Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Conferentie: Taalvariatie en taalbeleid

Datum nieuwsfeit: 03-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Taalunie

17 april 2000

Twintig jaar Nederlandse Taalunie
Conferentie over taalvariatie en taalbeleid

Op 3 en 4 mei organiseert de Nederlandse Taalunie, samen met haar partners van het project Keizer Karel 1500-2000, in Gent een wetenschappelijke conferentie over variatie in taalgebruik. De conferentie is een van de activiteiten waarmee de Taalunie haar twintigjarige bestaan viert. De deelnemers gaan vooral in op de manier waarop in taalbeleid met variatie moet worden omgesprongen.

Vaak wordt taalbeleid gelijkgesteld met beleid tégen taalvariatie: het beleid moet de invloed van andere talen weren, het moet de eenheid en uniformiteit van de cultuurtaal bevorderen, het moet een bepaalde taalnorm hooghouden. Taalvariatie geldt dan als een te bestrijden probleem. Maar is talige eenheid wel maakbaar? En is beleidsmatig ingrijpen op het terrein van variatie in taalgebruik ook wenselijk? Wat zijn de effecten van ingrepen door het beleid? Zulke vragen, die gewoonlijk buiten beschouwing blijven, komen tijdens de conferentie aan de orde.

Aan de conferentie nemen tachtig tot honderd taalwetenschappers uit Nederland, Vlaanderen en het buitenland deel.

De burgemeester van Gent, Frank Beke, opent de conferentie op 3 mei. Aan het eind van de eerste conferentiedag is er een paneldiscussie over het conferentiethema onder leiding van Jean-Pierre Rondas.

De partners van het project Keizer Karel 1500-2000 waarmee de Taalunie samenwerkt, zijn: het Comité Keizer Karel van de Vlaamse Gemeenschap, de provincie Oost-Vlaanderen, de vzw Gent 1500-2000 en de Universiteit Gent.Conferentie 'Taalvariatie en taalbeleid', Sint-Pietersabdij, Gent
* opening: 3 mei, 14.00 uur

* paneldiscussie o.l.v. Jean-Pierre Rondas: 3 mei, 16.30 uur
* afsluitende paneldiscussie, conclusies: 4 mei, 16.30 uur
Zie ook de andere persberichten over de viering van twintig jaar Taalunie:

* Viering twintig jaar Nederlandse Taalunie in Gent, 3-6 mei
* Informatiebeurs Nederlands, Sint-Pietersabdij, Gent, 4 tot en met 6 mei

* 'Gala van de Nederlandse taal', Gent, Vlaamse Opera, 6 mei
* Jubileumboek: Beeld van een taal, presentatie tijdens 'Gala van de Nederlandse taal'

* Internetomgeving: 'Taalunieversum', demonstratie tijdens Infobeurs Nederlands

Voor meer informatie over de conferentie kunt u contact opnemen met met Luc Top, projectmedewerker 20 jaar Taalunie E-mail: (Luc.Top@rug.ac.be)© Nederlandse Taalunie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie