Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Voorbeschouwing Dordrecht '90 - FC Groningen

Datum nieuwsfeit: 01-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
FC Groningen

Voorbeschouwing Dordrecht '90 - FC Groningen

Datum : 29-4-2000 Tijd :11:23:0

Toen stond voor beide ploegen er nog wat op het spel, komende maandag is dat veel minder het geval. Waar de FC formeel nog altijd in de race om het kampioenschap is verwikkeld maar vooral toch bezig is een gunstige uitgangspositie voor de nacompetitie te bewerkstelligen, mag voor Dordrecht het seizoen als gelopen worden bestempeld. In de rangschikking vinden we de selectie van trainer Robert Verbeek terug op de negende plaats. Het gat met de top zeven is al te groot om nog te kunnen hopen op een plek in de play-offs. Ook via de laatste periode zal de ploeg die plek niet meer afdwingen. Integendeel: van de laatste zeven wedstrijden verloor Dordrecht er drie en speelde het er vier gelijk, waaronder de laatste twee tegen de Eagles en Veendam. Die matige serie leverde een zeventiende en voorlaatste plaats op in de periodestand; de slechtste prestatie van de ploeg in het lopende seizoen. Lichtpuntje daarin was het goede optreden in het toernooi om de Amstel Cup. Na de uitschakeling van Groningen gingen ook Haarlem en RBC de Dordtse bietenbrug op. Pas in de kwartfinale volgde de uitschakeling < tegen een Gelderse ploeg.
Met Marco Boogers en Chima Onyeike heeft Dordrecht'90 twee schutters van formaat binnen de gelederen. Boogers was dit seizoen al achttien keer trefzeker in de competitie, Onyeike joeg al twaalf keer een bal tegen de touwen. In totaal trof de ploeg 49 keer doel, maar 53 tegentreffers resulteerden toch in een negatief saldo. Overigens wenst Dordrecht het contract met Onyeike, publiekslieveling en enfant terrible, niet te verlengen. De transfervrije spits is al in gesprek met Helmond Sport, Telstar en Excelsior, maar bluft op de website van zijn huidige club nog breeduit dat 'van Groningen zoals gewoonlijk nog gewonnen gaat worden'.

Bewogen week
Voor Groningen vormt de wedstrijd van maandagavond de sportieve afronding van een zeer bewogen week. Na de hoopgevende uitoverwinning, afgelopen zaterdag in Deventer, presenteerde de club woensdag idee voor vakwerk als de nieuwe hoofdsponsor. Een dag later riep de Groninger gemeenteraad vrijwel unaniem (alleen SP en GroenLinks waren tegen) 'go' tegen het nieuwe stadion. In de tussentijd maakte Melchior Schoenmakers zijn overstap naar FC Den Bosch bekend, en konden we in het Groninger Dagblad lezen dat Paul Matthijs 'zijn' FC Groningen naar alle waarschijnlijkheid zal inruilen voor AZ.
Zowel Matthijs als Schoenmakers hebben zich de afgelopen twee seizoenen gemanifesteerd als een belangrijke vaste waarde binnen het 3-2-3-2-systeem van Jan van Dijk. De beschamende afgang in de eerste knock-out-ronde van de Amstel Cup tegen Dordrecht, maakten ze allebei niet mee. In de met 2-1 gewonnen thuiswedstrijd in december waren ze wel van de partij. Schoenmakers scoorde in die wedstrijd zelfs de openingstreffer. Onyeike werd al in de vierde minuut wegens natrappen uit het veld gestuurd. Aan Groninger zijde haalde Paul Janssen het einde niet: hij vergreep zich vlak na de gelijkmaker van Monteiro aan de doorgebroken Glenn Summerville en kon direct inrukken. Martin Drent zou later desondanks de beslissende 2-1 laten aantekenen. Vorig jaar won Groningen voor het laatst aan de Krommedijk. Doelpunten van Hugo, Rorije en Matthijs zorgden voor een comfortabele 0-3 voorsprong. In de slotfase maakten Sandvliet en de inmiddels door Groningen ingelijfde Maximiano er nog 2-3 van.

Historie
De wedstrijd Dordrecht '90 - FC Groningen kent een zeer gecompliceerde historie.

Het huidige Dordrecht '90 is een fusieclub tussen SVV en Dordrecht '90.

In 1883 werd DFC opgericht, dat in 1972 onder de naam FC Dordrecht verder ging in de 1e divisie. In 1979 veranderde de naam in DS'79 en vervolgens in 1990 in Dordrecht '90.

In 1904 werd SVV opgericht. 87 jaar later ging de club een fusie aan met Dordrecht '90.

Het seizoen 1991/1992 speelde de fusieclub onder de naam SVV/Dordrecht'90. Een jaar later veranderde de naam in Dordrecht'90. Al met al speelden GVAV en FC Groningen 27 keer in Dordrecht of Schiedam.

De eerste ontmoeting vond plaats in 1955: "In de hoofdklasse herstelde GVAV zich door het nog niet verslagen SVV het eerste punt af te snopen Er zat in dit Schiedamse treffen voor de Groningers zelfs nog méér, wan zes minuten voor de rust had GVAV door treffer van De Grooth en Lacroix een 2-0 voorsprong. Via 1-3 werd het echt nog 3-3, een uitslag waarmee SVV tevreden mocht zijn."

In dat zelfde seizoen ging GVAV ook naar Dordrecht, terwijl de Groningers een week eerder met 5-1 waren ingemaakt door Feyenoord: "GVAV is de kluts kwijtgeraakt door de afstraffing in Rotterdma, zodals velen vorige week reeds vreesden. GVAV's aanvallen tegen het doorgaans iets sterkere DFC waren vaak wel gevaarlijker, maar de binnenspelers Lacroix en De Grooth bleken niet zo goed op schot dan anders. Medema en de herstelde Van Oosten, die de vleugels van De Koe en Meuken hadden overgenomen, deden goed werd, doch er haperde toch iets in de doelpuntenmachine. Na elf minuten viel de openingstreffer door Colombon, die na een half uur gevolgd werd door de gelijkmaker van Hoekstra, die een paas

Van Krüger langs van der Vliet scjoot. Na een kwartier spelen in de tweede helft fabriceerde de pas ingevallen midvoor Van Es het winnende doelpunt voor de Dordrechtse profs die de zege ook wel verdienden."

In de 83e minuut van het tweede treffen tussen SVV en GVAV werd die wedstrijd pas beslist: "GVAV bereikte tegen SVV stellig niet de vorm, die de Groningers tegen Stormvogels demonstreerden. De Schiedammers waren lange tijd in de meerderheid, maar door hun onschotvaardigheid kon de lnag niet solide Groninger verdediging zich staande houden. Vijf minuten voor rust kwam er nog meer onrust bij GVAV toen spil Van der Hoeven -waarschijnlijk met een hersenschudding- het veld moest verlaten. Fransen nam zijn plaats in, terwijl Been de ploeg completeerde. Ook in de tweede helft had SVV aanvankelijk het initiatief, maar na een kwartier zakte bij de thuisclub het tempo en kon GVAV de strijd in handen nemen. Vlak voor tijd kopte La Crois uit een voorzet van Meuken binnen. In de laatste minuut miste De Koe nog een penalty. Tap ranselde de bal uit het doel."

Tien jaar later speelden beide ploegen een wedstrijd "om snel te vergeten": Tonny van Leeuwen verkeek zich in de eesrste helft na 24 minuten op een voorzet waardoor Wout van Meeteren 1-0 kon inschieten. Zeven minuten later bepaalde Visser voor 8000 toeschouwers de eindstand op 1-1.

Henk Oosterwold scoorde in januari 1971 het laatste GVAV-doelpunt in Schiedam. Het was prachtig winterweer, toch kwamen en slechts 3000 toeschouwers op het duel af. Wederom was de wedstrijd niet van een hoogstaand niveau. Tien minuten na rust bepaalde Oosterwold de wedstrijd met de enige treffer van de middag.

Er werd sindsdien alleen nog verloren in 1975 (van SVV), 1979 (van DS'79) en zeer recentelijk in 1999 (van Dordrecht '90). Dat laatste duel ging de geschiedenis in als de grootste afstraffing van de jaren '90. De FC kreeg eerder dit seizoen in de tweede ronde van de Amstel Cup namelijk met 5-0 op de broek aan de Krommedijk.

Dordrecht '90

head-to-head

FC Groningen

4

Winst

19

4

Gelijk

4

19

Verlies

4

24

doelpunten

62

5-0

grootste overwinning

1-6

'Semi-live'
De wedstrijd Dordrecht '90 - FC Groningen is de voorlaatste reguliere uitwedstrijd van het seizoen, en staat onder leiding van scheidsrechter Oskam en de beide assistenten Pieterman en Rijser. Het duel begint om 20.00 uur. Op deze site worden de belangrijkste verwikkelingen tijdens de wedstrijd gemeld. Na afloop volgt een uitgebreid verslag, gevolgd door een analyse van trainer Jan van Dijk, die over een nagenoeg volledige selectie beschikt. Schoenmakers keert terug van een schorsing. Martin Drent is nog niet geheel hersteld van zijn blessure, hetgeen ook geldt voor Sander van Gessel, wiens rentree echter steeds dichterbij komt. De opstelling wordt bekendgemaakt na de training
van zondag.
Wie mee wil naar Dordrecht kan zich nog tot maandagmiddag opgeven voor de FanTour. Alle informatie daarover lees je elders op deze site. De bussen vertrekken om 16.00 uur.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...