Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Prinses Margriet onthult Canadees bevrijdingsmonument

Datum nieuwsfeit: 02-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


02/05/00 Prinses Margriet onthult nationaal Canadees bevrijdingsmonument

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden verricht op dinsdagmiddag 2 mei 2000 in Apeldoorn de onthulling van het Nationaal Canadees Bevrijdingsmonument. Het monument is een initiatief van de Stichting bevrijding '45. De stichting wil met het kunstwerk de dank van het Nederlandse volk voor de bevrijding in 1944 en 1945 door Canadese militairen tot uitdrukking brengen.

Het Nationaal Canadees Bevrijdingsmonument is een door de kunstenaar Henk Visch ontworpen bronzen beeld. Het werk stelt een 4,5 meter hoge mensfiguur voor met opgeheven armen, met in iedere hand een hoed. Het monument wordt geplaatst op de kruising
Loolaan-Amersfoortseweg-Zwolseweg, één van de invalswegen van Apeldoorn.

De Stichting bevrijding '45 heeft voor Apeldoorn als locatie voor het monument gekozen, omdat de stad in 1945 en 1946 het hoofdkwartier vormde van het Eerste Canadese Leger, dat een belangrijk deel van de bevrijding van Nederland heeft verwezenlijkt. De onthulling van het kunstwerk is onderdeel van een 7-daags bezoek van Canadese oud-strijders aan Nederland. Een ander programmapunt van dit bezoek is het Nationaal Defilé dat Prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven op zondag 7 mei in Apeldoorn afnemen (zie ook op 7 mei 2000).

Prinses Margriet is tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1943 te Ottawa, Canada, geboren.

Zie voor meer informatie ook apeldoorn-canada.com

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie