Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SVS: Erkennen van werkervaring leidt naar erkend diploma

Datum nieuwsfeit: 02-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

OPLEIDINGSCENTRUM SVS

Erkennen van werkervaring leidt naar erkend diploma
Al jaren vakkundig kunnen schilderen, maar geen schildersdiploma hebben. Hoe toon je dan aan dat je over voldoende vakkennis beschikt? Een EVC schilderstraject blijkt een goede oplossing te zijn. Het Opleidingscentrum SVS heeft in de regio Noord-Oost Nederland voor ervaren schilders zo,n traject georganiseerd. Een aantal van hen is al 20 of 30 jaar schilder. Eén zelfs al 42 jaar. De meeste deelnemers hebben meer dan 10 jaar werkervaring. Onlangs zijn de eerste 26 deelnemers geslaagd voor het diploma Schilder. De gemiddelde leeftijd van de geslaagden is 35 jaar, de oudste is 57.

EVC betekent Erkenning van Verworven Competenties. Ervaren werknemers in de schildersbranche hebben de kans aangegrepen om via dit traject erkenning te krijgen voor wat ze in hun jarenlange beroepspraktijk al hebben geleerd. Een regulier opleidingstraject te midden van schoolverlaters trok hen niet meer zo aan. Eerst werd gekeken over welke vakvaardigheden ze beschikten bij aanvang van het traject en wat nog bijgespijkerd moest worden. Op basis daarvan volgden ze een kort individueel opleidingstraject. Dit traject werd afgesloten met een officieel examen. In deze toetsing hebben de deelnemers hun kennis en vaardigheden moeten meten met de opleidingseisen van de kwalificatiestructuur. Succesvolle afsluiting van dit traject geeft hen recht op een erkend diploma Schilder. Hun motivatie om deze opleiding te doen was enorm, evenals hun doorzettingsvermogen. Het kostte heel wat zweetdruppels om na tientallen jaren opnieuw praktijk- en theorielessen te volgen en examens af te leggen.

Donderdagavond 27 april in Zwolle werd hun moeite beloond. Op die avond reikte de heer A.T.H. Janssen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen het diploma Schilder uit aan de geslaagde kandidaten. Hij benadrukte in zijn toespraak hoe belangrijk het tegenwoordig is om over papieren te beschikken. Zonder papieren is het lastig aan te tonen dat je voldoende vakkennis hebt. Hij feliciteerde de kandidaten van harte met deze geweldige prestatie. Dat deden ook de heer W.J. van der Plas, bestuurder van de Koninklijke Vereniging FOSAG, de heer K. de Lange van de Bouw- & Houtbond FNV en de heer J.A.J.M. Houtepen, directeur Opleidingsadvisering en Begeleiding van Opleidingscentrum SVS. Een aantal kandidaten heeft de smaak van het leren te pakken en is van plan om ook de Opleiding Gezel Schilder te volgen.


02 mei 00 09:54

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie