Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Koninklijke onderscheiding Italiaanse Chef Defensiestaf

Datum nieuwsfeit: 28-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Defensie
Persberichten


Koninklijke onderscheiding Italiaanse Chef Defensiestaf

28-04-2000

Minister De Grave van Defensie reikt vandaag in Rome een Koninklijke Onderscheiding uit aan de Italiaanse Chef Defensiestaf, generaal Mario Arpino. De generaal is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje Nassau met de Zwaarden.

Hij ontvangt de onderscheiding voor zijn inspanningen ten behoeve van het functioneren van Nederlandse eenheden, die in Italië zijn gestationeerd voor de NAVO-operaties rond voormalig Joegoslavië. Daarnaast heeft generaal Arpino zich bijzonder ingezet voor het bevorderen van de samenwerking tussen de verschillende luchtmachten in Europa.

In het kader van de NAVO-operaties op de Balkan opereren sinds 1993 F-16's van de luchtmacht in Italië, eerst vanaf de vliegbasis Villafranca in Noord-Italië en sinds begin 1999 vanaf de meer naar het Zuiden gelegen vliegbasis Amendola. Deze toestellen werden ondermeer ingezet tijdens de NAVO-operaties Deliberate Force (1995) en Allied Force (1999). Generaal Arpino heeft er persoonlijk aan bijgedragen dat de betreffende detachementen hun NAVO-taken op een goede manier konden vervullen.

Daarnaast heeft de generaal zich ingespannen om het samenwerkingsverband van de Europese luchtmachtcommandanten, de zogenoemde European Air Chiefs Conference, nader gestalte te geven. Nadat Nederland in eerste instantie als gastland optrad voor het permanente secretariaat van dit samenwerkingsverband, wordt deze functie op initiatief van generaal Arpino sinds 1998 door Italië vervuld.
Generaal Arpino was, voordat hij in het voorjaar van 1999 Chef Defensiestaf werd, Bevelhebber van de Italiaanse luchtmacht.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie