Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Onthulling Nationaal Canadees bevrijdingsmonument

Datum nieuwsfeit: 02-05-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht Stichting bevrijding '45

Apeldoorn, 27 april 2000

Laatste mogelijkheid voor verkrijgen speciale perskaart
voor onthulling Nationaal Canadees bevrijdingsmonument 2 mei en Nationaal veteranen defilé 7 mei. Accreditaiteformulier kan nog tot en met vrijdag 28 april a.s worden gefaxt.

Onthulling Nationaal Canadees bevrijdingsmonument (2 mei)

H.K.H. prinses Margriet onthult op 2 mei om 14.00 uur het Nationaal Canadees Monument ter nagedachtenis aan de Canadese oud-strijders die bij de bevrijding van Nederland betrokken waren. Het monument geeft uiting aan de dankbaarheid van Nederland voor het aandeel van de Canadezen aan de bevrijding van Nederland. Apeldoorn is uitgekozen als plek voor het monument omdat het Eerste Canadese Leger - tijdens de bevrijding van Nederland- Paleis het Loo uitkoos als hoofdkwartier.

"De man met de twee hoeden", zoals het monument van kunstenaar Henk Visch is genoemd, wordt 4.60 meter hoog en komt te staan op een markante plek in Apeldoorn vlakbij Paleis Het Loo. Uit één van de ogen van het beeld druppelt water, wat verwijst naar het huilen om geluk. Het beeld komt te staan op een stenen plateau van vijftien bij vijftien meter. In de tegels, die hierbij gebruikt zijn, is het Canadese Maple-Leaf teken gedrukt.

Nationaal veteranendefilé (7 mei), het grootste bevrijdingsfeest van Nederland

Het Nationaal veteranen defilé op zondag 7 mei wordt afgenomen door H.K.H. prinses Margriet. Enkele honderdduizenden toeschouwers zijn getuige van de laatste parade van oud-strijders uit de Tweede Wereldoorlog. Naar schatting zullen er tussen de 3000 - 4000 veteranen aan het defilé meedoen. Meer dan honderd historische militaire voertuigen van de vereniging Keep Them Rolling begeleiden het gezelschap. Voor de veteranen die de tocht niet meer te voet kunnen afleggen is er een plaats gereserveerd op één van jeeps, tanks of andere voertuigen.

Accreditatieregeling

In overleg met de Rijksvoorlichtingsdienst is besloten tot een accreditatieregeling die toegang geeft tot de speciale persvakken die worden ingericht tijdens de onthulling van het Nationaal Canadees bevrijdingsmonument (2 mei) en het Nationaal veteranen defilé (7 mei). Bijgaand treft u het accreditatieformulier aan die u nog tot en met vrijdag 28 april kan insturen.

Noot voor de redactie,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie