Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Kogeltjes houden filter schoon

Datum nieuwsfeit: 28-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen


Kogeltjes houden filter schoon

Filtreren mag dan een klassieke methode in de scheikunde zijn, toch lukt het chemisch technoloog Reinoud Noordman om er nog iets aan te verbeteren. Noordman heeft onderzoek verricht aan ultrafiltratie, een techniek met een bijzonder fijnmazig filter: een membraan. Een membraan scheidt grote moleculen (bijvoorbeeld eiwitten) van kleine (water). Het is dus eigenlijk een moleculaire zeef. Membraanfiltratie heeft veel voordelen. Het kan bij lage temperatuur en druk (belangrijk voor de voedingsmiddelenindustrie), kost weinig energie en is gemakkelijk uit te breiden naar grotere schaal. Er is één nadeel: de membraanfilters raken gemakkelijk verstopt. Deze misère bestrijdt men het best door de boel boven het filter goed in beweging te houden. Noordman heeft dit bewerkstelligd door kogeltjes van enkele millimeters toe te voegen aan de vloeistof die gefiltreerd moet worden. De vloeistof wordt in rechtopstaande, buisvormige filters gefiltreerd. De buiswanden (2 m lang, 1,5 cm diameter) zijn poreus; hier vindt de filtrerende werking plaats. De vloeistof stroomt omhoog door de buis, de toegevoegde kogeltjes worden door de vloeistof omhoog gestuwd en vallen vervolgens door de zwaartekracht weer naar beneden. Door deze bewegingen ontstaat een turbulentie die de vloeistof zeer effectief mengt. Dit zorgt ervoor dat eiwitten die door het membraanfilter van water worden gescheiden zich minder gemakkelijk ophopen voor de filtergaatjes. Hierdoor wordt dichtslibben tegengegaan en is minder druk (energie) nodig om het te filtreren water door het membraan te persen. Het risico bestaat dat de rondwervelende kogeltjes de poriën 'dichthameren'. Kiezen voor relatief lichte deeltjes vermindert dit risico zonder dat het mengend effect verloren gaat. De conclusie is dat, mits goed toegepast, de rondwervelende deeltjes een sterk reinigende werking blijken te hebben. De effectiviteit van het filtratieproces kan met maar liefst een factor 10 verbeterd worden.

Noordman (Zwollerkerspel, 1967) studeerde technische scheikunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek ook bij de vakgroep Technische scheikunde en werkt momenteel bij Heineken Technical Services, Scientist Process Development. Zijn promotieonderzoek is gefinancierd door Unilever.

Datum en tijd

Vrijdag 28 april 2000, 14.15 uur

Promovendus

T.R. Noordman, tel. (071)545 76 49, fax (071)545 78 00, e-mail: (t.r.noordman@heineken.nl) (werk)

Proefschrift

High flux ultrafiltration

Promotor

Prof.ir. J.A. Wesselingh

Faculteit

Wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie