Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Recordoogst appelras Braeburn in Nieuw-Zeeland

Datum nieuwsfeit: 28-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
TuinbouwNet


Recordoogst Braeburn

In Nieuw-Zeeland wordt dit jaar een recordoogst van het appelras Braeburn verwacht. Vermoedelijk komen er 7,8 miljoen dozen Braeburn beschikbaar voor export. De marketingorganisatie Enza rekent op lage prijzen als deze hoeveelheid werkelijk uitgevoerd wordt. Het afgelopen seizoen was al zwaar verliesgevend voor de Nieuw-Zeelandse Braeburntelers. Om een herhaling te voorkomen wil Enza een deel van de oogst verwerken tot sap. Hierbij is een prijs voorgesteld aan de telers van bijna negentien cent per kilo.

Niet alle fruittelers in Nieuw-Zeeland zijn het eens met het idee van Enza. Een onafhankelijke teler in Hawkes Bay was verontwaardigd toen hij hoorde dat hij z'n schitterende Braeburnoogst niet naar de discounter Lidl in Duitsland mocht exporteren, maar moest aanbieden aan de industrie voor een veel lagere prijs. In Nieuw-Zeeland is de uitvoer van appelen deels geliberaliseerd, maar er zijn nog altijd exportvergunningen nodig. Enza neemt het leeuwendeel van de uitvoer voor zijn rekening. Dit jaar mogen 'andere' bedrijven 1,7 miljoen dozen exporteren. In Engeland wordt begin mei de eerste Nieuw-Zeelandse Braeburn verwacht.

Onverkoopbare citrus

In het Spaanse Valencia hangt nog een miljoen ton onverkoopbare citrus aan de bomen. Door de moeizame afzet in dit seizoen en de grote producties zitten de Spanjaarden met een fors overschot van vooral sinaasappelen. De president van de organisatie Anecoop wil van de Spaanse overheid drie miljard peseta's (40 miljoen gulden) om het seizoen nog te redden. Met dit geld moeten de plukkers betaald worden en de afzet van het citrus naar de industrie. De citrussector in Spanje staat in dit seizoen nu al op een verlies van vijftig miljard peseta's (650 miljoen gulden). Lage prijzen en kwaliteitsproblemen zijn de oorzaak.

Bioland Südtirol

De Italiaanse organisatie Bioland Südtirol is de grootste Europese aanbieder van biologische appelen. In totaal produceerden de aangesloten telers vorig jaar 9.000 ton van deze appelen. Bioland heeft een verkoopbureau in Duitsland en daarnaast verwerkt de organisatie fruit. Hiermee kan de organisatie snel en efficiënt inspelen op de marktomstandigheden, want de afgelopen jaren is de productie van biologisch geteelde appelen in Südtirol sterk gestegen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie