Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA Fractieflits over de gaswet

Datum nieuwsfeit: 28-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CDA

: Tweede Kamer : GASWET nr. 146

Archief Schriftelijke Vragen Archief Schriftelijke Vragen

GASWET nr. 146

Op 29 en 30 maart jl. vond de behandeling plaats van de Regels omtrent het transport en de levering van gas (Gaswet). De minister wilde de gas- en elektriciteitsmarkt reeds in 2004 volledig liberaliseren in plaats van 2007 zoals oorspronkelijk de bedoeling was. Iedereen zou vanaf die datum vrij zijn in de keuze van gasleverancier. De gedachte is dat door meer marktwerking en meer concurrentie de prijzen van gas zullen dalen zoals ook is gebeurd met de telefoon. De CDA fractie is voorstander van liberalisering en ook van privatisering maar onder uitdrukkelijke voorwaarden. Daarbij gaat het CDA ervan uit dat ook in een geliberaliseerde en geprivatiseerde markt de overheid voor eerste noodzakelijke levensbehoeften zoals gas, water en elektriciteit altijd een nutsfunktie blijft behouden. De overheid moet ten alle tijde garanderen dat alle burgers en bedrijven kunnen beschikken (leveringszekerheid) over die eerste noodzakelijke levensbehoeften tegen een redelijke prijs en onder milieuvriendelijke omstandigheden geproduceerd.
De CDA-fractie heeft op grond van deze uitgangspunten vijf keiharde voorwaarden gesteld waarop het wetsvoorstel gewijzigd moest worden alvorens dat de CDA instemming zou krijgen.
Welke waren die vijf voorwaarden?

1. Voor bescherming van de kleinverbruikers zijn een drietal CDA amendementen aangenomen zoals: een wettelijke bepaling dat tot de datum van liberalisering kleinverbruikers op gelijke wijze moeten profiteren van de voordelen van liberalisering als de grootverbruikers. Kleinverbruikers zijn pas in 2004 vrije afnemers terwijl grootverbruikers (méér dan 1.000.000 m3 per jaar) nu reeds vrij zijn om gas te kopen waar ze willen. Het kan niet zo zijn dat de kleinverbruikers het kind van de rekening worden en voor de kosten moeten opdraaien voor het liberaliseren van de grootverbruikers. Verder is een CDA amendement aangenomen dat een calamiteiten plan wettelijk voorschrijft ter bescherming van de kleinverbruikers in geval van onvoorziene calamiteiten.
De glastuinbouw dreigde door de liberalisering het gelag te moeten betalen. Met name dreigde voor de tuinders extra hoge kosten in geval van pieken in het gasverbruik. Veel tuinders overwegen zelfs hun gasgestookte installaties weer om te bouwen naar olie. Een CDA amendement is nu in de wet opgenomen dat bepaalt dat ook de gasbedrijven tot taak hebben te bewerkstelligen dat afnemers op een milieuefficiënte wijze gas kunnen verbruiken. Milieuonvriendelijke tariefsystemen kunnen op die manier worden bestreden op grond van een wettelijke titel.
Ter verdere bescherming van de kleinverbruikers heeft het CDA samen met de VVD een amendement ingediend voor een vergunningstelsel voor gasdistributiebedrijven. Dit is door de minister overgenomen via een Nota van Wijziging en is nu dus ook wettelijk geregeld. Het vergunningsysteem houdt in dat gasdistributie bedrijven aan voorwaarden moeten voldoen voordat zij aan afnemers mogen leveren. Dit vergunningsysteem gaat in op de datum dat de liberalisering in werking treedt en wel in 2004. Daarnaast is in de wet nu de bevoegdheid van bestuursdwang opgenomen hetgeen wil zeggen dat de minister bij in gebreke blijven van een gasbedrijf een ander bedrijf kan inschakelen en de kosten verhalen op het bedrijf dat in gebreke is gebleven. Ook kan in ernstige gevallen de vergunning worden ingetrokken. Door deze Nota van wijziging is de kleinverbruiker nu ook beschermd na de datum van liberalisering. Door de voorgaande amendementen was het niet langer noodzakelijk vast te houden aan de oorspronkelijke datum van liberalisering van 2007.


2. Het CDA is voorstander van het in overheidshanden houden c.q. verkrijgen van de hoofdwegen; of het nu om railwegen, waterwegen, elektriciteitswegen of gaswegen gaat. We verkopen toch ook niet de A2 of de Maas? En wat is het wezenlijke verschil tussen een verkeersweg of waterweg met een elektriciteitsweg of gasweg? En dan gaat het om de slagader in de elektriciteits- of gasvoorziening en niet om de haarvaten. Daarom is het CDA geen voorstander van het in overheidshanden verkrijgen van de regionale netten, maar wel van behoud van het hoogspanningsnet voor elektriciteit en het hogedrukleidingnet voor gas. Bovendien zijn de voor de nutsfunctie cruciale taken opgedragen aan de beheerder van de landelijke netten (bijvoorbeeld het opstellen van plannen t.b.v. leveringszekerheid).
Het hogedrukleidingnet voor gas is via het 50% aandeel van de overheid in Gasunie voor 50% in handen van de overheid. Het CDA streeft evenals bij elektriciteit voor een 100% overheidsaandeel. Daarvoor heeft het CDA de minister gevraagd een onderzoek te doen naar de consequenties van zon stap met name voor de Gasunie. De minister heeft dit onderzoek toegezegd en zal dit voor de behandeling van het Gasgebouw over anderhalf jaar aan de Kamer ter beschikking stellen.

Hoogspanningsnet voor elektriciteit Het CDA heeft vorig jaar om diverse redenen tegen de Wijziging van de elektriciteitswet gestemd. De belangrijkste reden was dat de minister de wens van het CDA om 100% van het landelijk hoogspanningsnet in handen van de overheid te verkrijgen niet heeft gehonoreerd. Waarom vond en vindt het CDA dat zo belangrijk? Als de markt voor elektriciteit wordt geliberaliseerd en geprivatiseerd hoe kan de overheid dan haar nutsfunctie zoals hierboven beschreven dan nog waar maken? De enige manier is om het landelijk hoogspanningsnet voor elektriciteit voor 100% in overheidshanden te nemen. Want iedereen die elektriciteit produceert moet op het net en iedereen die distribueert moet elektriciteit van het hoogspanningsnet halen. Als je het hoogspanningsnet in handen hebt draai je dus aan de knoppen en ben je echt de spin in het web. De minister wil niet verder gaan dan 50% + één aandeel. Het CDA is van mening dat je bij het uitoefenen van deze uiterst belangrijke nutsfunctie nooit commerciële partijen moet toelaten. Dat leidt tot conflicten. Je kunt niet altijd tegen een commerciële partner zeggen: Jij moet je mond houden want ik heb 50% + één aandeel. Het CDA heeft bij de behandeling van de gaswet van de minister gedaan weten te krijgen dat zij beide opties namelijk 100% en 50% + één aandeel aan de Kamer zal voorleggen en het oordeel hierover aan de Kamer zal overlaten. Volgens de Staatscourant van enkele weken geleden is hiervoor nu een meerderheid in de Tweede Kamer. Vorig jaar bij de behandeling van de Elektriciteitswet is een CDA amendement door de coalitiepartijen weggestemd terwijl de Eerste Kamer zich unaniem, van SP tot en met de VVD, voor 100% van het in overheidshanden nemen van het landelijk hoogspanningsnet had uitgesproken.


3. Van vrije concurrentie is in de huidige gasmarkt geen sprake want enkele grote ondernemingen domineren de productie, opslag, inkoop, transport, levering, leidingnetbeheer en verkoop van gas. Door een CDA-amendement is een gelijkwaardige onderhandelingspositie tussen Gasunie, de hoofdleverancier van gas, en afnemers nu wettelijk geregeld. Het kan niet zo zijn dat Gasunie éénzijdig tarieven en voorwaarden kan opleggen onder het motto: take it or leave it. 4. Een andere lacune in het wetsvoorstel was dat niet was voorzien in een onafhankelijk toezicht zoals in de elektriciteitswet. Een CDA amendement heeft net als bij elektriciteit het onafhankelijk toezicht in handen gelegd van de Dte (Dienst toezicht energiewetten).

5. Ook opslagfaciliteiten voor gas waren in het wetsvoorstel niet toegankelijk voor iedereen. Wat is handel zonder opslag? Door een CDA amendement kunnen bedrijven opslagfaciliteiten huren en zijn de regels voor het tot stand komen van tarieven en voorwaarden nu in de wet geregeld. Niet toegankelijk is dat deel van de opslagfaciliteit dat in de wintermaanden bij strenge vorst moet worden gebruikt voor het op druk houden van het gasnet. De nutsfunctie mag immers nooit in gevaar komen.

Aangezien aan alle eisen is voldaan heeft het CDA voor het wetsvoorstel gestemd.

Woordvoerder: Hans van den Akker
Fractie-flits nr 146 April 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...

W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren
W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren AMSTERDAM-(BUSINESS WIRE)- Vandaag vindt de officiele opening plaats van BANK, het tweede gebouw van W...

IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Officer
IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Financial Officer NEW YORK-(BUSINESS WIRE)- Regulatory News: International Flavors & Fragrances...