Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Voorbeschouwing Dordrecht '90 - FC Groningen

Datum nieuwsfeit: 01-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
FC Groningen

Voorbeschouwing Dordrecht '90 - FC Groningen

Datum : 29-4-2000 Tijd :11:23:0

Toen stond voor beide ploegen er nog wat op het spel, komende maandag is dat veel minder het geval. Waar de FC formeel nog altijd in de race om het kampioenschap is verwikkeld maar vooral toch bezig is een gunstige uitgangspositie voor de nacompetitie te bewerkstelligen, mag voor Dordrecht het seizoen als gelopen worden bestempeld. In de rangschikking vinden we de selectie van trainer Robert Verbeek terug op de negende plaats. Het gat met de top zeven is al te groot om nog te kunnen hopen op een plek in de play-offs. Ook via de laatste periode zal de ploeg die plek niet meer afdwingen. Integendeel: van de laatste zeven wedstrijden verloor Dordrecht er drie en speelde het er vier gelijk, waaronder de laatste twee tegen de Eagles en Veendam. Die matige serie leverde een zeventiende en voorlaatste plaats op in de periodestand; de slechtste prestatie van de ploeg in het lopende seizoen. Lichtpuntje daarin was het goede optreden in het toernooi om de Amstel Cup. Na de uitschakeling van Groningen gingen ook Haarlem en RBC de Dordtse bietenbrug op. Pas in de kwartfinale volgde de uitschakeling < tegen een Gelderse ploeg.
Met Marco Boogers en Chima Onyeike heeft Dordrecht'90 twee schutters van formaat binnen de gelederen. Boogers was dit seizoen al achttien keer trefzeker in de competitie, Onyeike joeg al twaalf keer een bal tegen de touwen. In totaal trof de ploeg 49 keer doel, maar 53 tegentreffers resulteerden toch in een negatief saldo. Overigens wenst Dordrecht het contract met Onyeike, publiekslieveling en enfant terrible, niet te verlengen. De transfervrije spits is al in gesprek met Helmond Sport, Telstar en Excelsior, maar bluft op de website van zijn huidige club nog breeduit dat 'van Groningen zoals gewoonlijk nog gewonnen gaat worden'.

Bewogen week
Voor Groningen vormt de wedstrijd van maandagavond de sportieve afronding van een zeer bewogen week. Na de hoopgevende uitoverwinning, afgelopen zaterdag in Deventer, presenteerde de club woensdag idee voor vakwerk als de nieuwe hoofdsponsor. Een dag later riep de Groninger gemeenteraad vrijwel unaniem (alleen SP en GroenLinks waren tegen) 'go' tegen het nieuwe stadion. In de tussentijd maakte Melchior Schoenmakers zijn overstap naar FC Den Bosch bekend, en konden we in het Groninger Dagblad lezen dat Paul Matthijs 'zijn' FC Groningen naar alle waarschijnlijkheid zal inruilen voor AZ.
Zowel Matthijs als Schoenmakers hebben zich de afgelopen twee seizoenen gemanifesteerd als een belangrijke vaste waarde binnen het 3-2-3-2-systeem van Jan van Dijk. De beschamende afgang in de eerste knock-out-ronde van de Amstel Cup tegen Dordrecht, maakten ze allebei niet mee. In de met 2-1 gewonnen thuiswedstrijd in december waren ze wel van de partij. Schoenmakers scoorde in die wedstrijd zelfs de openingstreffer. Onyeike werd al in de vierde minuut wegens natrappen uit het veld gestuurd. Aan Groninger zijde haalde Paul Janssen het einde niet: hij vergreep zich vlak na de gelijkmaker van Monteiro aan de doorgebroken Glenn Summerville en kon direct inrukken. Martin Drent zou later desondanks de beslissende 2-1 laten aantekenen. Vorig jaar won Groningen voor het laatst aan de Krommedijk. Doelpunten van Hugo, Rorije en Matthijs zorgden voor een comfortabele 0-3 voorsprong. In de slotfase maakten Sandvliet en de inmiddels door Groningen ingelijfde Maximiano er nog 2-3 van.

Historie
De wedstrijd Dordrecht '90 - FC Groningen kent een zeer gecompliceerde historie.

Het huidige Dordrecht '90 is een fusieclub tussen SVV en Dordrecht '90.

In 1883 werd DFC opgericht, dat in 1972 onder de naam FC Dordrecht verder ging in de 1e divisie. In 1979 veranderde de naam in DS'79 en vervolgens in 1990 in Dordrecht '90.

In 1904 werd SVV opgericht. 87 jaar later ging de club een fusie aan met Dordrecht '90.

Het seizoen 1991/1992 speelde de fusieclub onder de naam SVV/Dordrecht'90. Een jaar later veranderde de naam in Dordrecht'90. Al met al speelden GVAV en FC Groningen 27 keer in Dordrecht of Schiedam.

De eerste ontmoeting vond plaats in 1955: "In de hoofdklasse herstelde GVAV zich door het nog niet verslagen SVV het eerste punt af te snopen Er zat in dit Schiedamse treffen voor de Groningers zelfs nog méér, wan zes minuten voor de rust had GVAV door treffer van De Grooth en Lacroix een 2-0 voorsprong. Via 1-3 werd het echt nog 3-3, een uitslag waarmee SVV tevreden mocht zijn."

In dat zelfde seizoen ging GVAV ook naar Dordrecht, terwijl de Groningers een week eerder met 5-1 waren ingemaakt door Feyenoord: "GVAV is de kluts kwijtgeraakt door de afstraffing in Rotterdma, zodals velen vorige week reeds vreesden. GVAV's aanvallen tegen het doorgaans iets sterkere DFC waren vaak wel gevaarlijker, maar de binnenspelers Lacroix en De Grooth bleken niet zo goed op schot dan anders. Medema en de herstelde Van Oosten, die de vleugels van De Koe en Meuken hadden overgenomen, deden goed werd, doch er haperde toch iets in de doelpuntenmachine. Na elf minuten viel de openingstreffer door Colombon, die na een half uur gevolgd werd door de gelijkmaker van Hoekstra, die een paas

Van Krüger langs van der Vliet scjoot. Na een kwartier spelen in de tweede helft fabriceerde de pas ingevallen midvoor Van Es het winnende doelpunt voor de Dordrechtse profs die de zege ook wel verdienden."

In de 83e minuut van het tweede treffen tussen SVV en GVAV werd die wedstrijd pas beslist: "GVAV bereikte tegen SVV stellig niet de vorm, die de Groningers tegen Stormvogels demonstreerden. De Schiedammers waren lange tijd in de meerderheid, maar door hun onschotvaardigheid kon de lnag niet solide Groninger verdediging zich staande houden. Vijf minuten voor rust kwam er nog meer onrust bij GVAV toen spil Van der Hoeven -waarschijnlijk met een hersenschudding- het veld moest verlaten. Fransen nam zijn plaats in, terwijl Been de ploeg completeerde. Ook in de tweede helft had SVV aanvankelijk het initiatief, maar na een kwartier zakte bij de thuisclub het tempo en kon GVAV de strijd in handen nemen. Vlak voor tijd kopte La Crois uit een voorzet van Meuken binnen. In de laatste minuut miste De Koe nog een penalty. Tap ranselde de bal uit het doel."

Tien jaar later speelden beide ploegen een wedstrijd "om snel te vergeten": Tonny van Leeuwen verkeek zich in de eesrste helft na 24 minuten op een voorzet waardoor Wout van Meeteren 1-0 kon inschieten. Zeven minuten later bepaalde Visser voor 8000 toeschouwers de eindstand op 1-1.

Henk Oosterwold scoorde in januari 1971 het laatste GVAV-doelpunt in Schiedam. Het was prachtig winterweer, toch kwamen en slechts 3000 toeschouwers op het duel af. Wederom was de wedstrijd niet van een hoogstaand niveau. Tien minuten na rust bepaalde Oosterwold de wedstrijd met de enige treffer van de middag.

Er werd sindsdien alleen nog verloren in 1975 (van SVV), 1979 (van DS'79) en zeer recentelijk in 1999 (van Dordrecht '90). Dat laatste duel ging de geschiedenis in als de grootste afstraffing van de jaren '90. De FC kreeg eerder dit seizoen in de tweede ronde van de Amstel Cup namelijk met 5-0 op de broek aan de Krommedijk.

Dordrecht '90

head-to-head

FC Groningen

4

Winst

19

4

Gelijk

4

19

Verlies

4

24

doelpunten

62

5-0

grootste overwinning

1-6

'Semi-live'
De wedstrijd Dordrecht '90 - FC Groningen is de voorlaatste reguliere uitwedstrijd van het seizoen, en staat onder leiding van scheidsrechter Oskam en de beide assistenten Pieterman en Rijser. Het duel begint om 20.00 uur. Op deze site worden de belangrijkste verwikkelingen tijdens de wedstrijd gemeld. Na afloop volgt een uitgebreid verslag, gevolgd door een analyse van trainer Jan van Dijk, die over een nagenoeg volledige selectie beschikt. Schoenmakers keert terug van een schorsing. Martin Drent is nog niet geheel hersteld van zijn blessure, hetgeen ook geldt voor Sander van Gessel, wiens rentree echter steeds dichterbij komt. De opstelling wordt bekendgemaakt na de training
van zondag.
Wie mee wil naar Dordrecht kan zich nog tot maandagmiddag opgeven voor de FanTour. Alle informatie daarover lees je elders op deze site. De bussen vertrekken om 16.00 uur.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie