Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rijswijk verbijsterd over herindelingsplan Haagse regio

Datum nieuwsfeit: 28-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Rijswijk


ers- en Nieuwsberichten...
Herindeling Haagse regio

Rijswijk, 27 april 2000

'Grensverleggen is cosmetica, we zijn geen stap dichterbij een oplossing'

Verbijstering over herindeling Haagse regio

'Het nieuwe herindelingsplan lost de Haagse en de regionale problemen niet op. Het plan leidt de aandacht af van de werkelijke problemen in de regio rond urgente beleidsthema's, zoals sociale integratie, ruimtelijke keuzes, volkshuisvesting, mobiliteit en de versterking van het onderwijs.' Dat is de verbijsterde reactie van de samenwerkende gemeenten Leidschendam, Nootdorp, Pijnacker, Rijswijk en Voorburg op de voornemens rond de gemeentelijke herindelingsvoorstellen van minister de Vries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). 'Het is tragisch dat er jarenlang zoveel energie, tijd en geld is gaan zitten in weer een nieuwe variant. Deze minister laat samenwerkingskansen voor de Haagse regio gewoon liggen. Dit voorstel zal weer veel negatieve energie losmaken, energie die we beter hadden kunnen benutten om juist de regio, Den Haag én de buurgemeenten, vooruit te helpen', aldus de Voorburgse burgemeester Van Haersma Buma namens de buurgemeenten.

Herindeling en grensverlegging zijn gebrekkige bestuurlijke middelen.

De minister van BZK heeft zich ruim de tijd gegund om de Haagse problematiek te analyseren en een visie op de toekomst van de regio Haaglanden te ontwikkelen. De voorstellen roepen verwarring en nieuwe problemen op. Inwoners krijgen de komende periode weer een onduidelijk model voorgelegd, waaruit een onvolledige discussie voortkomt. Weer zullen heilloze grensverleggingen stuiten op onnodig veel maatschappelijke en bestuurlijke onrust. Overigens maakt het overhevelen van inwoners naar Den Haag de buurgemeenten armlastig.

Niet Den Haag, maar de hele regio Haaglanden heeft een sterkere regie nodig.

De buurgemeenten onderkennen al langer dat er forse sociaal-economische problemen zijn ontstaan in de stad Den Haag. De gemeenten vinden echter dat deze ontwikkeling om een bovenlokale aanpak vraagt. Problemen in de achterstandswijken en toenemende onveiligheid in aangrenzende wijken kunnen pas echt worden aangepakt als op bestuurlijke niveau's wordt samengewerkt. De regio Haaglanden is immers groter dan een aantal willekeurige gemeenten rondom Den Haag. Daartoe moeten betrokken overheden de gelegenheid krijgen te investeren in evenwichtige samenwerkingsvormen.

De motie Remkes verlaten: nu nog verder van een echte oplossing

Op de strekking van de motie Remkes, die ruim drie jaar geleden aanleiding vormde voor diverse herindelingsvoorstellen, is fors ingelopen. De buurgemeenten constateren dat de minister van deze onmogelijke opdracht van de Tweede Kamer afwijkt. De motie stelde dat een herindelingsregeling de centrumstad financieel voordeel zou moeten opleveren. Inmiddels is de financiële nood van Den Haag, zeker het laatste jaar, sterk verminderd. Er is een overschot op de begroting van dit jaar, de oude schulden zijn met een bijdrage van de buurgemeenten gesaneerd en Den Haag is de artikel 12 status voorbij. De argumentatie om de sturing over de ruimtelijke ordening langs deze weg te regelen zal een illusie blijken te zijn, aangezien er VINEX akkoorden zijn en er een streekplan van de provincie Zuid Holland ligt. Doorgaan op de weg van herindeling is nog steeds geen oplossing.

De komende periode zullen de buurgemeenten de voornemens van de minister grondig bestuderen en deelnemen aan de inspraakprocedure. Daarnaast gaan de vijf gemeenten door met het ontwikkelen van alternatieven en voorstellen, die zij voor afloop van de inspraaktermijn zullen presenteren.
Afdeling Bestuursondersteuning en Voorlichting. © 1997 Gemeente Rijswijk. Alle rechten voorbehouden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie