Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Maatregelen op Koninginnedag in Leiden

Datum nieuwsfeit: 29-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

Fons Delemarre

071-516 50 55

Koninginnedag in Leiden

Recente publicaties in diverse media geven de gemeente Leiden aanleiding de belangrijkste maatregelen die in Leiden rond Koninginnedag genomen worden -en de overwegingen die eraan ten grondslag liggen- toe te lichten. Uitgangspunt is dat de gemeente Leiden zoveel mogelijk mensen in staat wil stellen de koningin in Leiden te begroeten. De maatregelen zijn op twee uitgangspunten gebaseerd.

Koninginnedag in Leiden
Naast de wandeling van het koninklijk gezelschap (± 700 meter) door de Leidse binnenstad, maakt de koningin een uitgebreide vaartocht door de Leidse singels en grachten. Deze vaartocht duurt ongeveer 20 minuten en stelt iedereen die dat wil in de gelegenheid de koningin en haar gevolg te verwelkomen. Met name op de Witte Singel kunnen, doordat de weg autovrij gemaakt wordt, vele tienduizenden bezoekers een plaatsje vinden.
Daarnaast bieden een deel van het Rapenburg en de Breestraat gelegenheid aan enkele duizenden bezoekers om de koningin te begroeten en toe te zwaaien.

Bovendien verwacht de gemeente dat er zich ten tijde van het bezoek van de koningin een tienduizend bewoners, bezoekers en deelnemers aan activiteiten in de Pieterswijk zullen bevinden. De gemeente streeft ernaar dat deze mensen een goede plek langs de wandelroute kunnen vinden en wenst gedrang in de smalle straatjes van de Pieterswijk te voorkomen. Daarom wordt de algemene toestroom van mensen in dit gedeelte van de Leidse binnenstad beperkt. Vanzelfsprekend dient ook voorkomen te worden dat het koninklijk gezelschap in het gedrang komt. Dit geldt evenzeer voor de veiligheid van bewoners en hun gasten. Om deze twee redenen is de Pieterswijk zodanig ingedeeld dat het niet mogelijk is door de het hele gebied met de koninklijke gasten op te lopen. Dit stelt alle bewoners in de gelegenheid op veilige en aangename wijze zicht te hebben op de vorstelijke visite.

Feitelijke regelingen
De belangrijkste regelingen die te maken hebben met de toegankelijkheid op Koninginnedag zijn de volgende.

* Het gebied is van 8.00 tot 14.00 uur vrij toegankelijk voor mensen die in het bezit zijn van een toegangsbrief of een deelnemersbewijs. Het gebied is in verschillende stukken verdeeld om te massale verplaatsingen van de aanwezigen binnen het gebied te vermijden.

* Bewoners van de Pieterswijk krijgen op hun verzoek een toegangsbrief toegestuurd waarmee zij vrijelijk het gedeelte van de Pieterswijk waar zij wonen in en uit kunnen. Hetzelfde geldt voor hun gasten (per bewoner twee), voor wie de bewoners een toegangsbewijs kunnen aanvragen.


* De jaarlijkse kinderrommelmarkt is -ook op het stuk Rapenburg waar de vorstin uit de boot stapt en haar wandeling begint- vrij toegankelijk voor jeugdige verkopertjes die in het bezit zijn van de gebruikelijke verkoopvergunning, uitgegeven door de afdeling Warenmarkten.
Tot het begin van de kinderrommelmarkt kunnen zij -ook per auto- hun standplaats bereiken voor het afleveren van koopwaar.

* In tegenstelling tot eerdere berichten is er op Koninginnedag geen enkel moment en op geen enkele plaats een legitimatieplicht voor bezoekers, bewoners, gasten, medewerkers of deelnemers aan de kinderrommelmarkt voorzien.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie