Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Koninginnedag 2000 in Amsterdam: de spelregels

Datum nieuwsfeit: 29-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Amsterdam

Koninginnedag 2000 in Amsterdam: de spelregels


Op zaterdag 29 april is het Koninginnedag. Normaal gesproken wordt dit op 30 april gevierd, maar omdat 30 april dit jaar op een zondag valt, verschuift de Koninginnedag naar zaterdag 29 april. De datum is dus anders, maar dat geldt niet voor de regels: op deze pagina een overzicht van de spelregels voor een leuke Koninginnedag in Amsterdam.


Over de vrijmarkt

De vrijmarkt mag zich op zaterdag 29 april -tussen 06.00 en 20.00 uur afspelen. Met het opbouwen mag om 06.00 uur worden begonnen. Om uiterlijk 20.00 uur moet worden begonnen met het afbreken, zodat de reiniging om 20.30 uur met de grote schoonmaak kan beginnen.

Gebruik voor het afbakenen van het 'eigen' gebied plakband of witkalk en geen sterke verf. De vrijmarkt is in principe overal toegestaan. Alleen voor het Damrak of het Rokin heeft men een vergunning nodig (aanvragen kon tot 1 maart).

Verder is geen vrijmarkt toegestaan op:

* het Stationsplein,

* de Dam,

* de Leidsestraat (inclusief bruggen),

* het Leidseplein,

* het Rembrandtplein,

* (de toegangen van) het Max Euweplein,

* de Vossiusstraat,

* de Van Baerlestraat (tussen Pieter Cornelisz. Hooftstraat en Eerste Constantijn Huygensstraat)

* en de Eerste Constantijn Huygensstraat (tussen Roemer Visscherstraat en Van Baerlestraat).

Straten, trambanen en nooduitgangen van winkels, bioscopen e.d. moeten worden vrijgehouden.

Op de vrijmarkt mag iedereen allerlei waren en spullen verkopen. De verkoop van eten, drinken, alcohol en levende dieren is echter aan strenge regels gebonden. Er mag geen verkoop van vervalste (merk)kleding of andere vervalste producten plaatsvinden.

^

Speciaal voor kinderen

In Amsterdam-Noord zijn het Mosveld, het Waterlandplein en het Buikslotermeerplein gereserveerd voor kinderen, evenals het Waterlooplein (Amstel-zijde), het Dapperplein en het Vondelpark. In het hele park worden (beroeps)-handelaren geweerd.

In het deel van het park tussen de Van Baerlestraat en de Stadhouderskade is geen vrijmarkt toegestaan.

Op vrijdag 28 april begint vanaf 20.00 uur het afsluiten, om 21.00 uur is het park volledig dicht. Om 09.00 uur gaat het park open en kan het feest beginnen.

Alleen het maken van versterkte muziek, het neerzetten van podia en tenten en bakken en braden zijn in het park niet toegestaan.

^

Bouwsels en muziek: alleen met vergunning

Voor het plaatsen van bouwsels (een podium, tent of bar) of het maken van (versterkte) muziek is een vergunning nodig. Dat geldt ook voor mensen die geluidsboxen op straat of in de vensterbank willen plaatsen. De aanvraagtermijn is inmiddels gesloten. Vanaf 06.00 uur mag er worden opgebouwd. Concerten mogen vanaf 09.00 uur beginnen en moeten om 21.00 uur zijn afgelopen.

^

Niet varen op dekschuiten

Plezierbootjes mogen gewoon varen op Koninginnedag. Dekschuiten daarentegen niet. Op afgemeerde dekschuiten mogen zich ook geen feestgangers ophouden. Alleen muzikanten en DJ's die een vergunning hebben om muziek te maken, mogen de dekschuit op - maar niet om ermee te varen.

^

Openingstijden horeca

Voor de horeca geldt in de nacht van vrijdag 28 op zaterdag 29 april en van zaterdag 29 op zondag 30 april de gewone weekendregeling. Dat betekent sluitingstijden van 03.00, 04.00 en 05.00 uur.

Op zaterdag 29 april om 07.00 uur mag de horeca weer open.

^

Strenge regels voor verkoop eten en drinken

Bezoekers mogen wel frisdrank verkopen, maar geen alcohol of 'bederfelijke waar', zeg maar eten. Wie meer dan zes blikjes bier bij zich heeft, wordt beschouwd als handelaar en de politie kan daar dan beslag op leggen.

Alcohol en eten mogen alleen verkocht worden door de Amsterdamse horeca en beroepshandelaren. Horecaondernemers die een ontheffing hebben, mogen vanaf 06.00 uur een biertap voor hun zaak opbouwen en vanaf 09.00 uur gaan schenken. Om uiterlijk 21.00 uur moeten de biertaps weg.

Verder mogen bakkerijen, slagerijen en groentewinkels voor hun zaak eten verkopen, mits het de eigen branche betreft: een groenteman mag dus niet ineens broodjes shoarma verkopen.

^

Waar is geen autoverkeer mogelijk?

Op 29 april wordt om 04.00 uur 's nachts begonnen met het autovrij houden van het Damrak, de Dam, het Rokin en het Spui. Ook taxi's worden na 04.00 niet meer toegelaten in het (afgesloten) gebied Damrak en Rokin.

Verkeer wordt niet meer toegelaten op

* het Damrak,

* de Dam,

* de Paleisstraat,

* de Spuistraat,

* het Rokin,

* de Nieuwezijds Voorburgwal (vanaf Paleisstraat naar Spui),
* Singel (vanaf Muntplein naar Spui),

* het Muntplein,

* de Amstel,

* de Beursstraat

* en de Warmoesstraat.

Tussen 08.00 tot 22.00 uur wordt het aantal autovrije straten uitgebreid met

* het Stationsplein,

* het Koningsplein,

* de Stadhouderskade (tussen Hobbemakade en Overtoom),
* en de Vondelstraat.

Op die tijden wordt geen verkeer meer toegelaten op
* de Prins Hendrikkade (tussen Haarlemmer Houttuinen en Oosterdokskade),

* het Singel (vanaf Droogbak naar Raadhuisstraat),
* de Nieuwe Doelenstraat,

* de Vijzelstraat (vanaf Herengracht naar Muntplein),
* de Nieuwe Vijzelstraat (vanaf Weteringcircuit naar Vijzelgracht),
* de Weteringschans (vanaf Weteringcircuit- naar Spiegelgracht),
* de Weteringlaan (vanaf Stadhouderskade naar Weteringcircuit),
* het Frederiksplein (in de richting van de Utrechtsestraat),
* de Amstel (vanaf Amstelstraat naar Muntplein),
* het Waterlooplein (in de richting van de Amstel),
* het Koningsplein (vanaf Herengracht naar Singel),
* de Nieuwe Passeerdersstraat (in de richting van de Marnixstraat),
* de Elandsgracht (vanaf Nassaukade naar Marnixstraat),
* de De Clercqstraat (vanaf Nassaukade naar Marnixstraat),
* de Rozengracht (vanaf Marnixstraat in de richting van de Raadhuisstraat),

* het Museumplein,

* en de Vondelstraat (vanaf Eerste Constantijn Huygensstraat).
^

Vrij parkeren

Op Koninginnedag geldt voor de hele stad vrij parkeren, behalve in gebieden waar geen auto's meer mogen komen. Ook worden foutgeparkeerde auto's weggesleept.

Gezien de enorme drukte kunnen bezoekers het beste met het openbaar vervoer komen.

Tip: autobezitters kunnen in het Transferium Amsterdam ArenA en de Park en Ride Stadionplein voor f 12,50 per dag hun auto kwijt, inclusief twee retourkaartjes voor de metro of tram naar de binnenstad. Hier worden de auto's 24 uur per dag bewaakt door toezichthouders en camera's.

Vrij parkeren geldt overigens niet op 5 mei.

^

Omleidingen openbaar vervoer

Op 29 april zal een groot deel van het openbaar vervoer worden omgeleid. Op Koninginnedag zelf wordt niet gereden op het traject Centraal Station, Damrak, Dam, Rokin, Munt, Reguliersbreestraat, Rembrandtplein en Waterlooplein of Utrechtsestraat, en het traject van de Munt via Vijzelstraat naar Weteringcircuit.

De trams rijden wel over de Rozengracht, maar tot ongeveer 21.00 uur niet over het Leidseplein en door de Leidsestraat. Voor wie de drukte vanaf het Centraal Station wil mijden, biedt de metro een uitkomst.

De NS-vervoersbewijzen zijn niet geldig op bus, tram en metro.

Meer informatie over omleidingen kunt u lezen op de AT5-teletekstpagina's 347 en 348.

^

En verder

Zal de kermis op de Dam op vrijdag 28 april om 24.00 uur sluiten en mag op zaterdag 29 april om 09.00 uur weer open tot 24.00 uur.

Komen er toiletwagens op de Dam, het Spui, Rembrandtplein, het Kleine-Gartmanplantsoen en de Herengracht (bij de Raadhuisstraat). Ook komen er plaskruisen.

Vinden er op het Museumplein, het Koningsplein en delen van het Spui geen evenementen plaats.

Mogen winkels op 29 april gewoon geopend zijn. Wel mag er voor de winkels vrijmarkt plaatsvinden. Er mogen geen reguliere dagmarkten worden gehouden.

Is er op 5 mei in de hele stad geen vrijmarkt toegestaan.

^

Nog vragen?

* Voor vragen over de algemene regels kunt u op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur terecht in het Voorlichtingscentrum van het stadhuis, ingang Waterlooplein, telefoon 6241111.
* Voor vragen over de 'Voorwaarden Braderie' van de Brandweer kunt u contact opnemen met de Brandweer, afdeling Brandpreventieve Controledienst, telefoon 5556627.

* Voor vragen over bederfelijke waar kunt u bellen met de Keuringsdienst van Waren, telefoon 5244600.
* Met vragen over de Merken- en/of Auteurswet kunt u bellen met de Stichting Namaakbestrijding, telefoon 6406363.
* Voor vragen over het ophalen en wegbrengen van vuilnis in de binnenstad kunt u op werkdagen bellen met de Reiniging Binnenstad: telefoon 5519555.

* Voor specifieke vragen over festiviteiten of regels in de stadsdelen kunt u terecht bij de afdeling Voorlichting van het betreffende stadsdeel.

© gemeente Amsterdam - 18-04-2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie