontakten

don 27-4 landelijke demonstratie tegen repressie en criminalisering van activisten

19.00u, Plein Vredenburg, Utrecht
Perskontakt: 030 2870711, (groenfr@dds.nl) / (beakomt@squat.net) / (mayd@dds.nl)
vri 28-4 rechtszaken tegen GroenFront! activisten

14.00u (8 pers., art. 461) en 15.00u (2 pers., art. 141), Steegoversloot 36, Dordrecht
Perskontakt: 030 2870711, (groenfr@dds.nl)

zat 29-4 'mars op de oranjes', volksfeest tegen nationalisme en kapitalisme
11.00u, Hooglandse Kerkgracht, Leiden
Perskontakt: 06 23390616 / 06 55827549, (beakomt@squat.net)
zon 30-4, 1-5 en verder, directe actierave tegen het mechanische asfaltkapitalisme

14.00u op 30-4 wordt voorverzameld in Leiden, maar de locatie is nog geheim. Journalisten kunnen zich vooraf opgeven via (mayd@dds.nl) of 06
16252347.

maa 1-5 actie tegen uitzendburo's

14.00u, voorverz. Oudegracht 229, Utrecht
Perskontakt: 06 21933779, (utrecht@dwars.org)

Websites

GroenFront! www.antenna.nl/nvda/groenfront
COMODO squat.net/beakomt
MayDay2000, NL www.antenna.nl/bn/mayday
MayDay2000, internat. www.mayday2k.org

DEMO TEGEN REPRESSIE AS DONDERDAG 19.00u PLEIN VREDENBURG UTRECHT

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie