Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuw initiatief van EPN: de Telezorgregio

Datum nieuwsfeit: 28-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Nieuw initiatief van EPN: de Telezorgregio

Vrijdag 28 april 2000

Tijdens een werkbezoek van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, mevrouw E. Borst, aan het bestuur van EPN, presenteerde de directeur van EPN, Peter van der Wel een nieuw EPN-initiatief voor de zorg, namelijk de telezorgregio.

Van der Wel benadrukte dat EPN ervan overtuigd is, dat de verdere invoering van ICT in de gezondheidszorg zowel de kwaliteit, de toegankelijkheid als de kostenkant gunstig zal beïnvloeden. Van der Wel: In deze regio worden alle bestaande, maar ook nieuwe initiatieven op het gebied van ICT in de zorg gebundeld. Patiënten en andere zorgzoekenden kunnen via de telefoon of de kabel niet alleen zorgverleners raadplegen, maar ook gebruik maken van telezorg.

Volgens Van der Wel kunnen de zorgverleners en de instellingen in de zorgregio met elkaar communiceren via netwerk-gekoppelde databases en breedbandtoepassingen. Ook kunnen via telemonitoring, telecure en telecare nieuwe initiatieven ontplooid worden op het terrein van de telegeneeskunst. EPN wil met de telezorgregio de ontwikkeling van ICT in relatie tot de zorg versnellen. Van der Wel: We willen met de partijen die in EPN deelnemen, maar ook samen met anderen dit project verder uitwerken en ondersteunen.

Het plan beoogt tot een omkering van de gebruikelijke gang van zaken in de zorg te komen. Niet het aanbod moet het uitgangspunt zijn, maar de vraag. Van der Wel: Van lijdend voorwerp naar leidend voorwerp dus. De mens moet daarbij centraal staan. De ontwikkeling van de techniek gaat veel sneller dan de aanpassingen in samenleving. Ook de zorgsector kan deze ontwikkelingen nauwelijks bijhouden. In de telezorgregio gaat het niet primair om het bijhouden van de techniek. Het gaat vooral om het wegnemen van barrières die een succesvol toepassen van de technische mogelijkheden in de weg staan. Een tweede belangrijk doel van dit project is het ontwikkelen van mens- en gebruikersvriendelijk technologie.

Van der Wel realiseert zich dat de medewerking van belanghebbenden vereist. Niet alleen gewoontes zullen moeten veranderen, maar ook machtsstructuren zullen wijzigen. Niet iedereen heeft belang bij ketenomkering, daardoor gaan veel veranderingen zo traag. Daarom is het van groot belang dat de burgers en de zorgverleners in de te kiezen regio wel enthousiast zijn, aldus Van der Wel.

Van der Wel verwacht dat de verandering via marktwerking en concurrentie tot stand kan komen. Pas als er keuze is tussen de verschillende aanbieders en de aanbieders daarop worden afgerekend, ontstaat er een prikkel om in bijvoorbeeld efficiency en klantvriendelijkheid te investeren. Hij benadrukt dat een ander doel van dit project is om de knelpunten in het huidige systeem bloot te leggen. 'Het project kent een dubbele strategie. Aan de ene kant wordt er op kleine schaal gestart met kansrijke doelen. Daarom wordt in eerste instantie gekozen voor één regio. Wel met het doel dat de ervaringen in de proeftuin zullen leiden tot een goed inbedding van ICT in de totale gezondheidszorg.

Omdat EPN op korte termijn van start wil gaan, zal er vooral bestaande infrastructuur en bestaande techniek worden gebruikt. Daarom wil EPN het initiatief zo mogelijk aan laten sluiten op de in te richten Kenniswijk. Dit eerdere initiatief van EPN, wordt op dit ogenblik getrokken door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. In deze Kenniswijk komt een breedbandig netwerk, met aansluitingen in alle woningen en wijkinstellingen. Mocht die combinatie op problemen stuiten, dan kan de telezorgregio ook los gestart worden van de Kenniswijk. Er is al vanuit verschillende plaatsen en regios interesse getoond voor de telezorgregio.

EPN wil het initiatief met enkele kansrijke deelprojecten laten beginnen. Omdat projecten in de thuiszorg en de verzorgingshuizen te maken krijgen met de stijging van de zorgvraag in combinatie met ernstige personeelstekorten, lijkt het EPN voor de hand liggend om in die sectoren te starten. Experimenten in deze sector kunnen daardoor een hoog maatschappelijk rendement hebben. Daarvoor moeten dan grootschalige toepassingen van IC-technologie gepaard gaan aan belangrijke organisatieveranderingen, aldus Van der Wel.


_____ OK

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie