Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Onrust in Ambon, Waihaong

Datum nieuwsfeit: 27-04-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

27/04/2000 20:30 0911314285 thejoels
Onrust in Ambon, Waihaong op 26-04 woensdagavond

De Christenen Jongerengroep "Coker" uit Kudamati, gangleider Berthy Loupatty hebben het initiatief genomen om spontaan vrede te sluiten met de Moslims Jongerengroep uit Waihaong/Galungung, gangleider Abdul Halim Tuhuteru. De Moslims Jongerengroep werden door de bewoners van Kudahmati hartelijk ontvangen. Na een dialoog werd er gezamelijk gegeten (makan patita). Daarna begeleiden de Christenen de Moslims naar Waihaong. Alles verliep toen vredig. Echter, ondanks verzet van de gangleider Berthy Loupatty, reden ca. 100 becakrijders op eigen initiatief, wijk Waihaong binnen, om ook van hun kant te laten zien dat zij ook graag vrede willen. Er werd luid gezongen "pela dan Gandong". Opeens werd er geschoten. Een van de moslims schreeuwen "jangan percaya Obeth".En op dat moment ontstond er oproer. De becakrijders werden aangevallen. Twee kwamen te overlijden t.w. Berthy Diasz uit Batu Meja en Rido Nikujuluw uit Mangga Dua. Zwaargewonden zijn Marleen Lesilolo, Nixon Bahong en Rudy Sapulette. Terwijl 10 anderen tot op heden nog in Waihaong vastzitten t.w. Daniel Sipasulta, Nico Bernard, Daniel Pattikayhattu, Cornelis Puturuhu, Jimmy Nuruwe, Jacobis Pasalbessy, Ronald Leimena, Abraham Samallo, Martin Parinussa en Marlon Tanamal. Massa concentreerde zich op 4 plaatsen tegelijk.
Er werd fel gedemonstreerd voor dePolda. Men eist onmiddelijk opsporing naar de 10 jongeren. Gisterennacht werden er met bommen en granaten gegooid. De gouverneur heeft onmiddelijk opdracht gegeven aan TNI en Poldri om naar deze jongeren te zoeken. En op dit moment bevindt Pangdam Max Tamaela met Megawati in Ternate. Tot op heden zitten de jongeren nog vast in Waihaong. De meeste mensen van Waihaong en Galungung willen graag vrede sluiten, maar er blijken nog steeds mensen te zijn die geen vrede willen, Er was hier sprake van provokasi.
Vandaag 27-04-2000, is het rustig maar gespannen.
meer nieuws volgt.

Ambon 27-04-2000 Paulien Joel-Parera.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie