Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP: 'Landelijke norm voor sociaal minimum moet omhoog'

Datum nieuwsfeit: 28-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Den Haag, 28 april 2000

Volgens SP-Kamerlid Jan de Wit valt uit onderzoek van minister Vermeend naar het gemeentelijk minimabeleid één heldere conclusie te trekken: de landelijke norm voor het sociaal minimum moet omhoog!

Naar aanleiding van een onderzoek naar eindejaarsuitkeringen aan mensen op het sociaal minimum, schrijft minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de gemeenten dat veel van deze uitkeringen tegen het door het kabinet gewenste inkomensbeleid ingaan. Hij wil de gemeenten corrigeren. Voorts constateert Vermeend een grote rechtsongelijkheid binnen de eindejaarsregelingen. Sommige categorieën mensen op het minimum kregen wel een uitkering en andere niet.

Uit het feit dat veel gemeenten zich genoodzaakt zien categorale inkomensondersteuning te bieden, blijkt volgens de SP maar weer eens dat het sociaal minimum gewoon te laag is. En uit de geconstateerde rechtsongelijkheid blijkt dat een hogere landelijke norm de voorkeur verdient boven gedecentraliseerd armoedebeleid. De Wit: "Als je de landelijke norm voor het sociaalminimum fors verhoogt, sla je meerdere vliegen in één klap. Je doet eindelijk iets structureels aan het sinds 1980 flink gegroeide armoedeprobleem. Je vermindert de afhankelijkheid van inkomensafhankelijke regelingen en gemeentelijk bijpasbeleid, dus verklein je de armoedeval. En je doet iets aan de almaar toenemende rechtsongelijkheid, zowel binnen de gemeenten, als ook tussen de gemeenten. Want in driekwart van de gemeenten kregen de mensen helemaal niet zo'n uitkering. Bovendien is het nú de tijd; we hebben meer meevallers te besteden dan ooit!"

Uit verschillende budgetonderzoeken blijkt al jaren dat mensen met een minimumuitkering gemiddeld structureel zo'n 300 gulden per maand tekort komen. Het gemiddelde reële inkomen van een huishouden dat van een uitkering moet leven is tussen 1977 en 1997 met ruim 23% gedaald. Hoewel Nederland de laatste jaren ongekende rijkdom kent, is de achterstand van de uitkeringsgerechtigden niet kleiner geworden. Sterker nog: de tweedeling neemt alleen maar toe. Aan de 'onderkant' leven bijna een miljoen huishouden onder de lage-inkomensgrens.

De SP zal in de vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken aandringen om naar aanleiding van het onderzoek naar het minimabeleid van de gemeenten een debat te voeren met de minister.

Jan de Wit: (045) 571 4083, 06- 22 788 042

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie