Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vlaamse participatie in ITEA software projecten

Datum nieuwsfeit: 28-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING

VERGADERING VAN 28 APRIL 2000

Steun voor software-intensieve systemen

ITEA (Information Technology for European Advancement), is een EUREKA clusterprogramma dat zich op inhoudelijk vlak toelegt op de "embedded systems software", d.i. de software-laag voor besturing en applicatiebediening bovenop en in de componenten van software-intensieve systemen voor communicatie, en consumenten- en professionele multimedia. Hierbij worden zowel gedistribueerde als geïntegreerde architecturen uitgewerkt. Omdat dit technologisch nogal verschillende invalshoeken zijn, wordt getracht hierin een evenwicht in het programma te realiseren. De complexiteit in deze "lagen" is de laatste jaren sterk toegenomen, en vereist specifieke competenties en onderzoek dat het evenwicht houdt tussen softwarekennis, systeembeheersing, en hardware-implementatie-randvoorwaarden.

De achterstand van Europa in dit domein t.o.v. in de eerste plaats de VS is aanzienlijk. Gezien het geschetste toenemende belang ervan, kan Europa hier niet achterblijven. Daarom draagt het programma als ondertitel 'leapfrogging to boost European competitiveness', de Europese competitiviteit aan te zwengelen in het domein van software intensieve systemen.

In dergelijke omvangrijke internationale programma's is internationale coördinatie onontbeerlijk. Net zoals voor MEDEA, neemt het IWT voor Vlaanderen deel in dit overleg, en tracht op deze wijze sturend op te treden bij de totstandkoming van de projecten.

In het kader van ITEA, werden in 1999 op Europees vlak 19 voorstellen geformuleerd. In 12 projectvoorstellen uit de eerste ronde is er Belgische participatie, in 10 projecten is de Belgische deelname uitsluitend Vlaams, in 1 project neemt Vlaanderen niet deel. De financiering van deze projecten gebeurt in Vlaanderen via het IWT.

Elk project dat reeds op Europees vlak goede punten scoorde, wordt ook in Vlaanderen aan een strenge evaluatie onderworpen. Financiering gebeurt enkel na een strenge kwaliteitscontrole. Van de 11 te verwachten aanvragen werd er één uitgesteld omdat het project nog niet voldoende uitgekristalliseerd was, en werden twee deelnames niet ingediend, omdat de voorbesprekingen een te beperkte kans op steun aangaven. 8 voorstellen werden uiteindelijk ingediend in het kader van de eerste ronde. Hiervan verkregen 6 projecten positief advies voor een steunomvang van 230 miljoen fr.

De Vlaamse regering heeft zich nu op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN bij deze selectie aangesloten en de subsidiëring goedgekeurd. Het gaat over projecten van Philips ITCL, Barco Display Systems (2x), Alcatel Bell, Barco Communication en Vartec.

Deze resultaten maken duidelijk dat Vlaanderen in Europa voor wat deze technologieën betreft een belangrijke rol speelt.

info : Marc De Roeck, woordvoerder van
minister Van Mechelen - tel. (02) 553 64 11 e-mail: persdienst.vanmechelenàvlaanderen.be

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie