Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ligplaatsen Zijkanaal D, Zaanstad, opgeheven

Datum nieuwsfeit: 28-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Zaanstad

Ligplaatsen Zijkanaal D

Sinds vorig jaar worden door een ontwikkelaar woonschepen (ligplaatsen) aan de westkant van zijkanaal D te koop aangeboden. Kandidaat-kopers informeren bij de Gemeente Zaanstad of deze mogen worden bewoond. Het antwoord daarop is negatief, omdat het wonen strijdig is met de bestemming water die in het bestemmingsplan aan het zijkanaal is gegeven.

Als gevolg hiervan probeert de ontwikkelaar de woonschepenligplaatsen zeker te stellen. Daartoe spande hij een kortgedingprocedure aan bij de president van de rechtbank te Haarlem. Op 5 november 1999 heeft de president beslist dat eventuele rechten op een ligplaats in beginsel persoonsgebonden zijn en dus niet ingeroepen kan worden door de ontwikkelaar. Daarom wees de president de vordering van de ontwikkelaar af. Deze is in hoger beroep gegaan bij het gerechtshof te Amsterdam. Die procedure ligt al geruime tijd stil.

Gelet op de schepen die aldaar desondanks zijn afgemeerd, heeft de gemeente zich beraden op de mogelijkheid om aan de westkant van zijkanaal D het permanent afmeren van al dan niet bewoonde vaartuigen mogelijk te maken.

De gemeente constateert echter dat permanente ligplaatsen aan de westkant van zijkanaal D niet passen in een grootschalig havengebied. Het zijkanaal ligt daarvoor onvoldoende geïsoleerd. Het kanaal is een belangrijk waterknooppunt in de waterverbindingen van de regio. Permanente ligplaatsen maken de plek minder aantrekkelijk voor de recreatievaart en vormen een obstakel voor recreatieschepen om hier tijdelijk af te meren. Ook zijn de randen van zijkanaal D van betekenis voor de natuur. Zaanstad vindt het belangrijk aan de westkant van het kanaal ruimte te reserveren aansluitend op de toekomstige groene inrichting van de Nauernasche polder. Daarnaast heeft NV Afvalzorg, de beheerder van de stortplaats Nauerna, de gemeente gevraagd actie te ondernemen tegen illegale activiteiten.

Als gevolg hiervan heeft de gemeente besloten de bestemming water te handhaven en de eigenaar/bewoners van drie bewoonde en twee onbewoonde schepen aan te schrijven met het verzoek hun vaartuigen binnen één maand te verwijderen.

Voor een tweetal andere bewoonde schepen en een drietal recreatie vaartuigen maakt de gemeente een uitzondering omdat zij al een lange periode op dezelfde plek liggen afgemeerd.

Bij de beoordeling van de situatie heeft de gemeente onder andere gebruik gemaakt van een luchtfoto uit 1996 en een afweging gemaakt van de persoonlijke belangen.

Zaanstad, 27 april 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie