Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Invoering van digitale ethertelevisie in Nederland

Datum nieuwsfeit: 28-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
MINVENW

28 april 2000

Persberichten 2000

INVOERING VAN DIGITALE ETHERTELEVISIE IN NEDERLAND

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat verwacht in augustus van dit jaar de vergunning te veilen voor etherfrequenties voor digitale televisie (Digital Video Broadcasting-Terrestrial, DVB-T). Naar verwachting wordt begin volgend jaar gestart met de invoering van digitale ethertelevisie in Nederland.

De ontwikkelingen wereldwijd van digitale technieken voor radio, televisie en video gaan razendsnel. Daarnaast neemt het aantal huishoudens dat meerdere aansluitingen heeft voor het kijken naar televisie en video nog steeds toe. Hiervoor wordt niet altijd het juiste aansluitingsmateriaal gebruikt, zoals pluggen, waardoor bij de introductie van digitale televisie via etherfrequenties de kans op storing van televisie- en video-apparatuur bij consumenten in huis groter wordt. De toename van het aantal televisietoestellen en videos stelt hogere eisen aan de kwaliteit van de kabels in huis.

In mei 1998 is de markt al gewezen op de mogelijkheid van storing en in september 1998 is in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat onderzoek gedaan naar de mogelijke gevolgen van de introductie van DVB-T op de huidige ontvangst van kabeltelevisie via de huisinstallatie. Het ging om een globale steekproef in een beperkt gebied, om een eerste indruk te krijgen van de mogelijke omvang van dit soort storing. Naar aanleiding van de resultaten is met een aantal betrokken organisaties waaronder de VECAI, de Consumentenbond en Nozema, zorgvuldig bekeken op welke wijze de introductie van DVB-T in Nederland het beste kan verlopen. Het genoemde rapport is anderhalf jaar oud, maar het onderzoek blijft doorgaan, omdat de technieken zich in hoog tempo ontwikkelen.

De overgrote meerderheid van huishoudens in Nederland zal overigens van digitale ethertelevisie helemaal geen storing ondervinden. Voor die mensen die eventueel enige storing ondervinden is in veruit de meeste gevallen de oplossing simpel: betere kwaliteit van aansluitmateriaal, met name pluggen. Het gebruik van beter materiaal leidt overigens in veel gevallen nu al tot een verbetering van de beeld- en geluidskwaliteit van radio-, televisie- en videoapparatuur.


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie