Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Dit jaar 2221 koninklijke onderscheidingen toegekend

Datum nieuwsfeit: 28-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Dit jaar 2221 Koninklijke onderscheidingen toegekend

Een persbericht bij het onderwerp Decoratiestelsel


28 april 2000
Dit jaar zijn tijdens de Algemene Gelegenheid tot verlening van Koninklijke onderscheidingen, de zogenoemde Lintjesregen, 2221 onderscheidingen toegekend. Dat zijn er 324 meer dan vorig jaar. In de Orde van de Nederlandse Leeuw zijn 21 personen gedecoreerd, in de Orde van Oranje-Nassau 2200.
In totaal werden in het afgelopen decoratiejaar (van mei 1999 tot en met de lintjesregen van 2000) 3938 voorstellen ingediend. Op 3392 voorstellen (86 procent) is positief beslist. Gedurende deze periode zijn 46 onderscheidingen in de Orde van de Nederlandse leeuw uitgereikt. In de Orde van Oranje-Nassau werden 3346 decoraties verleend.
Over alle in het voorbije decoratiejaar ingediende voorstellen heeft het Kapittel voor de Civiele Orden advies uitgebracht. In 88,5 procent van de gevallen waren de adviezen van burgemeester, commissaris van de Koningin en Kapittel gelijkluidend. Het aantal personen dat mede wordt geridderd vanwege bijzondere verdiensten in hun beroepsuitoefening stijgt opvallend. Dit jaar gaat het om 748 onderscheidingen in deze categorie; een toename van 16,7 procent ten opzichte van vorig jaar (641). Sinds de vernieuwing van het decoratiestelsel in 1996 ligt de nadruk op persoonlijke verdiensten of prestaties met een bijzondere waarde voor de samenleving, niet alleen in de beroepsuitoefening maar ook op sociaal-maatschappelijk gebied. Verder is het Kapittel voor de Civiele Orden samen met de verantwoordelijke ministeries actief om meer vrouwen, personen uit het midden- en kleinbedrijf en uit minderheidsgroepen in aanmerking te brengen voor een Koninklijke onderscheiding.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie