Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Plasterk benoemd tot eerste ABC-hoogleraar in Utrecht

Datum nieuwsfeit: 02-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Utrecht


2 mei 2000
Eerste ABC-hoogleraar benoemd

Plasterk benoemd tot hoogleraar in Utrecht

Prof.dr. Ronald H.A. Plasterk (1957) is per 1 mei benoemd tot hoogleraar ontwikkelingsgenetica aan de Universiteit Utrecht. Hij is de eerste ABC-hoogleraar in Utrecht. ABC staat voor Academisch Biomedisch Centrum, het samenwerkingsverband van de Utrechtse faculteiten geneeskunde, diergeneeskunde, biologie, scheikunde en farmacie. Speerpunten van onderzoek zijn hersenen/zenuwstelsel, infectie en immuniteit, groei en differentiatie. Het ABC wil uitgroeien tot hét biomedisch centrum voor onderwijs en onderzoek in Nederland. Daartoe hebben de faculteiten en universiteit samen 6,5 miljoen gulden per jaar gereserveerd voor vernieuwend onderzoek.

Een ABC-hoogleraar is leidend in deze vernieuwing, over grenzen van faculteiten heen. Plasterk zal binnen het ABC leiding geven aan de ontwikkeling van het voor de ontwikkelingsbiologie nu toegankelijke onderzoekgebied functional genomics. Nu de structuur van het menselijk DNA grotendeels in kaart is gebracht, kan aangegeven worden welk stukje DNA correspondeert met welke functie, maar ook met welke storing in het lichaam. Dat biedt op termijn de kans op gerichte klinische behandeling.

Plasterk's hoofdfunctie is directeur van het Hubrecht Laboratorium van de KNAW in Utrecht (per 1 februari 2000). De benoeming tot hoogleraar bij de Universiteit Utrecht weerspiegelt de intensieve samenwerking tussen de universiteit en dit KNAW-laboratorium voor ontwikkelingsbiologie. Plasterk was hiervoor directeur van de onderzoekschool Oncologie in Amsterdam, sectieleider bij het Nederlands Kankerinstituut en hoogleraar aan de UvA. Hij ontving prestigieuze prijzen voor zijn onderzoek, zoals de NWO-Spinoza-prijs(1999). Plasterk is verder onder meer bekend als columnist (De Volkskrant en TV-programma Het Buitenhof).

Voorlichter: Joop Kessels

(030-2534477)

Laatst gewijzigd: 03 mei, 2000
Communicatie Service Centrum
Heidelberglaan 8

3584 CS Utrecht
Telefoon (030) 2533550 / 2532572
Mediavragen per Email: (UUmedia@csc.usc.uu.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie