Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Expositie over 25 jaar Sesamstraat in Hoorn

Datum nieuwsfeit: 03-05-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />


11 april 2000

A25 Jaar Sesamstraat@

Expositie over de beroemdste straat van de wereld

Het is 25 jaar geleden dat Sesamstraat voor het eerst op de Nederlandse buis verscheen en dat wordt dit jaar gevierd met de tentoonstelling A25 Jaar Sesamstraat@ in het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn. De tentoonstelling is te bezichtigen van 3 mei t/m 31 december 2000 en is een waar feest der herkenning voor jong en oud. Alles wat met Sesamstraat te maken heeft komt aan bod: de poppen, de merchandise, de visie achter het programma, het leven en werk van Jim Henson en zijn vele andere creaties zoals de Muppets en de Fraggels.

Al meer dan 25 jaar groeien miljoenen kinderen in Nederland met Sesamstraat op. En ook in de rest van de wereld is het programma een begrip geworden. Kinderen over de hele wereld zijn tegenwoordig bekend met Bert en Ernie of ze nu in Mexico, Rusland of Egypte wonen. Inmiddels is Sesamstraat in meer dan 140 landen te zien. In veel landen wordt een eigen versie van het programma uitgezonden, maar de formule blijft echter hetzelfde.

"25 Jaar Sesamstraat" is een kleurrijke tentoonstelling met voor ieder wat wils. In het bijzonder voor kinderen: de expositie nodigt hen niet alleen uit tot kijken, maar ook tot spelen, voelen, en ontdekken. Het Nederlandse Sesamstraat-pleintje is in Hoorn nagebouwd met originele voorwerpen uit de studio. Pino, Koekiemonster, Oscar en anderen zijn levensgroot aanwezig. In vitrines komt de historie van de beroemdste straat van de wereld tot zijn recht dankzij de vele foto's en voorwerpen. In een Hall of Fame komen de bekendste karakters en de Nederlandse acteurs aan bod en op televisieschermen zijn historische fragmenten en buitenlandse Sesamstraat-programma=s te zien. Verder kunnen Internet-sites over het programma bekeken worden. Naast Sesamstraat wordt ook aandacht gegeven aan andere creaties van Jim Henson zoals de Muppets en de Fraggels.

ASesame Street@ vindt zijn oorsprong in Amerika. Begin jaren zestig liet het kleuteronderwijs in Amerika nogal wat te wensen over. Het waren vooral welgestelde, blanke kinderen die naar de kleuterschool gingen. Minder kansrijke kinderen bleven veelal weg en kwamen daardoor met een enorme leerachterstand op de lagere school terecht. Aangezien elk gezin, arm of rijk, wel een televisie bezat, leek het producente Joan Ganz Cooney een goed idee om een programma te ontwikkelen waardoor kinderen op een leuke manier de eerste beginselen van taal en rekenen konden leren. Anderhalf jaar lang bereidde zij samen met een groot aantal wetenschappers het programma voor. Uit hun onderzoek bleek dat kinderen zeer geboeid werden door reclame-spots op de televisie. Besloten werd om het programma op dezelfde manier op te bouwen: een aantal korte verhaaltjes met een éénduidige boodschap. Nog lang werd er gediscussieerd over een naam voor het programma maar vlak voor de eerste uitzending werd een besluit genomen: Sesamstraat werd geboren. De eerste uitzending vond plaats in 1969. Het programma was gelijk een succes door de unieke combinatie van Joan Ganz Cooney=s visie en de inmiddels wereldberoemde poppen van Jim Henson. Het grote succes van Sesamstraat in Amerika bleef niet onopgemerkt in de rest van de wereld. Al gauw werd de formule aan vele televisiestations verkocht.

Ook Nederland was geïnteresseerd in ASesame Street@. In 1975 werd in Nederland de eerste Sesamstraat uitgezonden door de NOS in samenwerking met de Belgische zender BRT. Naast de Amerikaanse items verzorgden zij een Nederlands gedeelte. De poppen Tommie, Pino en Ieniemienie werden speciaal voor de Nederlandse Sesamstraat ontworpen en er werden Nederlandstalige acteurs bij betrokken zoals Sien Diels en later Lex Goudsmit. In de loop der jaren zouden er steeds meer bewoners worden toegevoegd aan de Nederlandse Sesamstraat. Vanaf 1978 kwam het programma dagelijks op tv en groeide uit tot het populairste kleuterprogramma van Nederland.

Naast zijn inbreng in ASesame Street@ heeft Jim Henson nog meer projecten op zijn naam staan. Jim Henson hield zich in zijn jonge jaren al bezig met entertainment op lokale Amerikaanse televisiestations. Zijn eerste succes beleefde hij in 1955 met "Sam and Friends". Na Sesamstraat verscheen in
1976 een nieuwe creatie van zijn hand op de Amerikaanse televisie: "De Muppet Show". Deze serie, een show die voornamelijk uit poppen bestaat, werd een daverend succes. Kermit de Kikker, Miss Piggy, Fozie de Beer, Rowlf de Hond, Scooter, Gonzo en nog vele andere figuren zijn nu minstens net zo bekend als hun collega=s van Sesamstraat. De show bevatte vele komische sketches, musical-optredens en satirische stukjes. Elke episode had een beroemde gast de hoofdrol zoals Harry Belafonte, Liz Taylor, John Cleese, Paula Abdul en nog vele andere. De Muppets kwamen ook tot leven in diverse films zoals AMuppets from Space@, AMuppet Treasure Island@ en AThe Muppet Movie@. In de loop der jaren ontwikkelde Jim Henson nog AThe Fraggle Rock@, de speelfilm ALabyrinth@ met in de hoofdrol David Bowie, AThe Storyteller@ en AWitches@.

Tijdens de tentoonstelling beschikt het museum over een Sesamstraat-Shop met honderden Sesamstraat-artikelen. Talloze pluche figuren, spellen, sleutelhangers, bekers, t-shirts en andere Sesamstraat- en Muppets-producten in alle prijsklassen zijn hier te koop.

Een bezoek aan de expositie A25 Jaar Sesamstraat@ in het Museum van de Twintigste Eeuw is uitstekend te combineren met een ritje met de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik en de aansluitende boottocht Medemblik-Enkhuizen. Voor jong en oud is dit een compleet dagje uit. Voor meer informatie over dit Sesamstraat-Stoomtram-arrangement kunt u het volgende nummer bellen: 0229-214862.

De tentoonstelling A25 Jaar Sesamstraat@ is van 3 mei t/m 31 december 2000 te bezichtigen in twee zalen van het Museum van de Twintigste Eeuw, Bierkade 4 in Hoorn. Het Museum is voorzien van een lift, Erfgoedwinkel en MuseumCafé en is geopend van dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt f 6,- voor volwassenen en f 5,- voor kinderen van 4 tot 16 jaar, 65-plussers en CJP-ers. Met een Museumjaarkaart betaalt u f 1,- toeslag en met de Rabobankpas krijgt u 50% korting.

De permanente opstelling van het Museum van de Twintigste eeuw omvat honderden (gebruiks)voorwerpen en enkele oude keukens en winkel- en wooninterieurs uit de vorige eeuw. Voor informatie kunt u het volgende nummer bellen: 0229-214001

einde persbericht

Noten voor de redactie:


-Nadere informatie kunt u krijgen bij Hans Stuijfbergen, 0229-214001

-Fotomateriaal is op verzoek beschikbaar.


-Op dinsdag 2 mei 2000 vindt de officiële opening van de tentoonstelling plaats door Sien en Elvan, respectievelijk 25 en 2 jaar actief binnen Sesamstraat.

Indien u een uitnodiging wenst te ontvangen, vernemen wij dat graag middels een fax op 0229-242089.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie