Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kabinet vraagt ser advies over arbeidsmobiliteit in de EU

Datum nieuwsfeit: 28-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

RVD/DV

MINISTERRAAD: KABINET VRAAGT SER ADVIES OVER ARBEIDSMOBILITEIT

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Persbericht Ministerraad
28 april 2000

KABINET VRAAGT SER ADVIES OVER ARBEIDSMOBILITEIT IN DE EU

Kan het stimuleren van arbeidsmobiliteit binnen de Europese Unie een bijdrage leveren aan het oplossen van vacature knelpunten in Nederland.
De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de Sociaal-Economische Raad advies te vragen in hoeverre dit mogelijk is en op welke wijze de arbeidsmobiliteit binnen de Europese Unie kan worden gestimuleerd.
Hoewel er sinds 1968 sprake is van vrij verkeer van werknemers binnen de - toen nog - Europese Gemeenschap, is de arbeidsmobiliteit in de praktijk tot op heden van zeer beperkte omvang. Dit hangt vooral samen met culturele verschillen. Maar ook de verschillende nationale regelgevingen spelen hierbij een rol. Zo zijn er grote verschillen in belasting- en premieheffing, kunnen verworven pensioenrechten niet altijd worden meegenomen, hebben diploma.s niet overal dezelfde rechtsgeldigheid en zijn er ook op onderwijsgebied grote verschillen. Daarnaast hebben werkzoekenden onvoldoende zicht op de mogelijkheden om in andere lidstaten te werken.

Het kabinet vraagt de Sociaal- Economische Raad de mogelijkheden na te gaan om via bevordering van de arbeidsmobiliteit, de werking van de Europese arbeidsmarkt(en) en van de Europese Monetaire Unie te verbeteren. Ook wordt de vraag gesteld wat de mogelijke oplossingen in Nederland en/of de EU zijn om de gesignaleerde knelpunten weg te nemen en hoe arbeidsmobiliteit kan helpen bij het oplossen van vacatureknelpunten op de Nederlandse arbeidsmarkt.

RVD, 28.04.2000

28 apr 00 19:29

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie