Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Dag van de vrijheid trekt record aantal bezoekers

Datum nieuwsfeit: 05-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nationaal Comité 4 en 5 mei
Zoek soortgelijke berichten
Nationaal Comité 4 en 5 mei


P E R S B E R I C H T
5 mei 2000, 19.00 uur

DAG VAN DE VRIJHEID TREKT RECORD AANTAL BEZOEKERS

Volgend jaar start 5 mei in Flevoland

Op een zonovergoten bevrijdingsdag hebben de vele activiteiten in het hele land een record aantal bezoekers getrokken. Overal waren festiviteiten georganiseerd om met elkaar de vrijheid te vieren en het motto 'Vrijheid geef je door' concreet inhoud te geven.

Minister-president gaf vrijheidsboodschap door De start van de Nationale Viering van de Bevrijding vond dit jaar plaats in Wageningen, waar de provincie Gelderland gastheer was. In een gevarieerd programma werd het inhoudelijk kader van de dag neergezet. Minister-president Kok zei in zijn toespraak: "Wie in vrede en vrijheid wil leven, behoort de eigen waarden en normen, maar ook die van anderen te kennen en te respecteren".
Daarna gaf de premier met tientallen kinderen zijn boodschap voor vrede en vrijheid door. Zijn tekst "De vrijheid van jezelf, begint bij het respect voor de ander" stond op een van de kaartjes die met de vrijheidswensen van de kinderen met behulp van ballonnen aan de wind werd meegegeven.

Bevrijdingsfestivals: enthousiaste deelname In dit lustrumjaar hebben de bevrijdingsfestivals volgens de eerste tellingen het record van 1995 overtroffen. Waren er toen 800.000 bezoekers geteld, dit jaar zijn er naar schatting zeker 850.000 bezoekers naar de 13 festivals gegaan. De festivals in Haarlem, Zwolle en Wageningen trokken ieder op zich al meer dan 100.000 bezoekers. De gratis toegankelijke festivals werden gekenmerkt door verbroedering in de vorm van samen feesten op muziek van allerlei stijlen en in enthousiaste deelname aan inhoudelijke activiteiten.
De popgroep Bløf ging met een helikoptertour langs 4 festivals waar ze, in samenwerking met Warchild, aandacht vroeg voor de oorlogsslachtoffers in Kosovo. The Social Life Movement feat. The Postmen toerde met hun helikopter langs 4 andere festivals. Met hun publiek studeerden zij een lied in dat als cd door Amnesty International naar Colombia wordt gebracht om de mensen daar een hart onder de riem te steken die zich verzetten tegen terreur en rechteloosheid. Project 2000 bracht hun speciaal voor deze gelegenheid geschreven song Spirit ten gehore. Met fotoprojecten, kunstprojecten, ballonnenacties en andere creatieve activiteiten konden de bezoekers hun mening geven over vrijheid en hun betrokkenheid tonen met mensen die geen vrijheid kennen.

Afsluiting
De Nationale Viering van de Bevrijding wordt afgesloten met een openluchtconcert op de Amstel voor theater CarrÈ. Met een gevarieerd programma geeft het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Leonard Slatkin een feestelijk concert.

Volgend jaar start in Flevoland
De provincie Flevoland is de gastheer voor de start van de Nationale Viering van de Bevrijding 2001 die op 5 mei zal plaatsvinden in Almere.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie