Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ouderen stad Utrecht wachten gemiddeld half jaar op zorg

Datum nieuwsfeit: 01-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Utrecht


Persbericht
01 mei 2000

OUDEREN STAD UTRECHT WACHTEN GEMIDDELD HALF JAAR OP ZORG

Ondanks extra plaatsen voor ouderen met psychogeriatrische problemen, zoals Alzheimer en dementie, blijven de wachttijden groeien. Ouderen in de stad Utrecht moesten het afgelopen jaar rekening houden met een gemiddelde wachttijd van een half jaar. Gezien de landelijke normen en de afspraken daarover tussen alle betrokken partijen zijn deze wachttijden onaanvaardbaar lang.

Tot deze conclusie komt de provincie Utrecht in een rapportage over de opnamen van ouderen in psychogeriatrische verpleeghuizen in de stad Utrecht en het oosten van de provincie, gedurende het jaar 1999. Vooral de situatie in de stad Utrecht blijkt zorgwekkend, constateert de provincie. De komst van vijf nieuwe verpleeghuisunits in deze gemeente zwengelde ook méér vraag naar zorg aan. Meer dan de helft van de personen die op deze lijst stonden, moest langer dan de maximaal toegestane tijd (13 weken) wachten. Bovendien werden in slechts 28 procent van de gevallen ouderen binnen 8 weken opgenomen in het verpleeghuis; uitgangspunt is dat dit lukt met 80 procent van de patiënten.

Situatie in Oost-Utrecht
Een vergelijkbare situatie doet zich voor in het oosten van de provincie Utrecht. Daar wachtten begin dit jaar 78 ouderen op een plaats in een psychogeriatrisch verpleeghuis. In de loop van '99 kwamen in dit gebied minder personen op de wachtlijst, doordat het aantal opnamen steeg. De gemiddelde wachttijd nam in het oosten van de provincie af tot 13 weken (landelijk gemiddelde is 18,5 week). Toch moest ook hier de helft van de mensen langer wachten dan de gewenste 8 weken op een opname; 36% van de ouderen wachtte bovendien langer dan 13 weken op een plaats.

Uit het provinciale onderzoek komt naar voren dat het grootste deel van de ouderen wordt opgenomen vanuit de eigen woning. De vraag naar psychogeriatrische zorg blijkt verder het grootst in de gemeenten Utrecht, Amersfoort, Baarn, Leusden en Soest. Daarbij is gekeken naar het aandeel onder de 75-plussers dat op een wachtlijst staat voor psychogeriatrische zorg. Voor de provincie Utrecht is dit overigens de laatste keer dat zij deze rapportage uitvoert. In de loop van 2001 zal het Zorgkantoor Utrecht een wachtlijstrapportage opstellen over de verzorgingshuizen, de verpleeghuizen en de thuiszorg in de gehele provincie Utrecht. (Voor informatie: ron.van.dopperen@provincie-utrecht.nl, 030 - 25831 96)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie