Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Keerpunt Dokkum: Pelgrimstocht met de Gemeenschap Emmanuel

Datum nieuwsfeit: 29-04-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Informatie voor de Pers

Keerpunt Dokkum: Pelgrimstocht met de Gemeenschap Emmanuel

De Gemeenschap Emmanuel organiseert op 29 april een pelgrimstocht naar het Friese Dokkum met als thema 'Keerpunt Dokkum'. Zoals Dokkum in de historie van de elfstedentocht een keerpunt en heldenplaats is geworden voor de schaatsliefhebbers, zo is Dokkum ook in de kerkelijke geschiedenis een keerpunt en heldenplaats. Het jubileumjaar 2000 vraagt de kerk aan de gelovigen om pelgrimstochten te ondernemen en een reis naar Dokkum is daartoe een mooie gelegenheid.

Elfstedentocht
We kennen het beeld. In de snijdende kou gaan de helden op weg. Van stad tot stad gaan zij over bevroren vaarten, gebogen in de ijskoude noordoostenwind. Elfstedentocht, een uitzonderlijke gebeurtenis waar velen naar kijken, maar vorm en kleur gegeven door enkele helden. De drang naar 'eeuwige roem' drijft hen voort. De zucht naar eer maakt hen sterk in de beproevingen van de barre tocht. Eenmaal onder de brug door bij Bartlehiem gaat het dan op weg naar Dokkum, het keerpunt Dokkum. Vanaf Dokkum is de wind in de rug en is het niet ver meer naar het doel Leeuwarden.

Heldenplaats
Dokkum is een plaats van helden. Maar dat geldt niet alleen voor de elfstedenhistorie. Ook de geschiedenis van de kerk vermeldt Dokkum als 'heldenplaats'. Op 82-jarige leeftijd (!) vertrekt bisschop Bonifatius vanuit Duitsland om de Friese missie te ondersteunen. Op 5 juni 754 werd hij met vele anderen in Dokkum vermoord. Titus Brandsma, hoogleraar te Nijmegen en zelf van Friese komaf, had een grote verering voor Bonifatius. Dokkum was voor hem een geliefde bedevaartplaats. Pater Titus heeft zijn leven gegeven in Dachau, omdat hij zijn missie trouw vervulde, het verdedigen namelijk van de christelijke waarheid tegenover de nationaal-socialistische leugen.

Heilig jaar
De Gemeenschap Emmanuel organiseert een pelgrimstocht naar Dokkum in het kader van het Heilige Jaar 2000. Het is een unieke gelegenheid om in dit bijzonder jaar met elkaar na te denken over de manier waarop wij op een heel nieuwe wijze het missiewerk dat Bonifatius in Nederland is begonnen met vuur, vreugde en enthousiasme kunnen voortzetten.
Programma
Op het programma in Dokkum staan: een inleiding over "Missionarissen van het Derde Millennium" door de G. de la Tousche (pr.) verbonden aan de Emmanuel School of Mission in Rome, workshops, aanbidding, sacrament van verzoening, bezoek aan de relieken van Bonifatius. Kinderen en tieners hebben hun eigen programma's. De bisschop van Groningen, mgr. Eijk,, en de bisschop van Den Bosch, mgr. Hurkmans zullen de gehele dag aanwezig zijn. Het is mogelijk om met de bus mee te reizen vanaf diverse opstapplaatsen in geheel Nederland.

Gemeenschap Emmanuel
De Gemeenschap Emmanuel is 1974 in Parijs ontstaan vanuit een katholieke gebedsgroep. De Gemeenschap telt nu ongeveer 6000 leden - gehuwd en ongehuwd, celibatairen en priesters - in meer dan veertig landen over de hele wereld. De leden van de Gemeenschap proberen Christus tot centrum van hun leven te maken. Op de plaats waar zij wonen en werken willen zij in woord en daad getuigen van Christus. De Gemeenschap is in 1992 door de Pauselijke Raad voor de Leken erkend.
De Gemeenschap wil mensen helpen om het geloof op een authentieke manier te beleven. Ze organiseert in Nederland o.a. weekends voor echtparen en alleenstaande ouders, midweek 55+ en zomerkampen voor kinderen. Elk jaar zijn er zomersessies in Paray-le-Monial.

Voor aanmelding of meer informatie: telefoon (0475) 58 91 34 (Jan Mom). Op internet: www.emmanuel-info.com/nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie