Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ministerraad verruimt mogelijkheden gratis rechtsbijstand

Datum nieuwsfeit: 28-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

RVD/DV

MINISTERRAAD: VERRUIMING MOGELIJKHEDEN VAN GEFINANCEERDE......

Ministerie van Justitie
Persbericht Ministerraad
28 april 2000

VERRUIMING VAN DE MOGELIJKHEDEN VAN GEFINANCIERDE RECHTSBIJSTAND

Het kabinet gaat in een aantal gevallen de mogelijkheden voor burgers om in aanmerking te komen voor door de overheid gefinancierde rechtsbijstand verruimen. Dat staat in een ontwerp-algemene maatregel van bestuur van staatssecretaris Cohen van Justitie. De ministerraad heeft de staatssecretaris gemachtigd de AMvB naar de Tweede Kamer te zenden.

De verruiming volgt op de in 1998 uitgevoerde evaluatie van de Wet op de rechtsbijstand. Het gaat om verruiming van de mogelijkheden om ook in complexe bestuursrechtelijke zaken een advocaat toegevoegd te krijgen. Te denken is daarbij aan aanvragen om toelating tot Nederland op grond van de vreemdelingenwet. Nu zijn deze zaken, met uitzondering van asielaanvragen, uitgesloten van gefinancierde rechtsbijstand. In de toekomst komt men bij gecompliceerde gevallen voor een toevoeging in aanmerking. Verder wordt de vermogensvrijstelling bij de gefinancierde rechtsbijstand verruimd. De toekenning van gefinancierde rechtsbijstand is afhankelijk van inkomen en vermogen van de aanvrager. Voor aanvragers ouder dan zestig jaar voor wie (een gedeelte van) hun vermogen dient als aanvullende oudedagsvoorziening, wordt dit niet meer bijgeteld bij het vermogen. Tot slot krijgen de Raden voor de Rechtsbijstand - dat zijn de instellingen die de gefinancierde rechtshulp toewijzen - de bevoegdheid personen die over geen enkel inkomen beschikken vrij te stellen van de, voor anderen verplichte, eigen bijdrage aan de rechtshulp.

De wijzigingen zullen naar verwachting op 1 augustus aanstaande inwerkingtreden.

RVD, 28.04.2000

28 apr 00 19:29

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie