Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe Nissan Almera centraal in uniek kunstobject Rotterdam

Datum nieuwsfeit: 01-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

NISSAN MOTOR NEDERLAND

Nieuwe Nissan Almera centraal in uniek kunstobject
Ondersteboven van proefrit

Rotterdam- Op maandag 1 mei staat er naast de Erasmusbrug, bij Café Rotterdam, een groot cirkelvormig zilvermetallic object. In het middelpunt bevindt zich een zilvermetallic uitvoering van de nieuwe Nissan Almera, Deze spectaculaire attractie is speciaal ontworpen voor Nissan en uniek in de wereld.

In de 'Gimble', op een hoogte van ruim vier meter, laat een proefrit in de Almera een onuitwisbare indruk achter. Iedereen mag gratis via een vliegtuigtrap in de auto plaats nemen om te worden verzekerd in speciale gordels voor een belevenis die minuten duurt. Er kan ook een 'rustig' ritje met de kinderen worden gemaakt. Zelfs waaghalzen komen aan hun trekken wanneer ze op verzoek met de auto over de kop gaan.

Het ontwerp van het kunstobject is een idee van de Amsterdamse ontwerper Theo Botschuyver. Het gevaarte is meer dan 8 meter hoog en heeft een diameter van 7,5 meter. De constructie bestaat uit drie in elkaar passende ringen van roestvrij staal. De 1200 kilo zware Almera is bevestigd op een gondel in de middelste ring. De auto staat rotsvast. Met maximaal vier passagiers per keer maakt De Gimble zeven omwentelingen per minuut. Dat gebeurt doordat de ringen met twee tegenoverliggende draaipunten aan elkaar zijn bevestigd, waardoor ze 360 graden kunnen kantelen. De Nissan Almera kan allerlei richtingen uitdraait: met de neus naar beneden of juist steil achterover. Het object is computergestuurd en wordt bediend met een joy-stick.

Het opzienbarende object van Botschuyver bezit dezelfde karaktereigenschappen als de nieuwe Almera: het is veilig, krachtig, betrouwbaar, plezierig en verrassend. De Gimble zal samen met de Nissan Almera tot september een groot aantal plaatsen aandoen in Nederland. Zo krijgt echt iedereen de kans om de testrit van zijn leven te maken.

Bijlagen: De Gimble programma, Feiten & Wetenswaardigheden.

Uitnodiging: Op maandag 1 mei bent u welkom in Café Rotterdam tussen
10.30 uur en 12.00 uur om opnames te maken van de Gimble in bedrijf. Op de achtergrond de Erasmusbrug. Belt u even voor een routebeschrijving met 020-4703570.

Voor een nadere toelichting over de Nissan Almera kunt u contact opnemen met E.J. van Thienen, manager public relations van Nissan Motor Nederland, telefoon 020-5163211 . Met vragen over De Gimble kunt u bellen met Paul Alberts van Brandevents, telefoon 020- 4703570 .

Foto beschikbaar via het ANP

Locatie Overzicht Gimble

Locatie Data

Café Rotterdam 1 & 2 mei

Duinrell 3 t/m 7 mei .

Plein a/de Broeren in Zwolle 10 t/m 13 mei

'Het Plein' in Den Haag 18 en 19 mei

Utrecht - marathon 21 mei

Grote Markt in Groningen 22 t/m 24 mei

Grote Markt in Nijmegen 25 t/ 27 mei

Velperplein in Arnhem 1 t/m 3 juni

Neude in Utrecht 7 t/m 10 juni

Pinksterraces Zandvoort 12 juni

Marktplein in Middelburg 16 en 17 juni

Kasteelplein in Breda 21 t/m 23 juni

Nissan Europe 24 en 25 juni
Familiedag Nissan

Winkelcentrum Schalkwijk 28 t/m 30 juni
Haarlem

Strandspectakel Den Helder 23 en 24 juli

Duinrell medio juli t/m aug.

De Gimble, Feiten & Wetenswaardigheden


1. Designed to improve your performance
De bekende reclameslogan van Nissan indachtig is 'De Gimble' ontworpen om het opvallende exterieur- en interieurontwerp van de nieuwe Almera zoveel mogelijk tot zijn recht te laten komen. De auto is veilig, krachtig, betrouwbaar, plezierig en verrassend. Mensen kunnen dat letterlijk ervaren tijdens een unieke proefrit op vier meter hoogte zonder het gaspedaal te gebruiken of te sturen.
2. Het Gimble-effect
Het effect is terug te voeren tot de ophanging van kompassen, zoals die gebruikt worden in de scheepvaart. De twee kompasringen die in elkaar passen, kunnen haaks op elkaar draaien, waarbij de golfbewegingen van het schip worden geëlimineerd zodat de kompas horizontaal blijft. Dit stabiliseringsprincipe wordt ook toegepast bij homokinetische voorwielaandrijvingsystemen van auto's.
3. De Gimble
Dit opvallende kunstobject met een gewicht van 3500 kilo is een vinding van de Amsterdamse ontwerper Theo Botschuyver. Hij is partner bij Brandevents in Amsterdam. Dit evenementenbureau heeft in opdracht van Nissan Motor Nederland 'De Gimble' laten maken. De Gimble en de computerbesturing is in drie maanden tijd gebouwd. De engineering vergde twee maanden. Het bestaat uit drie ringen van roestvrij staal. De Nissan Almera is bevestigd op een gondel in de middelste ring. De Gimble heeft een afmeting van 8 meter hoog en een diameter van 7,5 meter. Ter vergelijking: de Nissan Almera is vier meter lang, 1,7 meter breed en 1,4 meter hoog. Na zonsondergang is de auto prachtig uitgelicht. Spotjes zullen vanaf de grond de Gimble belichten.
4. De werking
De motoren zijn zo afgesteld dat zij stabiel blijven draaien ondanks de wisselende zwaartepunten. Het object maakt maximaal zeven omwentelingen per minuut. De Gimble wordt door een computer bestuurd die bediend kan worden met een joystick. De attractie is ontworpen om buiten te draaien bij een maximaal windkracht 6, dit uit veiligheidsoverwegingen.

5. Procedure
In ruststand kunnen via twee vliegtrappen, die aan weerszijden gekoppeld zijn aan de trailer, mensen in en uit de Almera stappen. Er kunnen maximaal vier personen mee voor een spannende proefrit. Personen vanaf 12 jaar kunnen instappen als ze begeleid worden door mensen boven de 18 jaar. Passagiers mogen nooit zelf de autogordel omdoen. Medewerkers controleren of de gordel goed vastzit en stellen hem desgewenst bij. Deze speciale autogordels worden normaal gebruikt in de Formule 1 autosport. In de auto geldt een rookverbod. Wanneer de auto over de kop gaat mogen er slechts twee passagiers mee, die dan naast elkaar dienen te zitten.

6. Montage
Het geheel is gebouwd op een trailer van 3,5 ton met aanloopremmen. Het voertuig wordt op locatie uitgestempeld, dus waterpas gemaakt en gestabiliseerd. De trailer wordt getrokken door een Nissan-truck. De kant-en-klare constructie zit permanent vast op de trailer. De buitenste ring, met een diameter van 7,5 meter, is gefixeerd op de trailer. Alle drie de ringen zijn deelbaar gemaakt met scharnierpunten. In de middelste ring is de 1200 kilo zware Nissan Almera vastgezet. De maximale hoogte van de constructie op de weg is vier meter, waarbij de auto op zijn kop met de wielen eraf wordt vervoerd. Het object is zo gebouwd dat de constructie in 3 uur in elkaar gezet kan worden. Een kraan wordt gebruikt om 'De Gimble' uit te klappen.

7. Techniek
Het object heeft 380 volt aan electriciteit nodig. Door middel van individuele besturing van de motoren kunnen er op het bedieningspanel meerdere programma's gedraaid worden. Zo is er een programma voor 'een ritje met kinderen', 'waaghalzen' en 'de auto alleen'.
8. Veiligheid
De constructie van De Gimble voldoet aan 'het besluit veiligheid attractie- en speeltoestellen'. Het geheel is onder auspiciën van het Nederlands Liftinstituut vervaardigd. Er zijn twee certificaten afgegeven, namelijk één op het mechanisme gedeelte en één op het electrotechnische gedeelte. De Gimble heeft een logboek waarin alle constructie-eisen, tekeningen, electriciteitsschema's en beveiligingsaspecten beschreven staat. Onderhoud en inspectie vindt periodiek plaats. Tijdens het draaien van de attractie zijn er altijd minimaal drie bevoegde personeelsleden aanwezig. Door middel van dranghekken wordt publiek op een afstand gehouden van minstens vijf meter.

9. De ontwerper
De industrieel ontwerper Theo Botschuijver (57) is de bedenker van het metalen kunstobject The Gimble. Hij staat bekend als de uitvinder van het luchtkussen in 1966 en 'de goeroe van de inflatable'. Botschuijver was verantwoordelijk voor de special effects en lasershows bij optredens van de wereldberoemde rockbands Pink Floyd en Genesis. Hij ontwikkelde ook een podium voor de Britse zanger Rod Stewart. Hij heeft zo ongeveer alles gemaakt van zacht plastic wat je maar kunt bedenken. Mensenhoge pijpen van honderden meters lengte waardoor je van de ene kant van een meer naar de andere kant kan lopen; een immens roze varken dat is gebruikt voor de Animal-tour van Pink Floyd; een opblaastheater van twee verdiepingen hoog. Met de Water Walk van Theo Botschuijver hebben duizenden mensen over het water gelopen. Een variant op de Water Walk was te zien in de James Bond-film 'Diamonds are forever' uit 1969.


01 mei 00 14:43

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...