Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP Breda tegen sloop Heilig Hart-kerk

Datum nieuwsfeit: 29-04-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nieuws van de Socialistische PartijStop de macht van projectontwikkelaars


27-4-2000 Op 27 april is er gedemonstreerd tegen de voorgenomen sloop van de Heilig Hart-kerk en de realisering van luxe appartementen daarvoor in de plaats. Onderstaande tekst is overgenomen uit een pamflet wat door een aantal organisaties, waaronder de SP-afdeling, is opgesteld en verspreid.

Er is aan van alles gebrek in Breda, van gebrek aan betaalbare woningen tot gebrek aan ateliers en culturele voorzieningen, maar niemand zal met droge ogen kunnen beweren, dat er dermate tekorten zijn aan dure woningen dat daarvoor een gezichtsbepalend gebouw tegen de vlakte moet.

De sloop van de kerk staat niet op zich. Op allerlei fronten blijkt, dat het gemeentebestuur de oren laat hangen naar de financiële belangen van de projectontwikkelaars, en zich nauwelijks druk maakt over wat de mensen nu eigenlijk willen. We hebben bijvoorbeeld in Breda de afspraak om spiegelbeeldig te bouwen; dat wil zeggen dat er goedkope huizen in de dure wijken worden gebouwd en omgekeerd, om een al te eenzijdige opbouw van de wijken tegen te gaan. In de praktijk blijft dit beperkt tot spiegelbeeldig slopen, zoals bij de flats aan de Bernard de Wildestraat. De locatie van de flats, aan de rand van de stad en met uitzicht op de Vugtpolder, is veel te mooi voor sociale woningbouw. Daarom laat de gemeente de flats eerst verloederen, om zo een reden te hebben om ze te slopen en er duurdere woningen te laten bouwen.

De heropening van de Gedempte Haven is een ander voorbeeld. De meerderheid van de bevolking is tegen het voor tientallen miljoenen heropenen van de Haven. Maar omdat er grote belangen gemoeid zijn met het heropenen, omdat dan de panden van de ontwikkelaars aan het water meer waard worden, is de mening van de Bredanaars verder niet van belang.

Daarom dreigt nu ook de 'Kraak-kerk' tegen de vlakte te gaan: omdat een gekraakte kerk niet bijdraagt aan het statige en deftige karakter van de Baronielaan. Dat het gebouw inmiddels een alternatieve culturele functie heeft gekregen in Breda is verder niet van belang. Dat is het beleid van een gemeentebestuur dat zegt de stad 'met karakter' te besturen, maar in feite het karakter van de stad verkoopt aan de hoogst biedende.

Goed dat er nu geprotesteerd wordt. Goed dat de bevolking zegt: Stop! Tot hier en niet verder! We willen dat er eens gewoon naar ons geluisterd wordt, in plaats van dat er arrogante machtsspelletjes worden gespeeld in het stadhuis. Zodat de mensen weer het gevoel krijgen dat democratie iets is wat van hen is, in plaats van het idee dat 'de politiek' toch hun eigen gang gaat. Zodat ze de volgende keer eens niet massaal thuis blijven bij verkiezingen, maar zich betrokken voelen bij het wel en wee van de stad. Hopelijk breidt dat inzicht zich ook verder uit, zodat ook het nieuwste prestigeproject, het heropenen van de Haven, tegen wordt gehouden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie